Curtea Supremă a publicat ieri decizia definitivă în procesul Primăriei Iaşi cu RADEF, având ca obiect cinematografele Victoria, Republica, Tineretului şi Dacia. Din păcate, acest lucru s-a petrecut prea târziu și pentru cel mai bine situat cinematograf ieșean, Copou, acesta fiind vândut unei firme private acum 6 ani. S-a hotărât și că Ateneul Tătăraşi va administra cele patru foste cinematografe pe care Primăria le-a câştigat în instanţă, urmând să expertizeze clădirile şi să proiecteze lucrările de reabilitare.
Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că obiectivele îşi vor menţine activitatea principală, respectiv cinematografia, dar va fi extinsă şi spre alte categorii de manifestări culturale şi artistice. În timp ce Victoria, Republica şi Dacia vor suferi lucrări de reabilitare, Tineretului va fi reconstruit, iar Chirica a promis că se va ţine cont de aspectul clădirii din „perioada de glorie a străzii Lăpuşneanu“.
„Anul acesta vom pune sumele necesare pentru expertizare şi proiectarea acestor săli de spectacole şi cred că în maximum doi ani le putem reda în totalitate cu faţadele făcute şi cu tot ce au nevoie să funcţioneze în condiţii de normalitate“, a declarat primarul Chirica.
Victoria şi Republica vor avea săli de spectacole multifuncţionale, una dintre instituţiile care vor susţine aici concerte fiind Filarmonica. Cinematograful Dacia va redeveni sală de spectacole pentru copii şi tineret, iar una dintre intenţiile Primăriei constă în înfiinţarea unei şcoli de balet. În ceea ce priveşte cinematograful Tineretului, municipalitatea nu a luat încă o decizie privind destinaţia acestuia. Cinematografele care au în prezent săli de spectacol adună, în total, un număr de aproape 2.000 locuri (Victoria – 900, Republica – 830 şi Dacia – 250).
„Cred că avem cele mai apropiate premise pentru Filarmonica din Iaşi să-şi poată susţine spectacole cu un public larg. La Republica şi Victoria vor fi cele mai mari săli dedicate spectacolelor, cu excepţia sălii de la Casa Sindicatelor“, a mai spus Mihai Chirica.