- Un control efectuat de Regia Națională a Pădurilor la ocoalele silvice din județul Iași a scos la iveală un jaf uriaș
- Pădurea statului este tăiată ilegal cu complicitatea pădurarilor și a șefilor acestora șefii de ocoale
- Regia a propus inclusiv desfacerea contractelor de muncă pentru șefii de ocoale
Încă o dată se dovedește faptul că cei care sunt plătiți să păzească pădurile statului sunt primii care pun umărul la defrișarea ilegală a ”codrilor patriei”. La scurt timp după ce Garda Forestieră Suceava a constatat la Hârlău că niște pădurari au tăiat ilegal o suprafață de pădure, un nou control efectuat în ocoalele Direcției Silvice Iași a scos la lumină faptul că o bună parte dintre pădurari dar și șefii acestora sunt corupți, fiind primii dispuși să taie ilegal pădurile statului. Asta în condițiile în care acești pădurari, șefi de districe silvice sau de ocoale, sunt plătiți bine pentru a protejeza averea statului. Pe data de 14 aprilie 2017, Regia Națională a Pădurilor a finalizat un control la Direcția Silvică Iași, iar în urma respectivelor verificări cele mai mari nereguli au fost descoperite la ocoalele silvice din Dobrovăț și Hârlău.
De altfel, șefii celor două ocoale silvice sunt la un pas de a-și pierde locul de muncă datorită neregulilor grave care s-au găsit în pădurile pe care le au în pază. Astfel, la Ocolul Silvic Dobrovăț s-a constatat că mai multe societăți comerciale care aveau contracte de exploatare a unor suprafețe forestiere au tăiat ilegal cantități însemnate de arbori și asta cu acordul șefului de ocol și a celorlalți pădurari care au știu ce se întâmplă.
În plus, Ocolul Silvic Dobrovăț a recepționat unele lucrări de împădurire fără ca acestea să fi fost efectuate. De asemenea, s-a constatat că Ocolul Silvic Dobrovăț nu a ținut o evidență clară privind cantitatea și calitatea materialului lemnos exploatat de societățile comerciale cu care au fost încheiate contracte în acest sens. La Ocolul Silvic Hârlău s-au găsit nereguli similare. S-a constatat că lemn de calitate superioară a fost vândut la preț de masă lemnoasă de calitate inferioară.
Potrivit unor surse, societățile comerciale care reușesc să cumpere lemn de calitate superioară la prețuri mici sunt în înțelegere cu angajații ocolului care se ocupă cu comercializarea masei lemnoase. Aceleași surse au arătat că cel care cumpără îi plătește pădurarului, maistrului de exploatare sau inginerului silvic o parte din diferența de preț. Banii sunt plătiți cash, la negru, iar cu alte cuvinte funcționarul implicat adică pădurarul, primește mită.
Atât Regia Națională a Pădurilor cât și Direcția Silvică Iași au dat dovadă de o totală lipsă de transparență în furnizarea datelor legate de conținutul raportului final întocmit în urma respectivului control. Corneliu Parscan, directorul Direcției Silvice Iași a oferit doar unele explicații generale fără să spună care sunt persoanele și firmele implicate și fără să ofere date despre valoarea totală a prejudiciului.
Deși potrivit unor surse la ambele ocoale prejudiciile constatate se ridică la sume uriașe, Parascan ne-a transmis detalii numai despre una dintre ilegalitățile constatate. Acesta a precizat doar că la Dobrovăț, o firmă a tăiat ilegal, arbori în valoare de 11.000 lei.
„Avem la Dobrovăț prejudiciul respectiv prin tăierile ilegale realizate de o firmă dar s-a făcut plângere penală. În rest, banii au fost recuperați. Oricum se vor aplica sancțiuni în baza celor dispuse de Regia Națională a Pădurilor”, a spus Corneliu Parascan.
Șefii de ocoale riscă să devină șomeri
După cum s-a mai spus, deși Direcția Silvică încearcă să minimalizeze rezultatele acestui control Regia Națională a Pădurilor a decis să formuleze unele plângeri penale și a dispus sancționarea cu 30 la sută din salariu a celor doi șefi de ocoale. De precizat că potrivit Legii la următoarea abatere cei doi șefi de ocoale se aleg cu desfacerea contractului de muncă. Până la desfacerea contractului de muncă, diminuarea cu 30 la sută a salariului este cea mai dură sancțiune care i se poate aplica unui angajat de la Silvic. Astfel, în urma controlului efectuat la Ocolul Silvic Dobrovăț s-a dispus, diminuarea cu 30 la sută salariului și a indemnizației de conducere în cazul lui Dumitru Tănase, șeful ocolului, pentru o perioadă de 3 luni. Tot o diminuare a salariului cu 30 la sută pentru o perioadă de 3 luni s-a dispus și în cazul șefului de district aceiași sancțiune fiind aplicată unui pădurar timp de două luni. De asemenea, un inginer silvic a fost sancționat cu 10 la sută din salariu timp de o lună iar un alt pădurar a primit aceiași sancțiune pentru o perioadă de 2 luni.
„Deocamdată sunt doar niște constatări. S-a făcut și o plângere penală. O firmă din Răducăneni a tăiat ilegal”, a spus Dumitru Tănase, șeful Ocolului Silvic Dobrovăț.
De asemenea, în urma controlului efectuat la Ocolul Silvic Hârlău s-a dispus diminuarea cu 30 la sută a salariului șefului de ocol Florin Călinescu pentru o perioadă de o lună iar un inginer silvic s-a ales cu o diminuare a salariului cu 5 la sută.
„Eu v-am mai spus odată că avem purtător de cuvânt”, a spus Florin Călinescu, șeful Ocolului Silvic Hârlău.
Regia Națională a Pădurilor a dispus ca atât la Ocolul Silvic Dobrovăț cât și la Ocolul Silvic Ciurea să se continue și cu sprijinul Poliției verificările legate de modul în care au fost tăiați arborii.
Defrișări cu recidivă. Implicarea DNA
Dacă la Ocolul Sillvic Dobrovăț s-au găsit nereguli similare în 2015 și 2016, la Hârlău situația este mult mai gravă. Asta deoarece aici s-a constatat o tăiere ilegală de pădure și în urmă cu câteva luni autorul fiid maistrul de exploatare Călinel Rugină. Garda Forestieră Suceava i-a făcut recent o sesizare penală lui Călinel Rugină deoarece a tăiat ilegal arbori dintr-o suprafață de pădure aflată în proprietatea statului. Călinel Rugină este cel care a făcut la DNA un denunț împotriva fostei conduceri a Ocolului Silvic. De precizat că prejudiciul constatat de Garda Forestieră și Regia Națională a Pădurilor în urma verificărilor efectuate în ultima perioadă la Ocolul Silvic Hârlău este mult mai mare decât cel stabilit de DNA în urma denunțului făcut de Rugină. Așa se explică de ce se vorbește că Rugină a făcut denunț pentru a scăpa de cei care-i incurcau afacerile.
Constantin MAZILU