Nicu SAMSON
Situație incomodă în justiție pentru Carmen Gîlcă, fost procuror-adjunct al DNA la nivel central, în perioada în care la șefia instituției se afla actualul judecător constituțional, Daniel Morar. Reprezentanții BRD Iași vor să execute moștenirea familiei, din cauza unui credit-restant contractat în 2008, în numele unei firme private, de către fratele acesteia, Claudiu Ursache.
Reprezentanții BRD Iași nu au mamă, nu au tată atunci când vine vorba de recuperări de debite-restante. Un credit contractat în 2008 de familia fostului procuror-adjunct al DNA, Carmen Gîlcă, îi creează mari probleme și bătăi de cap fostei magistrate ieșene. Deși Gîlcă a câștigat prima bătălie cu banca, la Judecătorie, instituția creditoare a făcut recurs la Tribunal și stăruie în continuare în recuperarea creditului-restant, în valoare de 158.000 de lei.
Fratele a băgat-o în necaz
Războiul juridic dintre fostul magistrat ieșean și reprezentanții BRD a început în urmă cu mai mulți ani, în momentul în care fratele acesteia, Claudiu Argentin Ursache a constestat în primă instanță, actele și documentele de executare silită întocmite la Biroul Executorilor Judecătorești Gabriel Bîrcă și Nicolăiță Cristian Gheorghe Lupu. Mai precis, BRD a demarat executarea silită a moștenirii familiei, din cauza unui credit contractat de Claudiu Ursache, în numele firmei Genoveva SRL, împrumut garantat cu apartamentul părinților. Suma cerută atunci de instituția bancară a fost calculată la 158.000, cu tot cu dobânzi și penalități aferente.
Probleme cu moștenirea din cauza fratelui
Totul a început în urmă cu aproape nouă ani de zile, când Claudiu Ursache a semnat cu BRD Iași pentru acordarea unui împrumut în valoare totală de 158.812 lei. Contractul a fost încheiat în numele firmei Genoveva SRL, iar creditul a fost garantat de părinții împrumutatului, cu propriul lor apartament. Timp de doi ani de zile, fratele procuroarei a achitat în mod corect și la timp ratele dar în 2010, el a stopat rambursarea creditului din cauza unor probleme financiare. Între timp, părinții săi au decedat iar obligațiile bancare au fost transferate către moștenitori. Mai exact, instituția bancară a transferat toate obligațiile de restituire a împrumutului către copii, care au dobândit astfel calitatea de garanți-ipotecați.
Banca a pierdut prima bătălie dar nu renunță cu una, cu două
În 2016, magistrații Judecătoriei Iași au admis contestația lui Ursache și au constatat perimată executarea silită începută împotriva moștenirii familiei acestuia. În respectivul dosar, care a avut ca obiect contestație la executare silită, fostul procuror Gîlcă a fost doar intervenient. Ulterior, nemulțumiți de decizia care i-a fost favorabilă fostului magistrat și fratelui acesteia, reprezentanții instituției bancare au făcut recurs la Tribunal.
Într-o întâmpinare, BRD a precizat că nu este de acord cu decizia primei instanțe. Motivul îl constituie faptul că acel împrumut ar fi fost garantat de părinți, cu o ipotecă pe apartamentul personal, iar după decesul garanților, creditul restant se transferă automat către moștenitorii-copii, ce devin astfel garanți-ipotecați. În războiul juridic cu banca, familia ex-procurorului DNA Carmen Gîlcă, este reprezentată în instanță de avocatul Septimiu Știrban.
Apărătorul familiei fostului magistrat a fost contactat de mai multe ori de jurnaliștii 7 Est, pentru a prezenta un punct de vedere pertinent referitor la caz, însă a avut telefonul închis.
Adjunct al DNA central, timp de 7 ani de zile
Ieșeanca Carmen Gâlcă a ocupat timp de mai bine de șapte ani de zile fotoliul de procuror-șef adjunct al DNA la nivel central, în perioada când la șefia instituției anticorupție din România se afla procurorul Daniel Morar, în prezent acesta fiind judecător la Curtea Constituțională. În primăvara lui 2013, Gîlcă i-a solicitat fostului președinte Traian Băsescu, eliberarea din funcție, prin pensionare. Fosta șefă a DNA a mai fost și cadru didactic la Universitatea de Drept “Mihail Kogălniceanu”.