@ Evenimentul are loc în perioada 11-13 mai la Hotelul Bellaria fiind organizat de Spitalul de Boli Infecțioase în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa
În perioada 11-13 mai a.c la Hotelul Belllaria din Iași se desfășoară conferința națională „Patologia infectioasă la moment de răscruce” eveniment organizat de Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, condus de profesor doctor Carmen Dorobăț, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Asociația Institutul Pan-European de Cercetare „Prof.dr. Vasile Luca” și Societatea de Boli Infecțioase HIV/SIDA. La eveniment participă peste 200 de specialiști din toate domeniile științei medicale. Asta deoarece organizatorii și-au propus să susțină cu acest prilej o dezbatere multidisciplinară legată de patologie bolilor infecțioase. „Am decis să organizăm această conferință deoarece noi specialiștii avem nevoie de actualizare, să ne updatăm cu noutățile. Prima parte a dezbaterilor s va desfășura sub forma unui curs unde se clarifică mai multe zone care sunt mai puțin cunoscute, un astfel de capitol fiind reprezentat de exemplu de zoomoze (boli transmise de animale-n.r). Un alt capitol important al dezbaterilor este reprezentat de tratamentul cu antibiotice care nu este bine stăpânit de celelalte specialități medicale”, a spus prof.dr. Egidia Miftode, medic specialist în boli infecțioase.
Aceasta a adăugat că tocmai o utilizare defectuoasă a antibioticelor în diferite tratamente a dus la o creștere a rezistenței microorganismelor la aceste medicamente. De altfel, rezistanța microorganismelor la tratamentele cu antibiotice este unul dintre cele mai importante subiecte care vor fi abordate în cadrul acestei conferințe. Prof. dr. Carmen Dorobăț a adăugat în același context că un alt subiect de maximă importanță va fi reprezentat de infecțiile asociate îngrijirilor medicale, fenomen care a alertat specialiștii științei medicale la nivel european deoarece se agravează. „Deja a devenit o obișnuință să ne întâlnim la Iași primăvara și vara pentru a schimba informații cu infecționiști. Pe lângă rezistența la medicamente vom aborda și o altă problemă de maximă importanță la nivel european și anume decesele asociate îngrijirilor medicale. Statisticile arată că numai anul trecut s-au înregistrat 20.000 de decese din această cauză iar cheltuielile efectuate cu acești pacienți depășesc 62 de milioane de euro. Este vorba despre infecții care apar în anumite condiții, la pacienți care sunt gazde parfecte în timp ce aceștia sunt supuși unor tratamente medicale”, a precizat prof.dr. Carmen Dorobăț.
Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase, a adăugat că în cadrul conferinței se vor aborda alte două subiecte de maximă importanță și anume infecțiile cu virusurile hepatice și infecțiile cu HIV-SIDA.
Constantin MAZILU