Nicu SAMSON
- 47 de poliţişti de frontieră, în frunte cu șeful Vămii, condamnați pentru mită și grup infracțional organizat
Condamnări pe bandă-rulantă în dosarul de corupție de la Vama Albița. Magistrații Curții de Apel Iași i-au condamnat miercuri la pedepse cuprinse între 1 și 3 ani de pușcărie, cu suspendare, pe toți cei 47 de vameși, ofițeri și agenți ai poliției de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, sub acuzațiile de luare de mită în formă continuată, constituire și aderare la un grup infracțional organizat. Instanța le-a administrat câte 1 an de închisoare pentru mită și câte 2 ani de pușcărie, cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional următorilor: Ciprian Emil Paveliuc, Corneliu panainte, Adriana Nechita Mariana, Laura Andreea Roman, Ionuț Tărăgan, Rareș Ionuț Forțu, Lucian Dieac, Corneliu Florea, Ciprian Cristi Racoviță, Mihai Surdu, Vlad Asimine, Petruț Porumboiu, Raimond Narcis Bârlad. Câte 1 an și 6 luni de închisoare, respectiv 2 ani pentru aderare la grup infracțional organizat au luat polițiștii Traian Mazdrag, Alexandru Lucian Luca, Cătălin Popa, George Valentin Lădaru, Gabriel Gelu marcu, Cătălin Claudiu Alistar, care, în final vor executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani de pușcărie, cu suspendare.
Condamnare, cadou de 8 martie
De asemenea, au primit câte 2 ani pentru luare de mită și 2 ani pentru constituire și aderare la grup infracțional organizat următorii polițiști: Gheorghe Carp, Veronica Florea. Pedepse de 1 an și 2 luni de închisoare, respectiv 2 ani pentru aderarea la un grup infracțional au primit Florin Onilă, Andrei Asimine, Ioan Balahură și Ruxandra Maria Albușan, Pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat au mai fost condamnați la pedepse de 2 ani și 6 luni, respectiv 3 ani, cu suspendare și Octavian Mardare, Vlad Grigorescu, Radu Gârțu Daniel, Iordan Bălțatu, Daniel Cristian Corban, Sebastian Marius Ciobanu, Constantin Tănasă, Andrei Alin Nechita, și nu în ultimul rând Mirel Cornea.
30 de polițiști arestați de DNA
Potrivit DNA, 30 dintre inculpaţi, toţi agenţi de poliţie de frontieră, au fost trimişi în judecată în stare de arest. Ceilalţi 17 poliţişti de frontieră au fost trimişi în judecată în libertate, printre aceştia aflându-se și şeful Vămii Albiţa, Daniel Corban, dar și Alin Niţă, inspector de poliţie (şef de tură). Conform procurorilor, în perioada noiembrie 2010- ianuarie 2011 cei 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de 2.164.800 de lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, cât şi pentru a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.
“Prada” era împărțită în mod organizat
Procurorii anticorupție susțin că, inculpaţii au acţionat în mod coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracţional organizat, în care rolurile şi atribuţiile erau în mod explicit prestabilite iar beneficiul activităţii infracţionale era împărţit potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere. Structura grupului infracţional organizat şi modul de operare utilizat le-au permis astfel inculpaţilor să exercite acte de corupţie cu frecvenţă zilnică, activitatea infracţională fiind extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Tariful era bine-cunoscut de toți cei care ofereau mită: 5 – 10 lei pentru situaţiile obişnuite (simpla aplicare a ştampilei) şi 10 – 100 de euro sau 50 – 200 lei în cazul unor situaţii speciale în care acest tarif creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră. Prin această modalitate, pe fiecare tură, un politest corupt colecta între 400 şi 2.000 de lei. Pentru confiscarea sumelor de bani dobândite cu titlu de mită, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale poliţiştilor de frontieră.