- Miliardarul Gheorghe Cheșcu s-a îmbogățit pe spatele E.ON, firmă cvare i-a plătit chirie peste 100.000 de euro lunar pentru clădirea de birouri @ Relațiile dintre jupânul Tătărașiului și compania E.ON s-au răcit după ce distribuitorul de energie a renunțat la contract
- ”Meciul” s-a transformat într-un război al orgoliilor
Război în justiție între reprezentanții E.ON Distribuție România și miliardarul Gheorghe Cheșcu, poreclit stăpânul cartierului Tătărași. După ce a primit ani de zile o chirie lunară din partea E.ON, de peste 100.000 de euro pentru amplasamentul din zona 2 Băieți, de nervi și de supărare că oficialii firmei de distribuție energie electrică au renunțat definitiv la contractual de închiriere, Cheșcu a pornit o luptă în instanță, împotriva acestora. Mai precis, miliardarul, prin intermediul firmei sale Flux SRL a acționat în judecată E.ON și a cerut judecătorilor, nici mai mult, nici mai puțin, decât demolarea unui punct electric și desființarea unor instalații și echipamente electroenergetice aflate pe proprietatea sa.
Într-o cerere adresată Judecătoriei Iași, Gheorghe Cheșcu a solicitat obligarea E.ON Distribuție România la demolarea ori mutarea definitivă a instalațiilor de distribuție a energiei electrice de pe amplamentul său, din strada Aurel Vlaicu nr. 78, aflat în proprietatea SC Flux SRL.
Războiul orgoliilor
Practic, în incinta firmei din Tătărași, pe o parcelă alăturată de cca 50 de metri pătrați, se află o serie de instalații și echipamente electroenergetice printre care și un post- transformator electric ce aparține E.ON. În urma unei decizii judecătorești, firma de distribuție energie electrică a fost obligată să-i achite societății Flux SRL o chirie lunară fixă de 250 de euro. Însă jupânul Cheșcu nu a fost de acord cu această decizie. Considerând că este mult prea puțin pe lângă potențialul financiar al celor de la E.ON, care practic, în trecut, i-a livrat lunar în conturi și în buzunare, sume ce depășesc ordinul sutelor de mii de euro, bărbatul s-a adresat instanței de judecată.
Flux SRL: ”Ne este îngrădit dreptul la proprietate”
“Existența unor instalații electroenergetice pe terenul respectiv îngrădește dreptul de proprietate, Flux fiind astfel în imposibilitatea de a folosi propriul imobil pentru activitățile proprii. Solicităm obligarea E.ON, la ridicarea, pe cheltuiala sa, a tuturor instalațiile și echipamentelor de pe proprietatea noastră. Dorim eliberarea cât mai rapidă a amplasamentului. Faptul că există o construcție de interes public pe un teren aflat în proprietate privată reprezintă o încălcare flagrantă a proprietății. Deși am comunicat firmei de distribuție energie electrică, în mai multe rânduri, ca să se prezinte la discuții, pentru rezolvarea situației, aceasta a refuzat de fiecare dată”, a precizat apărătorul SC Flux SRL, avocata Roxana Elena Amariei.
E.ON: “Instalațiile deservesc orașul și comunitatea”
În replică, într-o întâmpinare transmisă Judecătoriei Iași, reprezentanții E.ON arată că transformatorul electric cât și echipamentele energetice aferente fac parte din bunurile care deservesc comunitatea și orașul, acestea neputând fi demolate ori mutate, cu una, cu două, de pe amplasamentul cu pricina.
“Întrucât aceste instalații sunt de utilitate publică, conform legii, proprietarii acestora au drepturi legale de uz, servitute și acces, care se exercită fără alte formalități. Exercitarea acestor drepturi asupra proprietăților afectate de capacități energetice se realizează cu titlu gratuit, pe toată durata existenței acestora. În situația în care se solicită mutarea ori demolarea acestor instalații, acest lucru s-ar putea face exclusiv pe cheltuiala celui care face solicitarea. Pretențiile SC Flux SRL sunt neîntemeiate motiv pentru care cerem respingerea acțiunii ca nefondată ”, conchide directorul-adjunct al E.ON Distribuție România, Simona Mihaela Ciocan Covaliu.
Patronul Flux a încasat saci plini cu euro de la E.ON
Afaceristul Gheorghe Cheșcu a închiriat în 2008 către E.ON o clădire de birouri cu cinci nivele, amplasată în Tătărași, pe locul fostei piețe 2 Băieți. Suprafața totală desfășurată a clădirii a fost atunci de 9.000 de metri pătrați. La toate acestea, s-a adăugat și o parcare cu 140 de locuri. La data respectivă, prețul pieței varia între 10 și 12 euro pe metrul pătrat, ceea ce indică faptul că omul de afaceri a încasat lunar aproape 108.000 de euro. Ulterior, jupânul Cheșcu a reușit să prelungească contractul cu E.ON pentru încă trei ani de zile, însă chiria lunară pe care a primit-o ulterior ar fi fost înjumătățită. De fiecare dată însă, stâpânul Tătărașiului, Gheorghe Cheșcu, nu a dorit să vorbească despre suma totală de bani pe care a încasat de la E.ON. Acesta a ținut la secret, atât înțelegerea din contractul de închiriere, semnat și parafat cu reprezentanții E.ON, dar mai ales valoarea în euro a acestuia.
Nicu SAMSON