- Potrivit anchetatorilor, Giani Canschi, patronul Geprocon, s-a folosit de facturi puse la dispoziție de țigani pentru a frauda bugetul statului
- Recent, procurorii au pus sub sechestru atât averea familiei Canschi cât și bunurile Geprocon, prejudiciul fiind estimat la circa jumătate de milion de euro
- „Eu nu-i cunosc pe țiganii aceștia. Atât am declarat!”, a spus Giani Canschi
Constantin MAZILU
Bombă în lumea afacerilor din Iași. Averea lui Giani Canschi, unul dintre cei mai cunoscuți miliardari din Iași dar și afacerile acestuia au fost puse sub sechestru, măsura fiind luată recent de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism într-un dosar care potrivit unor surse a fost înregistrat în anul 2015. Aceleași surse au mai arătat că este vorba despre un dosar de evaziune fiscală în care cei implicați au păgubit bugetul statului prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive puse la dispoziție de țigani din județul Iași.
Cu ajutorul acestor facturi, Giani Canschi ar fi înregistrat unele cheltuieli fictive pentru a scoate bani din societate. Pentru că prin înregistrarea unor cheltuieli fictive a fost diminuată masa de impozitare, bugetul statului a fost prejudiciat prin neplata în mod corect a impozitului pe profit dar și a TVA. Această rețea evazionistă la care ar fi aderat și firma Geprocon a început să lucreze în anul 2010, iar printre cetățenii de etnie rromă implicați se numără Gheorghe Stănescu, Nicușor Stănescu, Fraga Stănescu, Ferdinand Stănescu. O parte dintre aceștia au mai fost condamnați pentru evaziune fiscală în urma unui dosar intrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Aceștia au „operat” cu firme înregistrate în Hârlău, municipiul Iași dar și în comunele Ciurea și Grajduri.
Astfel, printre firmele controlate de cetățeni de etnie rromă care sunt implicate în această rețea evazionistă se numără Traian Intercom, controlată de Nicușor Stănescu care a păgubit bugetul statului cu aproape 2 milioane de euro, SC Tecno Regal Construction SRL, Giovani Regal Construction SRL.
Giani și cumătrul lui Sechelariu
S-ar părea că Giani Canschi ar fi „activat” în cadrul acestei rețele de firme evazioniste prin intermediul societății Egreta SRL. Această societate a fost administrată de Dumitru Chiribău, unul dintre cumătrii defunctului Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului. Între timp, Egreta SRL a intrat în faliment și a fost radiată.
Firmele enumerate mai sus și SC Geprocon SA au creat un circuit comun întregistrâd între ele operațiuni economice fictive tocmai pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate statului. Astfel, valoarea operațiunilor economice fictive înregistrate de firmele de rromi enumerate mai sus în complicitate cu Egreta și Geprocon SA se ridicăla circa 7,3 milioane lei iar prejudiciul adus bugetului statului se ridică la circa 2,3 milioane lei adică circa 540.000 euro.
În ceea ce privește Geprocon SA s-a descoperit că a înregistrat un număr de 20 fecturi fiscale nereale, toate fiind emise în anul 2011.
Sechestru pe terenul de la Aeroport
După finalizarea acestui dosar disputa privind expropierea terenurilor necesare extinderii Aeroportului Iași care au aparțin sau se află în continuare în proprietatea lui Giani Canschi și a SC Geprocon SA ar putea lua o altă întorsătură. Astfel, terenurile de lângă Aeroportul Iași care îi aparțin afaceristului ar putea intra în proprietatea statului după finalizarea acestui dosar. Asta deoarece procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală au pus sub sechestru până la concurența sumei de 540.000 euro inclusiv pe averea lui Giani Canschi dar și pe proprietățile deținute de firma Geprocon SA.
Printre aceste proprietăți, se numără și suprafețele de lângă Aeroport. Este vorba despre o proprietate în suprafață de 4.300 metri pătrați pe care se află și o serie de clădiri situată pe strada Aeroport nr.3Bis aflată în proprietatea Geprocon SA. De asemenea, s-a instituit sechestru pe un sfert dintr-o suprafață de 500 mp teren situat pe strada Aeroport nr.1 aflat tot în proprietatea SC Geprocon SA. De asemenea, a fost pusă sub sechestru și o suprafață de teren aflat în preajma Aeroportului dar pe care este proprietar Giani Canschi.
De altfel, printre proprietățile personale care i-au mai sechestrate lui Canschi se numără un teren de 4.700 mp aflat în localitatea Vladiceni-comuna Tomești, un teren de 1.500 mp aflat în municipiul Iași, o suprafață de 1.000 mp aflată în localitatea Valea Adâncă, un teren de 311 mp aflat în municipiul Iași pe care se află o clădire cu parter, etaj și mansardă de pe strada Stejar nr.77 din municipiul Iași precum și două suprafețe aflate în comuna Golăiești una de aproape 30 hectare și o alta de circa 4 hectare.
Sechestru și pe terenurile luate de la LDP SA
De asemenea, procurorii au instituit sehestru și pe terenurile și clăirile pe care Geprocon SA le-a cumpărat în anul 2014 de la SC Lucrări Drumuri și Poduri SA. Societatea de asfaltare a Consiliului Județean a intrat în faliment, astfel încât Canschi a cumpărat proprietățile de la lichidator. Este vorba despre o suprafață totală de 8.924 metri pătrați de teren pe care se află clădiri de birouri și depozite cu o suprafață utilă de circa 1.500 metri pătrați.
Vrea milioane de euro de la stat
Giani Canschi beneficiază ca orice cetățean de prezumpția de vinovăție, iar în final acuzațiile procurorilor s-ar putea dovedi nefondate. Însă, dacă se va ajunge la un proces în justiție, iar firma Geprocon ar putea fi obligată să achite prejudiciul, atunci situația privind despăgubirile pe care le solicită Canschi pentru terenurile pe care le deține în jurul Aeroportului s-ar putea întoarce la 180 de grade. Asta deoarece aceste terenuri ar putea intra în proprietatea statului în urma unei sentințe penale prin care se va dispune recuperarea prejudiciului din dosarul de evaziune fiscală.
Astfel, în loc să primească milioanele de euro solicitate drept despăgubire Canschi s-ar putea afla mai degrabă în situația de a achita statului 540.000 euro. Spunem asta deoarece disputa juridică privind despăgubirile pe care le solicită afaceristul pentru terenurile și clădirile din jurul Aeroportului nu are șanse să se încheie prea curând în condițiile în care litigiile au demarat în anul 2011 când Consiliul Județean Iași a demarat procedurile de expropiere pentru extinderea Aeroportului Internațional Iași.
Giani luptă pentu banii statului
Pentru extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași, Consiliul Județean a expropiat în anul 2011 un număr de 11 persoane fizice și juridice printre care și pe Giani și Gabriela Canschi, dar și SC Geprocon SA. În cazul familiei Canschi a fost expropiat imobilul compus din teren în suprafață de 391,33 mp și construcții în suprafață de 100,35 metri pătrați stabillindu-se o despăgubire în sumă de 153.178 lei. Familia Canschi nu a fost de acord cu această despăgubire și a solicitat 300.000 euro formulând în acest sens o cerere la Tribunalul Iași.
Pentru că s-a formulat o cerere de strămutare sarcina judecării cererii lui Canschi a revenit Tribunalului Neamț care a înregistrat astfel dosarul nr.7677/99/2011. La data de 24.10.2012 Tribunalul Neamț a dat o primă sentință în acest dosar stabilind că familia Canschi ar trebui să primească o despăgubire de 104.636 euro. Această sentință a fost atacată cu recurs dar instanța de mărit cuantumul despăgubirilor la 716.493 euro. În cele din urmă, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava care nu a adus schimbări importante în sentințele anterioare. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis însă la data de 2.10.2014 ca magistrații Curții de Apel Suceava să rejudece dosarul. În concluzie bătălia juridică se dă în prezent la instanța de apel din Suceava.
Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Giani Canschi a precizat că nu vrea să facă prea multe comentarii legate de acest dosar adăugând că nici măcar nu-i cunoaște pe țiganii menționați în dosar.
„Nu-i cunosc pe țiganii aceia. Atât am de comentat. Pur și simplu nu-i cunosc”, a declarat Giani Canschi.