Educaţia financiară începe să câştige teren la Iași, unde numărul programelor destinate copiilor şi tinerilor este în creștere în ultimul timp. Pentru a încuraja cât mai multe instituții de învățământ să acorde o mai mare importanță acestui subiect, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, Inspectoratul şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi va organiza, la sfârşitul acestei luni, în premieră în România, „Gala Premiilor în Educaţie Financiară”. Evenimentul, inclus în Global Money Week, un proiect anual care susţine educaţia financiară, va cuprinde diferite activităţi în Iaşi şi Bucureşti, dar mai ales în orașul nostru, care găzduiește, de altfel, Gala.
Vor fi două zile maraton (29 și 30 martie – n.r), pline de evenimente care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la preşcolari la studenţi şi nu numai. De exemplu, Universitatea Al. I. Cuza va găzdui laboratoare pentru studenţi, seminarii cu profesori din învăţământul universitar şi un seminar pentru profesioniştii din domeniu, precum şi un târg de profil în Sala Paşilor Pierduţi.
„Am pregătit foarte multe activităţi, de la desene pe asfalt la întâlniri şi laboratoare academice. De asemenea, pregătim şi întâlniri ale reprezentanţilor mediului de afaceri cu studenţii. Încercăm să organizăm şi şedinţa Consiliului ASF tot la Iaşi, pentru a da o şi mai mare amploare evenimentului”, a adăugat Gabriela Boca (foto), membru în Consiliul ASF.
Și reprezentanţii ISJ Iaşi sunt încântați de găzduirea de către orașul nostru a acestui eveniment, deoarece educaţia financiară are un rol deosebit de important în formarea tinerilor, aceasta pregătindu-i pentru deciziile care le vor lua mai târziu, ca adulţi.
„Educaţia financiară, oferită la un nivel corespunzător de la vârstele timpurii şi pe parcursul întregii şcolarităţi poate aduce avantaje fiecărui elev, din perspectiva competenţelor pe care le dezvoltă. Astfel, educaţia financiară poate ajuta copiii să ia cunoştinţă de valoarea banilor şi îi poate învăţa pe aceştia să îşi gestioneze cheltuielile şi să facă economii, să anticipeze din punct de vedere financiar situaţiile neprevăzute”, a declarat prof.dr. Genoveva-Aurelia Farcaş, şefa ISJ Iaşi.
În fine, dar nu în cele din urmă, să amintim faptul că educaţia financiară şi, mai ales, acţiunile ASF, se bucură de sprijinul şi deschiderea autorităţilor locale.
„În primul rând, este o Gală care vine să puncteze rolul ASF şi să ne confirme cât de importantă este prezenţa acestei structuri în viaţa noastră, iar în al doilea rând, aduce în discuţie educaţia financiară, domeniu considerat un fel de insulă albă, până acum. Şi aici mă refer la faptul că foarte mulţi consideră că educaţia financiară trebuie studiată doar de cei dedicaţi, care îşi doresc o carieră în acest sens, lucru care, în realitate, nu se aplică. Acest tip de educaţie trebuie să pornească de la vârste cât mai fragede. Noi nu putem decât să susţinem demersul celor de la ASF şi le mulţumesc pentru colaborare şi celor de la Complexul Muzeal Moldova, care şi-au arătat deschiderea faţă de acest eveniment”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.
Iată și o listă în care ASF a organizat deja activități cu elevii: Liceul Teoretic „D. Cantemir”, Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”, Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu”, Colegiul Agricol „V. Adamachi”, Colegiul Naţional „G. Ibrăileanu”, Şcoala Gimnazială „I. Creangă”, Şcoala Gimnazială „D. Sturdza”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”.