Baronul Drumurilor a ascuns banii în străinătate. Încolțit de DNA și DIICOT, Brânză a cumpărat un conac în Germania

2
981

 În anul 2013, la scurt timp după ce Direcția Antifraudă a sesizat la DIICOT practicile evazioniste ale firmei Ted Construct, patronul Cornel Brânză a cumpărat în numele familiei și al societății sale un conac în Germania, în localitatea Emskirchen  Baronul drumurilor județene și-a pus banii la adăpost în străinătate, în timp ce statul nu reușește să recupereze datoriile de zeci de miliarde lăsate de Ted Construct  7Est prezintă în exclusivitate contractul de vânzare-cumpărare și imagini cu proprietatea lui Brânză din Germania

L-am prins! Constructorul care aproape că a instiuit monopol pe contractele de reparații și asfaltare a drumurilor județene a plasat în secret banii în străinătate. Cornel Brânză, patronul Ted Construct, a cumpărat o proprietate în Germania în localitatea Emskirchen. Din descrierea făcută în contractul de vânzare-cumpărare, dar și ca urmare a căutărilor efectuate pe platforma Google,  este vorba de un conac, cu spații locuibile la etaj și mansardă, cu restaurant, berărie și cu un bistro. Prețul plătit pentru imobilul în suprafață de 1.000 metri pătrați a fost de 350.000 euro.

Tranzacția a fost realizată în anul 2013, în aceeași perioadă în care autoritățile au demarat investigațiile în legătură cu operațiunile evazioniste înregistrate de firma lui Brânză. Aceste fraude au fost constatate de Direcția de Luptă Antifraudă, care a sesizat DIICOT.

Familia Brânză și firma sunt coproprietari

Contractul a fost semnat pe 9 aprilie 2013 și autentificat de un notar din Nurnberg, Hans-Ditere Kutter. Familia Brânză și firma Ted Construct au fost reprezentanți de către un mandatar, cetățean german de origine română. Este vorba un tânăr în vârstă de 29 de ani, Ionel Oprea. Acesta a avut procură de reprezentare pentru Cornel Brânză șI soția acestuia Gabriela Brânză, fiicele acestuia Andreea Lungu Brânză șI Iuliana Cornelia Ciochină Brânză, cât șI pentru firma Ted Construct. Familia Brânză a cumpărat imobilul tot de la o familie de origine română, soții Alexandru-Iulian Ștefan și Simona Ștefan. Conform contractului de vânzare-cumpărare, soții Brânză dețin 45 la sută din proprietate, fiicele acestora câte 22,5 la sută, iar firma Ted Construct are zece procente din imobil.

Cum arată conacul lui Brânză

Proprietatea lui Brânză seamănă cu un han (“gasthaus”) pentru că dispune de un restaurant, spații de locuit și alte anexe.

Astfel, propreitatea de 1.000 metri pătrați dispune de un restaurant și o berărie, dar și de un bistro, cel mai probabil un spațiu destinat pentru servirea micului dejun. De asemenea, în contract sunt pomenite și patru apartamente, trei construite la etaj și mansardă și altul la mansardă.

Patronul Ted vrea să devină bavarez

Emskirchen, localitatea în care Brânză și-a cumpărat conac, este un târg rustic, situat în landul Bavaria, la vreo 30 kilometri de Nurnberg. Conform imaginilor oferite de Google, proprietatea lui Brânză este situată în centrul localității, lângă biserica ce este considerată edificiu simbol al comunității.

Investigat de DIICOT pentru evaziune

Puțini sunt oamenii de afaceri ieșeni care se pot lăuda că au achiziționat proprietăți în străinătate. Atunci când vorbim însă de prosperitatea personală a patronului de la Ted Construct trebuie să aducem aminte și de faptul că acesta a intrat în vizorul autorităților și ca urmare a faptului că s-a constatat implicarea firmelor sale într-o serie de afaceri evazioniste. Mai exact, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism a constatat că Brânză a folosit facturi false eliberate de țigani pentru a scoate bani din firmă.

Descinderi cu mascați

Totul a început în data de 30.10.2012 când procurorii DIICOT și polițiștii au descins la domiciliile din Grajduri și Lunca Cetățuii ale rromilor care formaseră o rețea de firme de tip suveică și au înregistrat în contabilitate societăților mai multe cheltuieli fictive pentru a se sustrage de la plata în mod corect a TVA și a impozituluipe profit. Totul s-ar fi făcut cu facturi false care nu aveau acoperire în bunuri furnizate și servicii prestate.

Potrivit procurorilor, una dintre beneficiarele acestor operațiuni ilegale ar fi fost și firma Ted Construct.

