Cum a scăpat Regele Amanetului de dosarul de la DNA. Sechestru record: 2,6 milioane de euro!

0
975

Tudor LEAHU

  •  Fostul patron al caselor de amanet Express Credit a fost cercetat de DNA pentru că ar fi dobândit în mod ilegal mai multe terenuri
  •  Pe numele acestuia a fost instituit un sechestru record: 2,6 milioane de euro @ Martori din dosar susțin că acesta a picat ca musca în lapte
  •  De fapt dădea bani cu camătă, iar contractele și antecontractele de vânzare-cumpărare reprezentau garanțiile

Omul de afaceri ieșean Bogdan Gheorghiu este actorul principal al unei istorii mai puțin obișnuite pentru zilele noastre. A fost pus sub acuzare de DNA, i-au fost sechestrate bunuri până la valoarea de 2,6 milioane de euro, dar a scăpat basma curată. Aceiași procurori care susțineau că Gheorghiu face parte dintr-o grupare de crimă organizată au decis să-l scoată de sub urmărire penală și să-i returneze banii.

Noroc chior sau nevinovat?

În vreme ce alți oameni de afaceri încearcă să-și dovedească nevinovăția în instanță, Gheorghiu a scăpat de calvarul proceselor deoarece procurorii s-au răzgândit și au stabilit că este nevinovat.

La începutul anului 2012, Bogdan Gheorghiu era pus sub acuzare de DNA Iași pentru că, alături de alte persoane, avocați și funcționari publici, a pus ilegal mâna pe mai multe imobile aflate în proprietatea Consiliilor Locale Iași și Miroslava. Cercetările în acest caz au început cu câțiva ani în urmă, fiind deschis dosarul 84/P/2009. Abia în 2012, procurorii DNA au emis ordonanța de instituire a sechestrului asigurator și propririi.

“În cauză s-a dispus prin rezoluția din data de 09.01.2012 începerea urmăririi penale față de persoanele în cauză cu privire la faptul că învinuiții Ifteni Gică – Manuel, Chirilă Ciprian, Popa (fostă Enache) Elena șI Gheorghiu Bogdan-Mihai s-au asociat în scopul obținerii ilegale de bunuri imobile cu valoare de piață ridicată aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iași și Miroslava (…)”, se arată în ordonanța DNA din 23 ianuarie 2016.

Mai precis, după cum reiese din ordonanța de mai sus, Bogdan Gheorghiu se afla la “capătul firului”, adică terenurile obținute ilegal ajungeau în cele din urmă la acesta.

“Ulterior obținerii hotărârilor judecătorești favorabile sau a titlurilor de proprietate asupra terenurilor în cauză, pentru a ascunde proveniența ilicită a acestora, membrii asocierii au procedat la dezmembrarea acestora și înstrăinarea fictivă prin acte notariale către ei (EX: Ifteni Gică Manuel, Chirilă Ciprian, Gheorghiu Bogdan Mihai ) sau persoane apropiate lor”, mai susțin procurorii DNA.

DNA: “Gheorghiu cumpăra teren la prețuri derizorii”

Oamenii legii susțin că, după ce rețeaua obținea ilegal acte de proprietate, terenurile erau dezmembrate și vândute de mai multe ori, până când ajungeau în proprietatea lui Bogdan Gheorghiu.

“Ulterior, în baza contractului de vânzare – cumpărare autentificat cu nr. 1080/13.08.2008, Bartic Eugen vinde celor doi cota indiviză de 3.000 metri pătrați și respectiv 7.000 metri pătrați. Ioviță Elena transmite dreptul de proprietate asupra imobilului numitului Gheorghiu Bogdan Mihai (contract de vânzare – cumpărare nr.578/1.04.2010), iar Chirilă Ciprian încheie cu Gheorghiu Bogdan Mihai, antecontractul de vânzare – cumpărare autentificat cu nr. 3243/11.11.2009 prin care se obligă să-I vândă șI cota sa parte indiviză de 7/10 din terenul dobândit de la Bartic Eugen”, descriu anchetatorii modul în care se desfășurau contractele.

“Gheorghiu este cămătar, nu speculant imobiliar”

Unul dintre martorii din dosar susține că Gheorghiu este într-adevăr nevinovat și că a intrat accidental în această poveste.

“Bogdan Gheorghiu îi ajuta pe mai mulți cu bani. Le împrumuta bani și punea o dobândă mică. Antecontractele erau de fapt garanții. Gheorghiu era cămătar, nu speculant imobiliar”, susține martorul.

ordonanta 1La acea vreme, Bogdan Gheorghiu era încă proprietar al lanțului de casa de amanet Express Credit și nu începuse să investească în proiecte imobiliare. Faptul că acesta practica cămătăria era cunoscut în mai multe medii, inclusiv în cel interlop, dar nu a fost niciodată probat.

Vila, terenuri și spații comerciale, sub sechestru

În procesul verbal de aplicare a sechestrului prin care “s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile șI imobile – până la concurența sumei de 2.636.551 euro aparținând numitului Gheorghiu Bogdan Mihai”, se precizează că acesta a fost cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de asocierea pentru săvărșirea de infracțiuni, înșelăciune  și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual. Astfel, au fost puse sub sechestru  spații comerciale din Tudor Vladimirescu, Alexandru cel Bun, apartamente, terenuri în Iași, Miroslava șI Podu iloaiei, dar șI vila acestuia din Fundac Socola.

Gheorghiu: “Am fost cumpărător de bună credință”

proces verbal de instituire a sechestruluiContactat telefonic, Bogdan Gheorghiu a precizat că a reușit să dovedească că, de fapt, el a fost doar un cumpărător de bună credință.

“Am fost scos de sub urmărire penală deoarece eu am fost un cumpărător de bună credință. Eu am luat un teren de la avocatul Remus Moraru, care la rândul său îl dobândise de la o mătușă. Probleme au fost la modul în care a fost dobândit terenul mătușei, eu doar l-am cumpărat”, a spus Bogdan Gheorghiu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments