Nicu SAMSON
Produsele alimentare Bio, comercializate de Selgros Cash and Carry Iași, crează dihonie între inspectorii Oficiului Județean de Protecție a Consumatorului, și reprezentanții cunoscutului hypermarket. O sancțiune de 3000 de lei aplicată super-marketului ieșean pentru etichetări eronate și traduceri incomplete, îi aduc pe reprezentanții celor două entități, la bară, în fața instanței de judecată.
Totul a pornit de la o descindere a inspectorilor de la Protecția Consumatorului, din data de 20 octombrie 2016, când pe rafturile hypermarketului ieșean au fost descoperite mai multe produse alimentare bio ce nu aveau traduse, în totalitate, din limba germană, în limba română, conținutul real al etichetelor. Controlul inițiat de inspectorii OPC Iași a vizat în mod exclusiv produsele Bio cum ar fi: busuiocul, untul, ouăle și nu în ultimul rând palinca ecologică. Pe perioada verificărilor, controlorii au descoperit produse Bio, în special busuioc ecologic produs de cunoscuta firmă Fuchs Condimente Ro SRL, care nu ar fi respectat traducerea tuturor elementelor menționate pe ambalaj. Practic, inspectorii OPC Iași au menționat într-un raport faptul că mai multe produse au fost neconforme, neavând toate elementele de traducere în limba română, elemente atât de necesare consumatorului. A urmat evident o sancțiune, hipermarketul Selgros fiind amendat cu 3000 de lei pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor. Ulterior însă, conducerea Selgros a contestat amenda la Judecătorie și a obținut câștig de cauză. Nemulțumit de decizie, OPC Iași, prin directorul Alexandru Hordilă, a apelat la instanța superioară, respectiv la Tribunalul Iași, arătând că sancțiunea a fost aplicată în mod corect pentru faptul că nu ar fi existat traducerea completă a produsului.
Juristul OPC: “Selgros nu putea să cenzureze etichetele dar putea să refuze produsele”
Referitor la actul de control efectuat la Selgros Iași în 2016, într-o întâmpinare trimisă magistraților Tribunalului, juristul OPC, Octavian Pintilie, a precizat că “la Selgros s-a constatat existența la comercializare a produsului busuioc ecologic care nu a respectat traducerea tuturor elementelor menționate pe ambalaj de către producător”. “În mod eronat, reprezentanții Selgros au încercat să se disculpe și să arate că vinovat de acest inconvenient ar fi importatorul produsului, respectiv Fuchs Condimente Ro SRL. În calitatea sa de distribuitor, Selgros nu putea să cenzureze etichetele însă avea posibilitatea de a refuza primirea în gestiune a produselor a căror etichetare nu este în conformitate cu cerințele legale. Rolul instituției noastre de control este de a sprijini consumatorii și de a veghea la respectarea drepturilor acestora astfel încât să nu le fie prejudiciate sănătatea și viața”, a precizat juristul Octavian Pintilie.
Reprezentant Selgros: “O sancțiune abuzivă. Criticile OPC sunt nefondate”
De partea cealaltă a baricadei, apărătorii retailerului german Selgros, au susținut în instanță că amenda aplicată a fost abuzivă pe motiv că textul netradus de pe etichetele respective ar avea mai degrabă un caracter publicitar. “Criticile apelantului OPC sunt nefondate. Etichetarea produsului s-a făcut în mod complet cu indicarea tuturor informațiilor obligatorii. Produsele aveau înscrise pe etichetă, în limba română, toate informațiile cerute. Dacă ceea ce se comunică prin etichetă este în concordanță cu caracteristicile produsului și respectă dispozițiile legale imperative conținute de actele normative speciale din domeniul etichetării alimentelor, acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a se concluziona că etichetarea este făcută în mod complet, corect și precis. Din acest punct de vedere, la aprecierea corectitudinii unei etichetări ar trebui să se facă abstracție integral de orice informații existente în altă limbă decît cea română, conținutul acestora putând fi analizat numai de către persoane atestate ca fiind cunoscătoare ale respectivei limbi, în nici un caz de către comisarii ANPC-OPC Iași, indiferent de nivelul de cunoaștere al acestora”, a conchis reprezentantul Selgros România, Herwig Arvay.