“Reiese că firma Ted Construct participa la realizarea unui ansamblu de operațiuni ce constituie elementele unei fraude de tip suveică organizate între mai multe entități cu scopul de a realiza operațiuni fictive de vânzăricumpărări successive de bunuri și servicii. Menționăm că frauda de tip suveică este o fraudă organizată între mai multe entități în vederea obținerii rambursării de către stat a unor taxe și impozite care nu au fost achitate în amonte sau în vederea reducerii taxelor și impozitelor datorate de societate către bugetul consolidate al statului”, se arată într-un document din cadrul anchetei.

Ancheta DIICOT privește mai multe firme, dar în ceea ce privește firma Ted Construct, societatea este suspectată că a făcut unele afaceri fauduloase cu societăți precum Darini Pent SRL, Primsi Dero SRL, Palas Mondial SRL, Ecoloc SRL și Palas Mapamond SRL. La Primsidero SRL, Palas Mondial SRL, asociat unic și administrator este Ferma Stănescu din Lunca Cetățuii. De asemenea, la SC Darini Pent SRL au calitatea de asociat Nadia și Lucreția Stănescu din LuncaCetățuii.

“Urmare a verificărilor efectuate prin sondaj pentru lunile martie, iunie, septembrie referitoare la veniturile realizate de societatea comercială precum și a celor referitoare la cheltuielile eligibile și la cheltuielile cu impozitulpe profit declarat de societate organele de inspecție fiscală am constatat diferențe suplimentare față de impozitulpe profit declarat de societate în sumă de 637.303 lei din care pentruanul 2009 s-a constatat o diferență de 192.477 lei ca urmare a neacordării dreptului de deducere pentru cheltuieli material de construcții și manoperă în speță situații de lucrăripentru care nu există documente justificative și de proveniență legală a mărfurile achiziționate de la Darini Pent SRL”, se arată într-un raport de inspecție fiscală încheiat de Fisc la data de 3.04.2015, adică la aproape trei ani după descinderile DIICOT.

A fost rugat să fure mai puțin

O altă explicație a pentru prosperitatea lui Cornel Brânză este faptul că în ultimii 5 ani firma Ted Construct a fost pur și simplu abonată la contracte derulate de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași entitate aflată în subordinea Consiuliului Județean care se ocupă de administrarea drumurilor județene. De altfel, în urmă cu circa două săptămâni, DNA Iași a descins la sediul acestei instituții pentru a ridica o serie de documente care privesc modul în care s-au derulat contractele de asfaltare pe drumurile județene. Una din plângerile înregistrate la DNA a fost depusă chiar de Consiliul Județean Iași. Această sesizare se referea la calitatea proastă a lucrărilor de asfaltare realizate de Con Ted Company SRL pe drumul județean Iași – Voinești. De altfel în timpul unei inspecții realizate de Maricel Popa la lucrările de asfaltare respective acesta l-a rugat pur și simplu pe Brânză să fure mai puțin atunci când a constatat cât de subțire este stratul de asfalt pe care îl așternuse firma lui Brânză.

„Furați mai puțin, domnule Brânză”, a spus Maricel Popa în timp ce ținea în mână o bucată de asfalt desprinsă de pe carosabilul proaspăt reperat.

Contracte de zeci de milioane de euro

Deținem o serie de informații potrivit cărora auditorii Consiliului Județean Iași au constatat că angajații de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași au trucat pur și simplu licitația organizată în anul 2016 pentru selectarea firmei care urma să realizeze lucrările de asfaltare pe șoseaua Iași-Voinești. Valoarea acestui contract este de 5.081.587 lei și din cauza problemelor apărute între timp lucrările nu au fost încă recepționate. De asemenea, deținem o serie de documente care arată că în ultimii ani firmele Ted Construct și Con Ted Company au încheiat contracte de zeci de milioane de euro cu Direcția de Administrare a Drumurilor. De altfel săptămânalul 7 Est a atras atenția în edițiile anterioare asupra calității lucrărilor de reparații realizate pe drumurile județene Pașcani – Cotnari prin Todireșți și Iași Movileni. Deși pentru repararea acestor două drumuri firmele lui Brânză au încasat peste 5 milioane lei aceste două artere județene sunt și acum pline de gropi.

Vile pentru șefele de la drumuri

De asemenea săptămânalul 7 Est a mai arătat că Brânză a prosperat în același timp cu cele două surori „șefe” de la drumuri, respectiv Antoaneta Manolache, cea care în anumite perioade a ocupat și funcția de director a instituției, și sora acesteia, Carmen Irimia, care se ocupă de achiziții adică de selectarea firmelor de construcții care au efectuat lucrările de modernizare și reparare a drumurilor județene. Atoaneta Manolache și-a ridicat în ultimii ani o vilă într-un loc ferit de ochii lumii în localitatea Lămășeni comuna Tămășeni județul Suceava. Aceasta a trecut în declarația de avere că și-a construit o vilă cu o suprafață utilă de 132 de metri pătrați deși în forografiile realizate de jurnaliștii 7 Est se vede clar că este mult mai mare.

Potrivit declarației de avere, Antoaneta Manolache mai deține și două autovehicule și un apartament în Iași. De asemenea, Antoaneta Manolache a mai trecut în declarația de avere din 2016 că a contractat două credite bancare, unul în valoare de 15.000 lei contractat în 2012 și achitat integral în 2016 și unul în valoare de 40.000 lei contractat în 2014, fiind scadent în 2018.

„Am contractat de-a lungul timpului mai multe  credite, pe unele am reușit să le achit, altele sunt în derulare. Am rate împreună cu soțul de aproape 1.000 euro pe lună”, a spus Antoaneta Manolache, legat de averea sa.

Sora a plătit cash 5 miliarde pentru o vilă

După cum s-a mai precizat sora Antoanetei Manolache lucrează tot la drumuri județene și se ocupă de organizarea procedurilor de achiziție publică organizate de instituție. Carmen Irimia este o vilă de aproape 300 metri pătrați utili, cu parter, etaj și mansardă pe care și-a cumpărat-o în anul 2014 pe strada Ipsilante în spatele Mitropoliei. Pentru achiziționarea acestei case și a terenului aferent în suprafață de 201 metri pătrați Carmen Irimia a plătit personal în anul 2014, suma de 472.500 lei, imobilul fiind achiziționat în urma unei licitații organizate de Biroul Executorilor Judecătorești Iovu Dragoș și Sârbu Ciprian în cadrul unei proceduri de executare a unei familii care avea datorii către o bancă comercială. De unde a avut „sora de la achiziții” atâția bani?

În declarația de avere din anul 2015, Carmen Irimia a precizat că în anul 2014 a vândut un teren la Miroslava și a încasat 60.000 euro. În aceiași declarație Carmen Irimia arată că în anul 2015 a vândut un apartament și a încasat 65.000 euro. Dar vila a fost achiziționată în anul 2014 iar apartamentul a fost vândut în 2015. De unde provine diferența de bani având în vedere că vila a costat circa 110.000 euro. Aceiași declarația de avere mai arată că tot în anul 2014, Carmen Irimia a mai contractat două credite cu o valoare totală de 18.000 euro de la o bancă comercială și încă 40.000 euro de la „persoană fizică”. În același an, Carmen Irimia a primit un cadou substanțial de la o persoană al cărei nume este o enigmă ca și a celei care i-a dat un credit de 40.000 euro. Astfel, tot în 2014, Carmen Irimia a primit sub formă de donație de la un anonim un apartament în suprafață de 57 metri pătrați situat în municipiul Iași. Averea celor două funcționare dar și a lui Cornel Brânză a crescut invers proporțional cu calitatea lucrărilor de asfaltare pe drumurile județene care sunt pline de gropi în marea lor majoritate. Vom reveni.

Tudor LEAHU

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentȘmecherie 2 în 1! Patronul de la Moara de Foc a dat un euro-tun de jumătate de milion euro
Articolul următorPovești culturale de succes Trupa de Teatru Idiot – improvizația de la …Iași
Abonează-te
Anunță-mă
2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
JORJEL
JORJEL
7 ani in urmă

DE AICI SA TRAGETI CONCLUZIA DE UNDE AU AVUT BANI CELE DOUA VUVUZELE DE LA DRUMURI JUDETENE ANTOANETA MANOLACHE SI CARMEN IRIMIA, SORA EI. GOLANIILE CU BRANZA LE FAC DE CEL PUTIN 10 ANI DE ZILE!!! VEDETI CA ACOLO LA DJADP MAI ESTE UN PUSCARIAS PE NUME DIACONU LAURENTIU CARE A FACUT PUSCARIE SI ACUMA MAI NOU DE CEVA ANI SI-A BAGAT SI SOTIA IN SERVICI TOT ACOLO LA DRUMURI JUDETENE. UN BETIV JEGOS.

Euuuu
Euuuu
7 ani in urmă

Costele , cand vrei sa informezi opinia publica , consulta-te ….. In Germania , orice contract trebuie facut in limba germana …. In ce ” limbi ” ai tu cele trei foi ??? …. Ai dat bani degeaba pe ele …. chiar daca au stampila conform cu originalul , sunt simple hartii in limba romana , nicidecum pomposul titlu din fituica Contract de Vanzare – Cumparare in original . … Cainele moare de drum lung si p …. de grija lu’ Brinza …..