Mihai Țibucanu, administratorul societății Pig Farm, din Coarnele Caprei, cunoscutul fermier care a luat ani la rând potul cel gras al fondurilor UE pentru agricultură la Iași, riscă să ajungă în groapa datornicilor și la sapă de lemn.
Din cauza unei datorii de 4,8 miliarde de lei vechi către creditorul Agricover Credit IFN, portăreii de la BEJ i-au scos bărbatului terenurile și averea la mezat. Potrivit unui anunț publicat de către executorul judecătoresc Dragoș Iovu, din cadrul BEJ Iovu și Asociații, au fost scoase la licitație publică, cu strigare, nici mai mult nici mai puțin decât 6 suprafețe de teren arabil, însumând 20 de hectare, aparținând lui Țibucanu. Terenurile respective sunt situate în extravilanul comunei Dumești, și valorează sute de mii de euro. Din cele șase terenuri arabile, un număr de patru depășesc suprafața de 10.000 de metri pătrați, fiind estimate, la licitația cu vânzare, la doar 9.000 de euro bucata, respectiv 41.000 de lei. Un singur teren, de 15.000 de mp, a fost evaluat de experți la numai 13.500 de euro, respectiv 62.000 de lei, cu mult sub prețul pieței.
7,8 miliarde de lei vechi în schimbul moșiei Dumești
Conform anunțului de vânzare publicat de executorul judecătoresc Iovu, datoria fermierului Țibucanu către Agricover se ridică la suma de 407.711, 94 de lei, din care 21.012,72 de lei reprezintă cheltuielile de executare silită, cu alte cuvinte onorariul de drept al BEJ. Prețul total la care au fost evaluate terenurile cu pricina, amplasate în extravilanul comunei Dumești, a fost stabilit la suma de 788.000 de lei. Executorii mai specifică în publicația de vânzare că executarea silită se efectuează în baza unui titlu executoriu reprezentat de un contract de credit și ipotecă imobiliară autentificat la Biroul Notarilor Publici “Mogoș și Pintilie”, în cursul anului 2015. Astfel, cine deține în conturile din bănci puțin peste 7 miliarde de lei vechi, are șanse mari să devină în scurt timp un adevărat moșier al județului, însușindu-și zeci de hectare din cel mai bune teren arabil al comunei Dumești.
Bani cu nemiluita de la UE
În urmă cu mai bine de cinci ani, fermierul Țibucanu rupea gura târgului, și nu numai, reușind să obțină de la UE milioane de euro fonduri nerambursabile, în numele societății Pig Farm. Ferma a fost inaugurată cu mare tam-tam în anul 2006 după o investiție de cca 1,2 milioane de euro, bani obținuți prin programul SAPARD. Aceasta se întinde și acum pe o suprafață de mai bine de 4 hectare și are o capacitate de creștere a 15.000 de purcei, anual. În august 2008, Pig Farm a mai obținut 2 milioane de euro, și s-a extins și mai mult, devenind un complex modern de creștere și îngrășare a porcilor, cu hale și depozite complet mecanizate și automatizate.
Declinul lui Țibucanu
Afacerile fermierului Țibucanu au început să șchiopăteze încă de acum un an, când două dintre firmele sale de creștere a porcilor au fost la un pas de insolvență din cauza nerespectării unor obligații financiare față de un partener de afaceri german. Mai precis, în toamna lui 2016, societatea Romanian Pigs SRL Cluj, administrată de cetățeanul neamț, Adrianus Straathof, a depus la Tribunalul Sindic, două cereri de intrare în insolvență pentru firmele Pig Farm, care și-a modernizat fermele cu fonduri europene, și pentru Ferma Robert, ambele aparținând lui Țibucanu. Mai precis, administratorul german Straathof, cu mai multe afaceri în Cluj, a reclamat faptul că nu și-ar mai fi primit banii promiși în urma unor contracte de afaceri încheiate cu societățile fermierului ieșean, Mihai Țibucanu.
Țibucanu: “Am fost nevoit să vând carne pe degeaba”
Fermierul Țibucanu s-a arătat deosebit de afectat de situația financiară a firmelor sale de creștere de porcilor, situație pe care a denumit-o catastrofală. În doi ani de zile, seceta mi-a omorât toate afacerile. Am investit mult, am făcut și credite, însă degeaba. Firmele sunt acum în insolvență. Totul s-a întâmplat și din cauza faptului că a căzut piața, respectiv au picat afacerile cu Rusia. La un moment dat, am fost nevoit să vând kilogramul de porc cu 3,5 lei, la jumătate, față de 6,5 cât mai reușeam să vând înainte. Dar asta e. M-am rugat de executori să mai amâne vânzarea, însă fără folos”, a explicat Țibucanu.
Nicu SAMSON