- Se joacă tare!
- Litigiul dintre Primărie și Mc Donald’s, pe de o parte, și CFR, de cealaltă parte, va fi tranșat de procurori
- Cercetările vizează săvârșirea unor fapte de abuz în serviciu @ Anchetatorii au ridicat deja documentele privitoare la construirea fast-food-ului din apropierea Gării Mari
- Compania CFR Infrastructură a obținut inclusiv o sentință judectorească prin care putea să dispună inclusiv demolarea clădirii Mc Donald’s Iași
Decizie uluitoare a polițiștilor ieșeni care au decis recent să investigheze modul în care a fost costruit fast-foodul Mc Donald’s din Iași. Scandalul a izbucnit din cauza faptului că terenul pe care este construit fast-foodul ieșean este revendicat atât de municipalitate cât și de Compania CFR Infrastructură. Ancheta penală a fost declanșată însă ca urmare a unei sesizări făcute de Compania CFR Infrastructură, care a reclamat faptul că Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași (OCPI) refuză să înscrie în cartea funciară dreptul de proprietate asupra suprafeței de 1960 mp teren și a fost preluată de Secția Regională de Poliție Transporturi Iași. Conform unor surse judiciare, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Recent, polițiștii implicați în realizarea acestei anchete au solicitat municipalității să predea toate documentele legate de construirea Mc Donald’s Iași și anume autorizația de construire, dar și documentele care au stat la baza emiterii acesteia (certificat de urbanism, proiect și alte avize), inventarul Primăriei municipiului Iași cu privire la terenurile din zona Gării Mari dar și hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis atribuirea suprafeței respective către Mc Donald’s România în vederea edificării fast-foodului.
Primăria s-a asociat cu Mc Donald’s pe terenul CFR
Întreaga tărășenie a început pe vremea fostului primar, în anul 2008 când Mc Donald’s România s-a adresat municipalității cu solicitatarea de a construi un fast-food la Iași. Deși Compania Națională de Căi Ferata deținea suprafața respectivă în baza certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 09 nr.0811, municipalitatea ieșeană a inclus terenul în domeniul public prin Hotărârea Consiliului Local nr.96/1996. În baza acestei hotărâri în anul 1998, Consiliul Local Iași și Mc Donald’s România s-au asociat în vederea construirii fast-foodului de la Iași. Potrivit unor surse în baza acestui contract de asociere în participațiune municipalitatea ieșeană trebuie să primească de la Mc Donald’s circa 1.000 de dolari americani pe lună. Cu toate acestea în momentul în care s-a decis construirea fast-food-ului Mc Donald’s România a solicitat și avizul CFR care prevedea că suprafața respectivă urma să fie folosită conform dispozițiilor conducătorilor companiei de căi ferate.
Peste 10 ani de procese
De precizat că avizele pentru construirea Mc Donald’s Iași au fost date în anul 1998 atunci când Consiliul Local a decis să se asocieze cu compania americană, iar CFR a obținut certificatul de atestare a dreptului de proprietate în anul 2002. În momentul în care a dat avizul pentru construirea Mc Donald’s Iași, CFR avea terenul în administrare dar chiar și așa această situație nu dădea dreptul Consiliului Local să se asocieze punând la dispoziție suprafața respectivă. Asta deoarece CFR nu primise terenul în administrare de la Primăria Iași, ci de la Ministerul Transporturilor. După obținerea certificatului de proprietate pentru suprafața respectivă, CFR a solicitat în justiție anularea contractului de asociere. De altfel, începând cu anul 1998 și până în prezent, CFR și Primăria Iași s-au judecat în mai multe dosare care privesc revendicări cu privire la suprafața respectivă.
Au obținut și demolarea Mc Donald’s
Într-unul dintre dosarele în care s-au judecat cele două părți, CFR a obținut inclusiv eliberarea terenului. Este vorba despre dosarul nr.816/245/2008 în care judecătorii au pronunțat o primă decizie pe data de 23.01.2013. În acest dosar, CFR Infrastructură a formulat o cerere de revendicare a terenului precum și efectuarea în cartea funciară a mențiunilor legale care să ateste faptul că terenul se află în proprietatea companiei de căi ferate. În data de 23 ianuarie 2013, judecătorii au admis parțial cererea CFR dispunând practic ca Mc Donald’s să elibereze terenul.
„Obligă pe pârâta SC Mc Donald’s România SRL să lase reclamantei în deplină proprietate și posesie suprafața de teren de 1960, 62 mp ce a fost identificată în raportul de expertiză topometrică întocmit în cauză, raport ce face parte integrantă din prezenta hotărâre. Obligă pe pârâta Mc Donald’s România să plătească reclamantei (CFR-nr.) suma de 2.823 lei cu titlu de cheltuieli”, se arată în sentința judecătorească menționată.
Practic, conform acestei sentințe, CFR poate solicita inclusiv demolarea fast-food-ului. De asemenea, prin această sentință instanța a respins cererea CFR de efectuare a mențiunilor solicitate în cartea funciară. Decizie a rămas definitivă la 26.11.2015 și asta deoarece a fost atacată de mai multe ori atât la Tribunal cât și la Curtea de Apel Iași. Cu toate acestea, sentința definitivă nu a fost pusă încă în executare.
Reprezentanții Regionalei CFR au refuzat să comenteze situația. De asemenea, jurnaliștii 7 Est au trimis prin e-mail o serie de întrebări și reprezentanților Mc Donald’s România, dar aceștia nu au răspuns.
Constantin MAZILU