Pleașcă de la stat pentru Mahărul de la Silvic! Jumătate de hectar pe Sărărie la preț de bicicletă

0
1132

Constantin MAZILU

  • Ieșeanul Florian Munteanu, fost director al Romsilva, și-a luat jumătate de hectar de teren lângă pădure, chiar în zonă Sărărie pe strada Poligon
  • Munteanu a luat terenul chiar de la Ministerul Mediului, instituție care are în subordine Romsilva, regie la care acesta ocupă în prezent o funcție de șef
  • Redevența plătită de Florian Munteanu este ridicolă: 0,04 lei/mp, 210 lei pe lună @ Contractul de concesiune a fost semnat de ministrul Mediului de la acea vreme, Rovana Plumb, cumătra lui Gheorghe Nichita
  • Munteanu a pus mâna pe un colț de Rai: canton și teren la marginea pădurii, aer curat, la cinci minute de centru
  • Fostul șef Romsilva are și un argat, care administrează micul doemniu

Faptul că România este defrișată ilegal de zeci de ani trebuie să-și aibă o explicație și în calitatea celor plătiți de stat să păzească pădurile. Corupția șefilor din Romsiliva, personaje care au acumulat averi uriașe pentru care nu pot da explicații, este una dintre cauzele care au dus la dispariția zecilor de mii de hectare de pădure din proprietatea statului. Florian Munteanu, personajul care se află în centrul dezvăluirilor de mai jos, este unul dintre directorii Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva plecați de la Iași. Ca și ceilalți șefi din Romsilva, Florian Munteanu nu s-a lăsat mai prejos, folosindu-se în mod abuziv de funcțiile pe care le-a avut pentru a-și rotunji averea. Chiar dacă de ultimii ani a stat plecat din cauza îndatoririlor de serviciu mai mult pe la București, Florian Munteanu și-a luat de la stat, chiar de la Romsilva, un domeniu de invidiat, aflat chiar în municipiul Iași, într-una dintre cele mai vânate zone rezidențiale. Aceasta nu ar fi fost o problemă dacă Florian Munteanu nu ar fi luat această proprietate de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (în prezent Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor) instituția care are în subordine Romsiliva și dacă „domnul director” nu ar fi pus mâna pe acest teren la un preț ridicol. Mai mult decât atât, Romsilva a început să vândă bunurile care au ajuns în proprietatea lui Munteanu imediat ce acesta a devenit director al Regiei.

Tun la debut de mandat

Florian Munteanu a devenit director al Romsilva în luna decembrie a anului 2008, fiind susținut de PSD. Acesta a fost susținut la conducerea Romsilva chiar de fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita. La câteva luni după ce Munteanu a ajuns director al Romsilva, Regia a demarat procedurile de vânzare a unui număr de 9 cantoane silvice, aflate în mai multe județe din țară, acestea fiind considerate neproductive. Cantoanele silvice sunt clădirile care-i deservesc pe pădurarii ce au în pază o anumită suprafață de pădure.

canton silvic concesionat de munteanuPrintre cantoanele silvice scoase la vânzare atunci de Romsilva s-a numărat și  „Cantonul Silvic Țicău” aflat în municipiul Iași pe strada Poligon nr.12. Munteanu ochise acest imobil încă din perioada în care era director al Direcției Silvice Iași. Florian Munteanu știa că nu putea să ia terenul decât dacă ar fi devenit proprietarul uneia dintre clădirile aflate pe proprietatea respectivă. Acest lucru este prevăzut în Legea nr. 46/2008 privind aprobarea Codului Silvic. „Fondul forestier proprietate publică a statului nu poate fi concesionat, cu excepția terenurilor aferente activelor vândute de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva”, se arată la articolul 11 din actul normativ menționat. Cu alte cuvinte, pentru a pune mâna pe teren Florian Munteanu trebuia să cumpere clădirile cantonului silvic ceea ce s-a și întâmplat de altfel.

A folosit un intermediar coleg din PSD

Fiind director al Romsilva, Munteanu știa că s-ar fi aflat în conflict de interese dacă ar fi cumpărat personal clădirile cantonului silvic. De aceea, clădirile au ajuns la un intermediar, un consilier județean PSD după care acesta i le-a vândut lui Florian Munteanu. Astfel, licitația pentru vânzarea cantonului silvic Țicău a avut loc în luna septembrie a anului 2009. În urma licitației organizate de Romsilva, clădirile fostului canton din Țicău au fost cumpărate de SC As Seb Company SRL , societate specializată în prelucrarea lemnului patronată de fostul consilier județean PSD, Dinu Apăvăloaie. Firma acestuia a cumpărat cantonul silvic, format din două clădiri cu o suprafață utilă de circa 300 metri pătrați cu  suma de 23.800 lei. Ullterior, societatea i-a vândut cantonul lui Florian Munteanu.

Contract semnat chiar de Rovana Plumb, cumătra lui Nichita

03Mai departe problema lui Munteanu a fost rezolvată de unul dintre liderii marcanți ai PSD și anume Rovana Plumb. Să nu uităm că Rovana Plumb este apropiată lui Gheorghe Nichita, cel care l-a susținut pe Florian Munteanu pentru ocuparea funcțiilor de conducere din Romsilva. De asemenea, Rovana Plumb este cea care a cununat-o în 2014 pe Ilinca Nichita, fiica lui Gheorghe Nichita. Așadar, după ce a luat clădirile cantonului de la Apăvăloaie, Munteanu a început  demersurile pentru a pune mâna pe teren.

Momentul preluării portofoliului Ministerului Mediului de către Rovana Plumb în anul 2012 i-a creat lui Munteanu condițiile ideale de a pune mâna pe terenul silvicului. Astfel, în data de 4 iulie 2013, Rovana Plumb în calitate de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, semnează cu Florian Munteanu contractul de concesiune nr.201.055.

Numai că respectivul contract nu privește numai suprafața pe care se află clădirile fostului canton și eventual o cale de acces.

0,04 lei pe metru pătrat

Rovana Plumb i-a concesionat lui Munteanu aproape o jumătate de hectar de teren din domeniul silvic la un preț derizoriu. Contractul de concesiune a fost semnat pe o perioadă de 49 de ani, iar valoarea anuală a redevenței a fost stabilită la 2.520 lei pe an, 210 lei pe lună, adică 0,04 lei pe metrul pătrat pe lună.

„Eu vreau să renunț la teren”

Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Florian Munteanu susține că a ajuns la concluzia că nu a făcut deloc o afacere atunci când a concesionat terenul adăugând că vrea să renunțe la întreaga suprafață.

„Eu renunț pentru că nu am ce face cu acest teren. Nu se merită. Nu eu am stabilit suprafața ce urma să fie concesionată, aceasta este suprafață aferentă cantonului silvic. Dar, repet eu vreau să renunț pentru că acolo nu se poate construi, terenul este plin de smârcuri, de tot felul de amenajări, niște drenuri. Renunț și mă duc în altă parte, mă duc în Bucium”, a spus Florian Munteanu.

În legătură cu  prețul ridicol al redevenței pe care o plătește pentru terenul respectiv, Florian Munteanu a spus că acesta a fost calculat conform procedurilor Romsiliva și ale ministerului de resort.

„Să știți că toată lumea plătește la fel. Ba sunt unii care plătesc și mai puțin decât mine”, a adăugat Munteanu.

A lucrat și la actualul președinte PSD Iași, Maricel Popa

Rămâne de văzut dacă Florian Munteanu va promova la Romsilva acum când PSD a ajuns din nou la guvernare. Asta deoarece o bună perioadă de timp Florian Munteanu a făcut parte din echipa de conducere a SC Moldoforest SA, societate specializată pe exploatarea lemnului,  după ce societatea a fost preluată de Maricel Popa, actualul președinte al PSD Iași. Mai exact, Florian Munteanu a devenit membru al Consiliului de Administrație al SC Moldoforest SA la data de 18.03.2016.  Cu toate acestea, s-ar părea că relațiile dintre cei doi nu mai sunt atât de bune iar disputele au fost generate de unele decizii luate de Maricel Popa în legătură cu gestionarea activității Moldoforest. Maricel Popa a preluat Moldoforest prin intermediul firmei Dawn Rom SRL, societate înființată în anul 2001 ca și societate profilată pe echipamente industriale. În anul 2012, SC Moldoforest SA a intrat în insolvență având datorii totale de aproape 1 milion de euro mai exact  4.076.399 lei din care Direcția de Finanțe-2.068.342 lei, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri SA Iași-694.731 lei etc. Anul trecut pe 25 octombrie judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare al societății conduse acum de Mitică Rebegea, fostul director al Aeroportului Iași.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments