Scheletele din dulapul lui Maricel Popa. Tun imobiliar de milioane de euro!

0
1230

Constantin MAZILU

  •  Una din firmele lui Maricel Popa, actualul președinte al Consiliului Județean Iași, a pus stăpânire pe un teren în suprafață de 22 hectare aflat chiar la marginea drumului național
  •  Maricel Popa și soția sa au luat acest teren printr-o mare înșelătorie
  •  Asociatul lui Maricel Popa în această afacere a dezvăluit în exclusivitate jurnaliștilor 7 Est cum a fost escrocat de actualul președinte al CJ Iași

Prezentăm mai jos detaliile unui tun imobiliar pe care Maricel Popa a reușit să-l țină secret timp de ani de zile. Astfel, puțină lume știe că actualul președinte al Consiliului Județean Iași și lider al organizației judenețe a PSD, cunoscut ca și patron al grupului de firme Omega-Tehnoton, și-a luat porția din seria tunurilor imobiliare care se dau de ani de zile cu proprietăți aflate în proprietatea statului. La fel de puțini ieșeni știu că, apelând la tot de șmecherii, Maricel Popa a devenit stăpân peste una dintre cele mai râvnite proprietăți de lângă municipiul Iași și anume terenul în suprafață de 24 de hectare aflat la marginea DN 24, șoseaua care urcă pe dealul Bucium și leagă Iașul de județul Vaslui. Popa a pus mâna pe platoul întins de teren situat chiar lângă Stâna Poieni. Chiar dacă se află practic lângă popasul Stâna Poieni și s-ar putea crede cu ușurință că se află în satul Poieni din comuna Schitu Duca, trebuie să precizăm că această proprietate face parte din teritoriul administrativ al comunei Comarna, comună în care s-a născut Maricel Popa. Actualul președinte al Consiliului Județean Iași nu s-a mulțumit cu faptul că în anul 2005 firma sa, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri SA, a asfaltat la Comarna drumul principal care este plin și astăzi de gropi ( deși lucrarea a fost finanțată cu fonduri europene de 1 milion de dolari), acesta s-a gândit să le tragă consătenilor săi și o mare țeapă imobiliară. Cu alte cuvinte, Maricel Popa a luat aproape gratis cel mai râvnit și mai valoros teren din proprietatea comunei Comarna.

A zis că vrea să înființeze o livadă

Pe terenul cu pricina s-a aflat până în anii 90 una dintre cele mai productive livezi de meri din județul Iași. Cei care au parcurs această arteră rutieră în perioada regimului comunist își amintesc pomii fructiferi care bucurau privirile trecătorilor atât în perioada de primăvară când înfloreau dar și toamna când se culegeau gustoasele fructe roșii. După „Revoluția” din 1989 și desființarea societăților agricole dar și a cooperativelor agricole de producție, livada nu a mai fost îngrijită și încet, încet pomii fructiferi au dispărut. În anul 2000, Consiliul Local al comunei Comarna a concesionat această suprafață de teren către Petru Crăciun, unul dintre specialiștii în agricultură din comună. Acesta se angajase în fața aleșilor comărneni să replanteze această livadă. În familia lui Petru Crăciun și-au făcut loc unele probleme grave de sănătate și din această pricină acesta a cheltuit o bună parte din banii care îi pregătise pentru replantarea livezii. Aflând despre acest lucru, în anul 2010 , SC Vitalef SA, fostă societate de stat preluată de Maricel Popa, a făcut oferte de preluare a suprafeței. Oferta a fost făcută atât Consiliului Local Comarna cât și lui Petru Crăciun. SC Vitalef SA a transmis autorităților comărnene că se angajează să preia sarcina înființării livezii.

„Subscrisa Vitalef SA, reprezentată legal prin Mihaela Popa (soția lui Maricel Popa-n.r), exprimă intenția a ne asocia în participațiune cu numitul Crăciun  Petru din comuna Comarna pentru suprafața de 22 hectare, teren amplasat în punctul Stâna Poieni, în vederea înființării unei plantații de pomi fructiferi, terenul aflându-se în repaus. Vă informăm că societatea noastră dispune de specialiști, utilajele necesare, sursele financiare, iar producția preluată va fi prelucrată în cadrul societății noastre care are ca obiect de activitate prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor”, se arată într-o adresă pe care SC Vitalef SA a trimis-o Consiliului Local Comarna la data de 15.03.2010.

Asocierea cu Maricel Popa

După câteva săptămâni de la primirea acestei adrese, Consiliul Local Comarna și-a dat acordul pentru intrarea lui Popa în această afacere. Petru Crăciun a negociat de asemenea cu Popa și s-a asociat cu firma Vitalef.

„În anul 2010 s-a prezentat la mine domnul Maricel Popa care a zis că dorește să ne asociem pentru a replanta livada. Stabiliserăm să punem meri și pruni. Domnul Marical Popa se angajase să-mi plătească jumătate din contravaloarea lucrărilor de defrișare, desfundare și nivelare pe care le suportasem pâna atunci. Era vorba de 58.000 lei. Restul banilor, adică încă 58.000 lei urma să mi-i achite după ce dădeam drumul la afacere. Acum livada trebuia să fie pe rod”, a spus Petru Crăciun.

Popa, „lider” pentru jumătate de veac cu 0,04 euro/mp

Consiliul Local Comarna a concesionat acest teren pentru o perioadă de 49 de ani ceea ce înseamnă că Maricel Popa are șansă să stăpânească acest teren o perioadă 39 de ani. Asta deoarece, după cum s-a precizat mai sus, Crăciun s-a asociat cu Popa după 10 ani de la concesionarea suprafeței. Potrivit contractului de asociere, Vitalef intra în afacere cu o participațiune de 95 la sută, iar Petru Crăciun rămânea cu 5 la sută. Potrivit contractului de asociere semnat la data de 31 mai 2010 în biroul notarului public Daniela Bădărău, Maricel Popa devenea lider al asociației înființate odată cu parafarea documentului, iar Vitalef se obliga să plătească anual către bugetul local al comunei Comarna 95 la sută din contravaloarea redevenței, adică circa 1.000 de euro pe an. Cu alte cuvinte Maricel Popa stăpânește un teren plătind doar 0,04 euro cenți pe metrul pătrat pe an.

Și-a țepuit asociatul

Au trecut 7 ani de când Maricel Popa a pus mâna pe acest teren, iar firma Vitalef nu a plantat nici un pom pe suprafața respectivă. Mai mult decât atât, Maricel Popa nu a mai dat nici un semn de viață. Petru Crăciun nu a mai vorbit cu „asociatul” său Maricel Popa de ani de zile. Din aceste motive, Petru Crăciun este decis să-l dea în judecată pe Maricel Popa.

„Am vorbit deja cu un avocat și voi deschide un proces în justiție. Eu am ajuns la concluzia că această asociere nu mai are nici un rost. Voi cere în justiție anularea contractului de asociere. De asemenea, Maricel Popa îmi mai datorează jumătate de miliard pentru că la momentul în care am intrat în asociere mi-a achitat numai jumătate din investițiile făcute de mine pentru întreținerea acestui teren”, a adăugat Petru Crăciun.

Popa păstrează terenul pentru investiții imobiliare

Potrivit unor surse, Maricel Popa nu a avut niciodată intenția să reînființeze livada, iar acesta a luat terenul pentru unele combinații imobiliare. Aceleași surse  au mai arătat că Maricel Popa ar fi semnat deja o serie de documente cu anumite persoane care doresc să amenajeze pe acest teren mai multe case de vacanță. Maricel Popa a negat însă acest lucru. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Maricel Popa a spus că livada promisă va fi înființată în cursul anului viitor. Acesta nu  a explicat în mod clar de ce plantația nu a fost înființată până acum.

„Eu nu știu care este strategia de la Vitalef, dar cred că anul viitor se va înființa plantația. Terenul trebuia să stea 7 ani pentru culturile ecologice”, s-a scuzat președintele Consiliului Județean Iași.

„Anulăm contractul”

Pe de altă parte însă, administrația comunei Comarna s-a săturat de promisiunile lui Maricel Popa și este decisă să-și recupereze terenul.

„Nouă ne este clar că nu a vrut să facă nici o livadă. La următoarea ședință a Consiliului Local voi propune să luăm o decizie de reziliere a contractului de concesiune pentru teren. Voi propune de asemenea să păstrăm acest teren pentru eventualitatea în care un investitor va dori să facă un proiect serios pe respectivul amplasament. Terenul se pretează de exemplu pentru construirea unui aqua park”, a spus Mihai Ciubotariu, consilier local al comunei Comarna.

Vitalef a tras și o țeapă cu fonduri europene

În ce privește intențiile lui Maricel Popa de a dezvolta afacerile cu legume și fructe de la Vitalef, s-a dovedit cât de serioase sunt aceste planuri în momentul în care a obținut și fonduri europene în acest scop. Vitalef SA a fost o societate specializată pe prelucrarea legumelor și fructelor privatizată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Aceste societăți au fost preluate de Popa de la cunoscutul om de afaceri Iulian Dascălu. Cu ajutorul SC Augustus SRL, Maricel Popa a obținut în anul 2003 o finanțare prin programul SAPARD pentru modernizarea unui depozit frigorific în vederea congelării și ambalării legumelor și fructelor. Conform proiectului, fabrica urma să ambaleze și să vândă și fructe confiate. Valoarea totală a proiectului a fost de 1,32 milioane euro, din care 50 la sută reprezenta finanțarea europeană nerambursabilă. Ulterior, inspectorii de la  Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală au descoperit că firma a cheltuit necorespunzător fondurile europene, iar inspectorii APDRP au solicitat firmei să returneze fondurile nerambursabile în valoare de 650 mii euro, restul până la 1,32 milioane euro fiind cofinanțarea asigurată de Maricel Popa. Numai că Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală a fost nevoită să se înscrie în tabelul creditorilor pentru a recupera fondurile europene deoarece între timp și Augustus SRL a dat faliment. Nu se știe nici astăzi pe ce a cheltuit Popa fondurile europene respective.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments