Interviuri în oglindă

0
1579

Dragomir Tomașeschi: „Am ca trofeu politic capul lui Gheorghe Nichita pe perete, lângă șemineu!

Costel Alexe: „Fenechiu și Adomniței au fost și vor fi ”icoane” ale PNL până în momentul în care se vor evidenția alți lideri care să-i pună într-un con de umbră   ”

Atât la nivel național cât și în plan local, PNL pare un partid dezorientat, în derivă. Alegerile ar trebui să traseze noul drum pe care liberalii se angajează să-l urmeze. Bineînțeles că alegerile provoacă zbucium în filială, trezește orgolii și rivalități. 7Est îi pune față în față pe avocatul Dragomir Tomașeschi și pe deputatul Costel Alexe, care îți dispută șefia filialei județene. Drumurile politice ale celor doi abia acum se intersectează, iar confruntarea celor doi se anunță a fi una cu scântei.

  1. De ce doriți să ajungeți președintele PNL Iași ? De ce să vă voteze pe dvs. poporul liberal?

Dragomir Tomașeschi: Cer votul colegilor mei pentru că sunt deja consacrat în lupta politică împotriva PSD-ului. Am ca trofeu politic capul lui Gheorghe Nichita pe perete, lângă șemineu. Îmi place să cred că poporul liberal își dorește un lider care să nu fie bănuit de înțelegeri ascunse sau de afaceri cu PSD-ul.

Costel Alexe: Îmi doresc să ajung președintele PNL Iaşi pentru că vreau o filială puternică, principala soluţie pentru alegerile locale din 2020! Sunt mulţi care şi-au dat seama că absenteismul nu este o soluţie, sunt mulţi care au crezut în promisiunile deşănţate şi acum se simt trădaţi, sunt mulţi care au vazut în partidele noi o alternativă şi acum s-au convins că au fost minţiţi. Pentru toţi aceştia şi pentru toţi care ne-au acordat constant încrederea, PNLIaşi trebuie să lupte, să le demonstreze că este o soluţie viabilă şi un partener demn să îi reprezinte!

Îmi doresc ca în mandatul meu de președinte fiecare coleg  să se regăsească în activitățile filialei, să participe și să își aducă aportul cu drag în viața filialei. În cei 3 ani de fuziune, vă mărturisesc că, am descoperit oameni valoroși, oameni de echipă și de o mare calitate profesională atât în fostul PNL, cât și în fostul PDL. Vă garantez că în momentul când vom valorifica toți acești oameni de calitate, atunci vom câștiga ca filiala, atunci vom putea afirma că fuziunea a avut loc de facto și noul Partid National Liberal este suma componentelor sale!

Acesta este obiectivul meu ca președinte de filială și îi asigur, pe toți cei care doresc să se implice, că le voi fi un partener onest și deschis și impreună vom reuși!

 

2, Care este programul care il propuneți ? Dacă veți fi ales președinte care vor fi primele cinci măsuri care le propuneți ?

Dragomir Tomașeschi: Ca program, îmi propun ca PNL să se adreseze votanților tradiționali, care, în bună măsură, i-am pierdut. În stradă s-a strigat: ”PSD=PNL – aceeași mizerie”. Cetățenii au simțit, mai ales în ultimii ani, că prea mulți lideri ai PNL au avut sau chiar au aceleași metehne pesediste. Îmi propun să ne adresăm cetățenilor întreprinzători, patronilor, celor creativi, care au curajul să-și pună visele de afaceri în practică, celor care angajează, plătesc salarii și au curaj să facă credite. Tot ca și prioritate, îmi doresc consultarea adevărată cu membrii PNLcare, în ultimii ani, au fost îndepărtați de la deciziile partidului de o gașcă de sorginte fenechistă cu reale preocupări infracționale.

Primele măsuri ar fi: consultarea colegilor, refacerea organizațiilor până la organizațiile de secție de votare, clarificarea doctrinară – să ne adresăm doar celor de dreapta și nu asistaților sociali (o face perfect PSD-ul), finalizarea adevărată a fuziunii celor trei partide (PNL, PDL și Forța Civică). Deschiderea partidului și dreptul la opinie sunt esențiale pentru reformarea filialei. Este inadmisibil ca membrii partidului, cei care muncesc pentru a aduna voturi, să nu aibă dreptul de a vorbi nici măcar o dată la patru ani, atunci când sunt alegeri interne.

Costel Alexe: PNL Iași este și va rămâne o filială puternică, iar principalul meu obiectiv în calitate de președinte este  să îmi susțin și să protejez primarii atunci când asupra lor sunt exercitate presiuni din partea PSD.  Când unui primar i se condiționează finanțarea proiectelor sau alocarea de fonduri, se comite un abuz! Cu un guvern PSD care a tăiat Iașul de pe harta investițiilor și cu o administrație locală care alocă fondurile discreționar, este foarte greu să fii un primar liberal și să obții ceva pentru comunitatea ta. Abuzurile puterii trebuie să înceteze!

Avem numeroase organizații puternice și sunt multe comunități în care nu avem primar, dar unde PNL a obținut scor bun, de peste 25%.  Aici s-a demonstrat că există un curent liberal în rândul populației și potențial pentru viitoarele alegeri. De aceea în aceste organizații trebuie să ne canalizam energiile, să fim alături de consilierii noștri locali în proiectele lor, să venim cu soluții viabile pentru problemele cu care se confruntă comunitățile lor. Cu multă muncă și dăruire am convingerea că în Pașcani, Podu Iloaiei, Hârlău, Bălțați, Popricani și multe alte localități vom reuși să cucerim primăriile.

Deciziile care privesc viața filialei nu trebuie să fie atributul exclusiv al președintelui sau al unui grup de oameni. Consider că este nevoie de transparentizarea deciziei, este nevoie de o schimbare de paradigma în primul rând comunicațională. Fiecare liberal trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă în viața filialei și  să participe la procesul de luare a deciziilor.

3,  PNL Iași a suferit mult la capitolul imagine în ultimii ani. Ultimii doi președinți aleși au fost arestați pentru corupție . „Icoanele” lui Fenechiu si Adomniței încă mai patronează filiala. Cum intenționați să scăpați de această imagine?

Dragomir Tomașeschi: Trebuie să recunoaștem un lucru: performanța politică ”patronată” de Fenechiu a dat trei miniștri: Chiuariu la Justiție, Adomniței la Educație și chiar EL la Transporturi. Dar cu ce preț au fost obținute acestea? Cu șpăgi de milioane de euro pe care Relu le recunoaște acum pe bandă rulantă, tocind pixurile și consumând tomuri de hârtie pentru a spune tot ce știe. Îmi doresc ca din PNL Iași să ajungă și în viitor miniștri, dar doar datorită meritelor dovedite în viața și munca lor de zi cu zi. Din păcate, „Copiii politici” ai lui Fenechiu au aceleași metehne și mă refer în primul rând la Costel Alexe și Marius Bodea. Ei trăiesc din politică și o văd ca o cale de a-și asigura traiul. Nu am auzit ca cei doi să lucreze în firme private. Dacă voi ajunge președinte va ști toată lumea că imaginea PNL se schimbă deoarece nu am fost implicat în chestiuni de natură penală și am cazierul curat.

Costel Alexe: Prin astfel de situații deloc plăcute au trecut mai toate partidele politice. Aș vrea să specific faptul că doar Relu Fenechiu, dintre cei doi amintiți, a fost dovedit vinovat și își ispășește pedeapsa. În cazul Adomniței, până la o decizie definitivă și irevocabilă, n-aș vrea să mă pronunț. Nu cunosc întreg rechizitoriul, cu probe, acuzatii, mărturii, se va respecta orice decizie va lua instanta.

Avem de lucrat la imagine ca întreg. Ce să înțeleagă simpatizanții când observă că PNL își spală rufele în public? Trebuie să învățăm că suntem o echipă și că avem obiective comune. Orice problemă  am avea, o discutăm și încercăm să găsim o soluție în interior. Așa cum se întâmplă în orice familie. ”Icoanele”, așa cum le numiți dumneavoastră, patronează doar în ochii adversarilor politici și a mass-mediei, avizi de cancanuri fiind. Și la PSD sunt niște monștri sacri care încă mai dau cu pumnul în masă, doar că ei, cei din PSD,  nu ies public să arunce cu noroi unii într-alții. ”Icoane” au fost și vor fi până în momentul în care se vor evidenția alți lideri care să-i pună într-un con de umbră.  Mai e și reversul… dacă n-ai cu ce să ataci prezentul, te uiți în trecut.

4, In 2016 ați suferit două înfrângeri crunte și rușinoase la alegerile locale și parlamentare. Cum intenționați să recuperați handicapul față de PSD atât ca și organizare cât și din punct de vedere al intenției de vot la nivel de electorat?

Dragomir Tomașeschi: Înfrângerile au venit pentru că nu s-au respectat așteptările cetățenilor, nu s-a respectat dorința membrilor PNL. Cei pe care îi vedeți acum în Consiliul Local sau Consiliul Județean au auns acolo prin afinități personale cu Bodea. Au strâns autografe (nematerializate în voturi) și ne fac de râs de prea multe ori. Mai mult, avem un senator străin de filială, nemembru de partid. Toate acestea au fost patronate de ex-președintele PNL, Alina Gorghiu, care a făcut un rău imens partidului. Am senzația că l-a privatizat. Handicapul față de PSD poate fi recuperat doar prin discuții simple cu oamenii. Politica e o chestiune de credibilitate și apoi de transformare a acesteia în voturi.

Costel Alexe: Trebuie să redevenim credibili în ochii electoratului propriu, în primul rând. Și nu e vorba doar de PNL aici, ci de întreaga clasă politică. Românii s-au săturat să fie dezamăgiți. Se vede în procentul celor care vin la vot, în scădere la fiecare scrutin. Aici e, de fapt, provocarea. Să-i convingem pe oameni că nu toți politicienii sunt la fel, că într-adevăr politicile publice promovate sunt în interesul cetățenilor și după campania electorală. Decalajul față de PSD a fost dintotdeauna. Vorbim de un PSD care a avut mereu un bazin electoral suficient de generos pentru a-și asigura victoria, indiferent de prezența la vot. În campanii și la vot, realitatea din teren e cu totul alta față de ceea ce sociologii sau manualele ne învață. Să revin la întrebare, trebuie să recâștigăm încrederea românilor, să fim cu adevărat alternativa la PSD.

 

5, PNL Iași este acum un conglomerat de găști și grupulețe care acționează fiecare după bunul plac. Cum credeți că veți reuși să reuniți toată suflarea sub o singură comandă?

Dragomir Tomașeschi: Prin punerea la aceeași masă a tutuor și stabilirea de sarcini clare pentru toată lumea. Fără asumarea erorilor din trecut, și mai ales fără corectarea lor, nu putem avea un viitor. Alexe a mai condus filiala. Am văzut cât poate. De ce oare are în sondaje are doar 0.4%?

Costel Alexe: Eu n-am cum să văd găști și grupulețe. Suntem colegi! Votul e decisiv, e hotărârea supremă. Votul majorității înseamnă acceptarea rezultatului, fie că ne convine sau nu. Așa e în democrație. Dacă cei învinși nu vor înțelege că după momentul 0- alegerile interne- trebuie să ne așezăm la aceeași masă, să lăsăm orgoliile și meciurile individuale deoparte, atunci n-am înțeles nimic și suntem irecuperabili. Doar dacă suntem uniți și ne acceptăm reciproc putem avea rezultate. În caz contrar, PNL Iași va avea de suferit.

6,  Liderii cu care defilează acum PNL nu par suficient de capabili de a face minuni in bătăliile electorale . Ce șanse are PNL sa câștige Primaria Iași sau Consiliul Județean in 2020? 

Dragomir Tomașeschi: PSD conduce Primăria Iași de după Revoluție. Le-am văzut limitele. Cu Bodea și Alexe nu se va întmpla nicio minune. Bodea a luat cu 2% mai puțin decât partidul la alegerile locale, apoi a fugit ca un laș din Consiliul Local, de teama lui Mihai Chirica, preferând scaunul călduț de deputat. Alexe este un gargaragiu politic fără substanță. Sâmbătă, liberalii pot opta între șmecheria lui Alexe sau corectitudinea mea. Cu Bodea sau Alexe nu putem câștiga nici Primăria și nici Consiliul Județean.

Costel Alexe: Implementând o politică sănătoasă, transparentă și având indicatori de performanță pentru promovarea cadrelor, am convingerea că vom reuși să oferim Iașului o administrație liberală în 2020. Pentru a fi competitivi în viața politică și credibili în ochii electorilor este nevoie să fim noi schimbarea pe care o propunem, de aceea promovarea cadrelor atât în cadrul partidului, cât și în funcțiile alese sau numite din aparatul public trebuie să respecte niște criterii obiective și transparente.

7,  Partidul la nivel național este in plină frământare . Care sunt șansele ca filiala ieșeana sa aibă reprezentanți in conducerea centrală in poziții importante? 

Dragomir Tomașeschi: Aceste alegeri se fac extrem de târziu. După cele două scrutinuri de anul trecut s-a pus batista pe țambal și nu au fost analizate eșecurile. Le-a plăcut tuturor să fie numiți în funcții și mulți aveau pile la Alina Gorghiu, Atanasiu (zis Tase), Cristi Bușoi sau alții care sperie electoratul când ajung la televiziuni. Să ajungi în conducerea națională o poți face doar dacă ești în grupul viitorului președinte. Acum sunt doi candidați: Ludovic Orban și Cătălin Predoiu. Nu ar trebui să fie o luptă fraticidă ci una de viziune și credibilitate pentru că avem în față deșertul opoziției până în anul 2020.

Costel Alexe: Iașul este o miză pentru PNL Romania și cu siguranță vor fi colegi ieșeni în conducerea centrală, pentru că atât colegii din PNL, dar și cetățenii trebuie să accepte și să înțeleagă că nu se mai poate ignora Moldova. Avem nevoie în primul rând de proiecte de infrastructură, avem nevoie de fonduri guvernamentale pentru a recupera decalajul imens între județele Moldovei și restul provinciilor istorice.

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments