Un politician din Iași aprobă bani publici pentru firmele sale

0
835

Constantin MAZILU

  • Firma liderului PNL din Hârlău încasează sume considerabile de la o societate din subordinea primăriei
  • Constantin Fotea, cel care a candidat pentru fotoliul de primar al orașului Hârlău, recunoaște că la un moment dat și-a dat seama de faptul că a încalcat legea
  • Potrivit Legii, aleșii locali se află în incompatibilitate dacă firmele pe care le conduc încheie contracte cu autoritățile la care activează sau cu firme din subordinea acestora

Atitudinea unuia dintre cei mai aprigi critici ai administației locale din orașul Hârlău pare să se potrivească zicalei conform căreia „unii văd paiul din ochii altuia dar nu văd bârna din ochii lor”. Este vorba despre Constantin Fotea, președintele PNL Hârlău, cel care anul trecut a candidat pentru fotoliul de primar al orașului, dar a pierdut în fața candidatului social-democrat Gheorghiță Curcă. Fotea este campionul reclamațiilor la Hârlău, sesizările sale vizând atât fosta administrație cât și pe actuala conducere a orașului. Funcționari din administrație dar și demnitari sunt disperați de faptul că petrec zile întregi să de explicații unor inspectori sau comisari de anchetă care fac verificări ca urmare a sesizărilor lui Fotea. De asemenea, nu se cunoaște numărul plângerilor penale depuse de Fotea. Însă, putem spune că nu greșesc nici cei care spun că de fapt Fotea face plângeri pentru a distrage atenția autorităților de la propriile ilegalități. Astfel, jurnaliștii săptămânalului 7 Est dețin o serie de informații care pot constitui dovezi suficiente pentru a susține faptul că Fotea se află de vreo 4 ani de zile în incompatibilitate.

Afaceri cu primăria și societățile din subordine

În cazul în care starea de incompatibilitate va fi constatată și de Agenția Națională de Integritate, Fotea poate să-și ia gândul de la candidatura pentru funcția de primar al orașului la  următoarele alegeri locale. Asta deoarece demnitarii găsiți în incompatibilitate primesc interdicții legate de  ocuparea unor funcții publice sau de depunerea unor candidaturi pentru unele demnități pentru o perioadă de cel puțin 3 ani. În cazul lui Fotea, cele mai multe dintre afacerile care intră sub incidența Legii sunt cele derulate cu firma de salubritate a orașului.  Este vorba despre SC Eco Salubris SA Hârlău, societate de salubritate la care este acționar este Consiliul Local Hârlău împreună cu consiliile locale ale comunelor Ceplenița, Cotnari, Scobinți și Deleni. Societatea prestează servicii de salubritate pentru toate unitățile administrative care dețin acțiuni.

De asemenea, Consiliul Local al orașului Hârlău în calitate de acționar aprobă bugetul de venituri și cheltuieli al soocietăți precum și unele investiții sau rapoarte de activitate. Constantin Fotea este asociat unic și manager al SC Petcon Wood SRL din Hârlău. De asemenea, Constantin Fotea a devenit consilier local al orașului Hârlău începând cu data de 21.06.2012. În ciuda interdicției stabilite prin Lege care prevede că firmele manageriate de aleșii locali nu pot face afaceri cu autoritățile la care aceștia activează dar nici cu societățile din subordinea instituțiilor respective, firma Petcon Wood SRL a făcut afaceri de aproape jumătate de miliard de lei vechi cu SC Eco Salubris Hârlău.

Astfel, Petcon Wood a furnizat în anul 2013 către Eco Salubris, materiale consumabile, piese de schimb și utilaje. În anii care au urmat cifra de afaceri dintre cele două entități a crescut. În 2014, Petcon Wood a încasat de la Eco Salubris suma de 10.740 lei urmând ca suma să se dubleze în anul 2015 ajungând la 21.240 lei. De asemenea, valoarea achizițiilor efectuate de firma primăriei de la Petcon Wood în anul 2016 a fost de 6.495 lei. În plus în data de 6.02.2013, Primăria Hârlău a cumpărat de la firma consilierului local lemne de foc în valoare de 1.885 lei.

„Eu mi-am dat seama că ceva nu este în regulă”

Contactat de jurnaliștii 7 Est, Constantin Fotea a recunoscut faptul că firma sa a avut relații comerciale cu primăria și cu Eco Salubris. În apărarea sa acesta a precizat că cei de la Eco Salubris au vrut să cumpere de la firma sa iar el în calitate de manager nu a întreprins nimic în acest sens. „Au venit pur și simplu și au cumpărat din magazin. Anul trecut eu mi-am dat seama că nu este în regulă și am oprit aceste relații comerciale”, a spus Constantin Fotea.

Dacă angajații Eco Salubris au cumpărat pur și simplu din magazin cum a reușit Fotea să oprească aceste afaceri? Le-a interzis angajaților de la Eco Salubris a intră în magazin?

Ce spune Legea

Interdicțiile impuse firmelor conduse de aleșii locali sunt prevăzute în  Legea nr. 161/2013 privind combaterea corupției din administrația locală.

 „Consilierii locali și consilierii județeni care au functia manager, administrator, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritătile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”, se arată la articolul 90 din legea menționată. De asemenea potrivit Legii nr.363/2004, Fotea trebuia să declare afacerile descrise mai sus lucru care nu s-a întâmplat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments