Concertul FIE de miercuri este dedicat victimelor atentatului din Manchester

0
226

Primarul Mihai Chirica a primit miercuri, 24 mai, la Palatul Roznovanu, invitați de marcă ai Festivalului Internațional al Educației.

Rectorul Universității Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, a fost primit la Palatul Roznovanu de primarul Iașului, înainte de a susține, de la ora 17:00, conferința „Locul românilor și al României în Europa”. De asemenea, primarul Mihai Chirica i-a invitat la Palatul Roznovanu și pe protagoniștii de onoare ai concertului vocal-simfonic programat pentru miercuri seară, de la ora 19:30 pe scena din fața Palatului Culturii: pianista Alexandra Dariescu, dirijorul Gabriel Bebeșelea și directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, Bujor Prelipcean.

Mihai Chirica le-a mulțumit musafirilor pentru că au onorat invitația de a participa la evenimente din cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017.

Celebra pianistă Alexandra Dariescu cântă pentru prima dată la Iași, orașul natal, după 15 ani, plini de concerte în străinătate. Alexandra Dariescu a declarat în cadrul conferinței de presă că a acceptat imediat, fără a sta pe gânduri, invitația de a concerta în cadrul Festivalului Internațional al Educației de la Iași.

„Mă bucur din suflet să revin acasă la Iași, vă mulțumesc din suflet de invitație, mă bucur extrem să fiu aici alături de un coleg pe care îl stimez foarte, foarte mult. Este prima noastră colaborare cu maestrul Bebeșelea, ne-am cunoscut oficial chiar ieri. Ma bucur din suflet că sunt aici, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, educatia este cea în care cred într-adevăr și speranța noastră este în generația tânără. Abia astept să concertăm în seara aceasta, voi interpreta Rachmaninov, Rapsodia pe o Temă de Paganini, o lucrare foarte versatilă și dificilă, dar frumoasă care cred că va aduce foarte multă bucurie în inimile celor care vor veni să ne asculte. Abia aștept să văd pe toată lumea” – Alexandra Dariescu, pianistă

„Eu sunt oarecum un ieșean prin adoptie, am fost câteva sezoane aici și am venit foarte mult aici, oarecum era domiciliul meu muzical. Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație, mai ales că ne întâlnim pentru prima dată cu Alexandra și facem împreună câteva lucrări de care suntem amândoi extrem de îndrăgostiți și cu Filarmonica „Moldova”, cu care concertez din nou după o anumită perioadă. Am avut câteva repetiții în care ne-am simțit foarte bine, va fi un concert plin de energie, de entuziasm și sunt sigur că ieșenii vor simți empatia și simbioza pe care o avem noi pe scenă” – Gabriel Bebeșelea, dirijor.

Primarul a mulțumit Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași pentru implicarea cu atât de mare deschidere și profesionalism în evenimentele Festivalului Internațional al Educației, dar și în viața culturală a orașului.

„Vreau să vă mulțumesc că ați continuat acest festival care a aînceput greu și era cât pe ce să se piardă, așa cum s-au pierdut alte lucruri de valoare. Vă mulțumesc pentru că i-ati adus aici pe tinerii mei prieteni, Alexandra Dariescu, al cărei concert de promovare a tinereilor talente l-am organizat acum 15 ani, și pe maestrul Gabriel Bebeșelea. Nici vorbă că dorim să cântăm pe bani pentru ceea ce credem noi că trebuie să dăruim ieșenilor. Așteptăm cu bucurie concertul de diseară și sperăm să nu bată vântul foarte tare”Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași

După concertul de la Iași, cei doi artiști de renume mondial vor avea o stagiune viitoare plină, cu spectacole pe cele mai cunoscute scene ale lumii: Alexandra Dariescu are concerte programate în China, la Londra și un debut la Viena, iar  Gabriel Bebeșelea va susține concerte cu orchestre renumite din Italia, Moscova, Berlin, Canada, Belfast sau Viena.

Conferințele Festivalului Internațional al Educației, sub egida CENTENAR

Conferința profesorului Ioan-Aurel Pop, „Locul românilor și al României în Europa”, este programată miercuri, de la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

„Vin  mereu cu plăcere aici pentru că Iașul este o capitală istorică, domenască și acum 100 de ani a fost capitalaa României. Și astăzi este capitală datorită acestui extraordinar festival, mai demult capitalele erau acolo unde se aflau domnii, suveranii sau principii, astăzi la Iași cultura română este suverană, este principe, și de aceea ne adunăm cu toții în capitală să aducem un elogiu culturii, spiritualității noastre și chiar identității românești” – Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

„Mă bucur că ediția din acest an și cea de anul viitor sunt centrate pe problematica CENTENARULUI, vom organiza evenimente importante în cadrul FIE, dar vom avea și un program special dedicat CENTENARULUI ca atare, pe care l-am definitivat ca proiect. Suntem onorați că domnul Ioan-Aurel Pop a acceptat invitația de a prezenta în seria Conferințelor FIE o prelegere pe tema identității și cu titlul ”Locul românilor și al României în Europa”. Mâine va conferenția părintele Constantin Necula, tot pe tema identității abordând-o din perspectivă vocațională, iar pe 20 iunie vom marca la Iași Centenarul reformei constituționale din 1917 cu o suită de evenimete” – Daniel Șandru, coordonator al Departamentului CENTENAR din cadrul Primăriei Iași, coordonează evenimentele dedicate CENTENARULUI în cadrul Festivalului Internațional al Educației

Festivalul Internațional al Educației – un brand al Iașului

„Ne ținem de cuvânt, vedeți că de la an la an FIE devine un brand din ce în ce mai puternic, nu doar pentru Iași, ci pentru întreaga regiune. Pe cele două axe ale Festivalului, educație și cultură, încercăm să aducem numai vârfuri, de aceea și această conferință comună. Până la finalul săptămânii, în fața Palatului Culturii dar și în aula BCU, urmează principalele evenimente pentru că aceasta este săptămâna de foc din cadrul FIE. Fiți alături de noi, este festivalul vostru, al ieșenilor, bucurați-vă de el, pretuiți-l și ajutați-ne ca ediția de anul viitor să fie și mai bună decât aceasta” – Andrei Apreotesei, director artistic al Festivalului Internațional al Educației 2017.

 

Mai multe detalii despre evenimentele organizate de Ateneul Tătărași în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017 găsiți pe www.fieiasi.eu și www.facebook.com/festivaliasi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments