Scandal monstru cu implicații grave la nivelul tuturor firmelor private din economia românească. Reporterii „7 EST” au intrat în posesia unui document intern din cadrul ANAF care dezvăluie urgia ce urmează să se dezlănțuie asupra mediului privat de afaceri. Deși la nivel declarativ guvernarea PSD arată că dorește reducerea presiunii fiscale de pe mediul de afaceri, în realitate Direcțiile de Inspecție Fiscală din fiecare județ au primit din partea conducerii ANAF un target de colectare suplimentară la buget.
La finalul lunii februarie 2017, la Sibiu, a avut loc o ședință la care conducerea ANAf a convocat toți șefii din cadrul Direcțiilor Județene Fiscale. La ședința respectivă s-a discutat în principal despre indicatorii de performanță pe care toți inspectorii fiscali din cadrul ANAF trebuie să îi îndeplinească în anul 2017. La câteva zile după ședință, la începutul lunii martie, toate Inspecțiile Fiscale au primit o circulară internă prin care li se aduce la cunoștință inspectorilor fiscali indicatorii de performanță. Stupoare!
Target: 2,5 milioane de euro anual
Sub titulatura de „indicatori de performanță” se ascunde un fapt illegal: ANAF stabilește în sarcina inspectorilor fiscali un target pentru aducerea de venituri suplimentare la buget. Și ce target! 6.000.000 lei anual pe cap de inspector fiscal! Adică fiecare echipă de control trebuie să „ardă” firmele pe care le controlează într-un an cu cel puțin 2,5 milioane de euro. Iar acești bani se referă strict la „sume atrase suplimentar ca obligații principale”, respectiv impozite, taxe și contribuții sociale. Ceea ce înseamnă că echipele de control vor începe să vâneze firmele pentru a le stabili sume suplimentare în dreptul TVA și a impozitului pe profit, sume care vor genera la rândul lor și obligații fiscal accesorii reprezentând dobânzi, penalități și amenzi, astfel că targetul de 2,5 milioane euro din obligații principale se transformă de fapt în aproximativ 5 milioane de euro total obligații fiscale.
Vânători de persoane fizice
Targetul de adunat bani la bugetul de stat a fost extins și la nivelul persoanelor fizice. Cei care obțin venituri ca persoane fizice și vor fi controlați în acest an de ANAF vor trebui să ”decarteze” suplimentar către stat în medie cu 300 milioane lei vechi. Asta își propune ANAF, care cere fiecărui inspector fiscal să adune suplimentar 600.000 lei de la persoanele fizice verificate, numărul de controale planificate fiind de 20 pentru fiecare inspector.
Marian Bosianu, șef inspecție fiscală Iași: ”Nu avem ce face”
Șeful Inspecției Fiscale, Marian Bosianu s-a ferit că comenteze măsurile stabilite de conducerea ANAF, arătând doar că instituția pe care o conduce va respecta cu strictețe legea.
“Condițiile stabilite de ANAF trebuiesc duse la îndeplinire. Nu avem ce să facem. Aceste întrebări referitoare la indicatorii de performanță stabilite pe anul 2017, pentru inspectorii fiscali, ar trebui însă să le adresați factorilor de decizie de la centru”, a conchis Bosianu.
În cazul în care numărul și cuantumul sanțiunilor a devenit un indicator de performanță, toate Direcțiile locale de coordonare și inspecție fiscală își vor determina angajații să amendeze cât mai mult, pentru realizarea planului de încasări la bugetul statului.
Lucian Grecu, om de afaceri: “Această măsură este una ilegală, chiar penală.”
Oamenii de afaceri ieșeni califică drept aberante, abuzive și nerealizabile aceste ținte financiare stabilite de ANAF pentru fiecare controlor în parte. Lucian Grecu, patronul Hotelului Unirea, crede că efectul acestor indicatori de performanță ai inspectorilor ANAF ar putea avea efect de bumerang.
„În termeni mai populari, este așa-numitul efect al uciderii găinii care face ouă. Nu-i poți impune unui om o țintă nerealizabilă. Se pornește astfel de la prezumția de vinovăție că toate firmele au probleme. Inspectorii vor fi nevoiți să creeze din nimic probleme doar pentru a aplica sancțiuni. În opinia mea, această măsură este una ilegală, chiar penală. Cred că cei de la ANAF se vor umple rapid de reclamații și procese în justiție”, consideră Grecu.
Petru Movilă, deputat PMP: “Un target ridicol și prost”
Nici politicienii ieșeni nu văd cu ochi buni acești indicatori de performanță și sumele obligatorii stabilite de ANAF ce ar trebui adunate de fiecare inspector în parte. Contactat telefonic, deputatul PMP Petru Movilă susține că target-ul de constatări al ANAF este unul prost și ridicol. Mai mult, acesta susține că unii inspectori fiscali vor face abuz în serviciu constatând niște prejudicii ce nu există în realitate doar pentru a-și realiza indicatorii de performanță. Aceste directive interne ale ANAF fac rău mediului de afaceri și transformă firmele în victime ale deciziilor politice. Dacă se va pune în aplicare acest plan se va face mai mult rău deoarece se riscă falimentarea unor contribuabili constanți la bugetul de stat. în loc să se scadă presiunea fiscală, guvernul intervine în forță și omoară economia privată.
“Toată această filozofie a ANAF este total greșită. Se inventează probleme ca să se adune bani la buget. Riscăm ca statul să se transforme într-unul polițienesc care să adune cu forța bani de la populație. Este un target ridicol și prost”, a precizat deputatul Movilă.
Gabriel Manolache, om de afaceri: ”Toate acestea sunt nelalocul lor”
Mediul de afaceri ieșean consideră, la unison că, aceste target-uri stabilite de ANAF nu sunt decât niște abuzuri grosolane. Țintele stabilite pentru inspectorii săi se aseamănă astfel cu target-urile corporațiilor pentru agenții lor de vânzări. Sunt cuantificate pentru fiecare inspector numărul de verificări efectuate, valoarea obligaților suplimentare stabilite, numărul și valoarea amenzilor, numărul de sesizări penale, valoarea confiscărilor, a prejudiciilor sau a măsurilor asiguratorii. Un alt cunoscut afacerist ieșean contactat de jurnaliștii 7 Est pentru a-și exprima un punct de vedere referitor la măsura ANAF, consideră că targetul inspectorilor este unul nelalocul lui.
”Nu cunosc îndeajuns de bine activitatea și cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii ANAF pentru a putea comenta mai mult. Nu știu nici dacă sumele stabilite drept obligații principale pe un inspector sunt mici sau mari. Știu însă că toate acestea sunt nelalocul lor. Cred că mediul de afaceri ar trebui încurajat mai mult”, a menționat Gabriel Manolache, manager Mega-Auto, distribuitorul mașinii Toyota în Iași.
Nicu SAMSON