Și-a salvat sora „împrumutându-i“ un rinichi

0
273

Un caz cutremurător pentru lumea medicală ieșeană s-a petrecut zilele trecute la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, în cadrul Comparti­men­tului de Transplant Renal… O femeie diagnosticată anul trecut cu insuficiență renală, care începuse deja ședințele de dializă, a primit șansa la o viață nouă chiar de la sora sa, în vârstă de 42 de ani, care a fost de acord să îi doneze unul dintre rinichi.

Operaţia reprezintă cel de-al treilea transplant efectuat în acest an şi cel de-al doilea de la un donator viu. „Intervenția a decurs fără incidente şi sperăm ca viaţa pacientei să reintre în normal din toate punc­tele de vedere“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii me­dicale.

La intervenţie au asistat şi doi medici din Republica Moldova prin parteneriatul regional de educaţie în domeniul nefrologiei şi al transplantului renal care se derulează între UMF Iaşi, Spitalul „Parhon“ şi Spitalul Republican din Chişinău.

„Participarea mea la intervenţia de transplant a fost o experienţă deosebită, am fost impresionat şi de pregătirea echipei, de modalitatea de lucru în echipă, dar mai ales de momentul în care rinichiul a început deja să funcţioneze: e o minune pentru mine, mai ales că nu am mai avut ocazia să asist la o astfel de intervenţie, la prelevare, cât şi la transplantarea la primitor“, a declarat dr. Valeriu Gavriluţă, medic nefro­log pediatru şi şef al Secţiei de Nefrologie de la Institutul Mamei şi Copilului de la Chişinău, care a urmărit operația alături de dr. Elena Cuiban, medic rezident nefrologie la Chişinău.

Anterior, cel mai recent transplant a avut loc la jumătatea lunii februarie, când un tânăr de doar 21 de ani a primit şansa la o nouă viaţă chiar de la mama sa, în vârstă de 48 de ani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments