Escrocheria ”diurnă în loc de salarii”, patentată de o firmă din Iași. 7 miliarde de lei, țeapa statului!

0
2611

SC Alcatrans Personal SRL, societatea membră a grupului de firme Leatrans , cu sediul social în localitatea Rediu, județul Iași, ce are ca obiect de activitate plasarea de forță de muncă in străinătate, în special șoferi de camioane, a intrat în vizorul autorităților, pentru escrocherii referitoare la plățile efectuate angajaților. Practic, pentru a păcăli statul la achitarea taxelor și impozitelor, patronul Alin Căuneac le-a oferit șoferilor săi un fel de diurne, în contul cheltuielilor propriu-zise cu deplasări și detașări, în loc ca toate acestea să fie considerate salarii lunare. Înregistrările eronate consemnate ulterior în evidența financiar-contabilă a Alcatrans au produs bugetului de stat, un prejudiciu de 700.000 de lei.

Alin Ioan Căuneac, administratorul societății Alcatrans Personal, a ajuns în culmea disperării.  Inspectorii ANAF i-au blocat conturile de la Banca Transilvania deoarece nu a calculat, reținut și virat în mod legal la bugetul statului contribuțiile sociale obligatorii ale angajaților, în sumă totală de aproape 700.000 de lei. Mai precis, printr-o inginerie financiară bine pusă la punct, patronul firmei Alcatrans, care se ocupă de recrutări de șoferi de camioane pentru transporturi externe, le-ar fi plătit angajaților doar diurne în contul salariilor lunare, pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor aferente, datorate statului. Prin înregistrarea eronată în evidența financiar-contabilă a sumelor de bani acordate salariaților sub formă de diurnă, în contul de cheltuieli cu deplasări și detașări, în loc ca acestea să fie considerate cheltuieli salariale lunare, Alcatrans s-a sustras de la plata către bugetul  de stat, bugetul asigurărilor sociale și sănătate, cu suma de 400.000 de lei.

Ilegalitățile, în urma unui control-surpriză

Toate aceste ilegalități au ieșit la iveală în urma unui control inopinat efectuat la sfârșitul lunii mai 2015, când inspectorii antifraudă Alexandra Evelina Hîra și Liviu Iustin Ghergu au constatat că firma autorizată ca agent de muncă temporară și specializată în recrutări de șoferi de camioane, încălca legea în cel mai flagrant mod cu putință. Într-un  proces verbal, inspectorii ANAF au precizat că, prin artificiile financiare efectuate, patronul Căuneac s-a sustras de la plata impozitului pe venit de natură salarială, a CAS, șomaj și sănătate, aferent perioadei 2014-2015, dar și a fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale datorate de angajator la bugetul statului.

ANAF: “Diurna încasată ilegal, în contul salariului”   

“Salariul încasat de lucrătorii temporari a fost înregistrat în mod eronat deși salariații trimiși în misiune de muncă temporară nu intră în categoria personalului detașat, ceea a a condus la depunerea în formă continuată a unor declarații fiscale nereale. Scopul acestei acțiuni a fost de a diminua impozitele și contribuțiile aferente de natură salarială înregistrate în mod nejustificat de agentul economic ca fiind diurne de deplasare. Întrucât salariatul temporar nu este detașat, diurna încasată și înregistrată eronat reprezintă de fapt remunerația salariatului temporar. Asupra veniturilor de natură salarială nu s-au calculat, reținut și virat la bugetul statului contribuțiile sociale obligatorii, datorate de angajat/angajator și nici impozitul cu reținere la sursă în perioada 2014-2015 ”, a precizat într-o întâmpinare, reprezentatul ANAF, inspectorul-șef antifraudă, Cristian Calimandruc.

Controlorii fiscali mai arată că măsura asiguratorie de instituire a  popririi plus sechestrul declarat pe bunurile mobile și imobile ale debitorului, precum și pe veniturile acestuia, s-au dispus pe parcurs deoarece ar exista pericolul ca administratorii să ascundă ori să risipească patrimoniul firmei.

Căuneac contestă măsurile instituite de Antifraudă

Într-o încercare disperată de a scăpa de măsurile drastice ale ANAF, dar și pentru a anula total poprirea instituită pe conturile din bănci, administratorul SC Alcatrans Personal SRL, Alin Ioan Căuneac, a făcut contestație la Judecătorie. Prin intermediul apărătorului său, avocata Mihaela Alexandra Mihai, bărbatul le-a cerut magistraților ieșeni ridicarea popririi  asiguratorii dispuse asupra conturilor și disponibilităților bănești ale firmei, pe motiv că deciziile inspectorilor antifraudă sunt netemeinice și nelegale.

“Noi nu ne-am sustras în niciun fel de la executarea obligațiilor fiscale. Nu am contestat raportul de inspecție fiscală și s-au acceptat implicit concluziile inspectorilor antifraudă. Nu s-a închis contul bancar asupra căruia s-a instituit măsura popririi, în continuare s-au încasat bani în acel cont, plățile nu au fost deviate prin alte conturi, nu s-a operat cu plăți cash, mult mai dificil de urmărit. Firma Alcatrans nu avea ce patrimoniu să ascundă și nici nu a dobândit vreun bun ulterior efectuării controlului. Nu se întrunesc condițiile cerute de lege pentru instituirea măsurilor asiguratorii. Cu atât mai mult cu cât nu s-a emis încă un titlu  executoriu  care să conțină obligații de plată scadente, în lipsa unor motive temeinice care să justifice instituirea măsurii asiguratorii, această opțiune a ANAF este neavenită”, a menționat în contestație, avocata Mihai.

“A intervenit amnistia fiscală”

Apărătorul care reprezintă interesele  Alcatrans Personal a mai făcut referire și la un proiect de lege din iunie 2015, privind amnistia fiscală care prevede că se anulează diferențele de obligații fiscale principale și obligații fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului.

“Firma se află în acest moment în situația în care, încasând bani în contul poprit, poate extrage fonduri doar pentru plata salariilor. ANAF nu îi permite virarea de contribuții la bugetul consolidat al statului. Se ajunge astfel la o situație injustă atât față de salariați cărora nu li se poate vira contribuțiile la șomaj și CAS, cât și față de societate care din cauza acestei situații va acumula datorii inclusiv pentru cotele de contribuții salariale aferente salariilor pe care le va plăti angajaților săi .Toate acestea în baza unei măsuri luate fără nici un temei concret, cu o justificare deloc convingătoare. Cu atât mai mult în perspectiva intrării în vigoare a legii privind amnistia fiscală”, a conchis avocata Mihaela Alexandra Mihai.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments