Înființată în luna februarie a acestui an, firma Mateo Acord SRL a prins douâ contracte cu Primăria Costuleni în valoare totală de 20.000 de dolari Miroase de la o poștă a șmecherie deoarece pentru aceleași servicii firma încasează bani pe două contracte diferite Conform legii trebuia organizată licitație deoarece este vorba de un singur contract cu valoare dublă
Escrocherie cât casa la Primăria Costuleni. Edilul Mirică Dodan jonglează șmecherește cu fondurile comunei direcționând banii publici după reguli ce sfidează atât legea cât și bunul simț. Ca un vânător experimentat ce este, primarul Mirică Dodan a împușcat 80.000 lei dintr-un foc. Beneficiarii oficiali ai potului de 20.000 de dolari sunt Teodor Răzvan Dobreanu și Maria Popovici, asociați în părți egale la SC Mateo-Acord SRL Iași, o firmă dubioasă, cu sediul într-un apartament din strada Decebal, companie înființată anul acesta, în urmă cu doar câteva luni.
Pe data de 12 iunie 2017, Primăria Costuleni, în urma a două proceduri de negociere fără publicare de anunț (încredințare directă), încheie două contracte cu firma Mateo-Acord SRL Iași. Potrivit anunțurilor de atribuire publicate în SEAP în data de 19 iunie 2017, ambele contracte (16/12.06.2017 și 17/12.06.2017) au aceeași valoare, 40.000 lei fără TVA, și au fost adjudecate de singurul ofertant invitat la procedură. Dar ca surpriza și coincidențele să fie și mai mari, cele două contracte au și același obiect: ”furnizare servicii de proiectare pentru realizarea proiectului fază Documentație de Autorizare a Lucrărilor de Intervenție , a documentațiilor necesare obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor aferente obiectivului de investiție specificate în C.U pentru obiectivul de investiție Reabilitare, Modernizare și Dotare Școală Gimnazială Covasna, satul Covasna, comuna Costuleni, Județul Iași.”
Firmă înființată în urmă cu câteva luni
Edilul comunei Costuleni, Mirică Dodan a oferit astfel localnicilor săi, și nu numai, o lecție șmecherească despre cum poți fenta statul. Cele două proceduri pentru care s-au încheiat cele două contracte mai sus amintite încalcă în mod flagrant legislația privind achizițiile publice deoarece, autoritatea contractantă, Comuna Costuleni, a divizat în mod intenționat valoarea serviciilor ce urmau a fi contractate, cu scopul de a evita desfășurarea unei licitații publice. Asta deși obiectul celor două contracte este identic. Folosind această metodă grosolană, edilul comunei Costuleni a putut atribui cei 20.000 dolari către societatea Mateo-Acord, companie nou înființată, fără experiență, care nu ar fi putut îndeplini condițiile de participare la o licitație publică. Golănia făcută nu se oprește însă aici. În anunțurile de atribuire publicate în SEAP, Primăria Costuleni motivează că a ales să atribuie în mod direct, fără licitație, cele două contracte, către firma Mateo-Acord SRL deoarece „serviciile de proiectare respective puteau fi furnizate doar de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Cu alte cuvinte, Dodan zice că doar firma Mateo-Acord ar fi putut să realizeze serviciile de proiectare, deși pe piața din Iași există zeci de firme, cu experiență, care ar fi putut să furnizeze aceste servicii. Cum s-a ajuns ca o firmă nou înființată să pună imediat mâna pe două contracte babane pe bani publici? Cum justifică primarul Dodan fragmentarea sumelor și atribuirea directă a contractelor către o firmă fără experiență? Care este justificarea pentru care s-a ales firma Mateo-Acord și de ce s-a specificat că doar aceasta poate îndeplini furnizarea serviciilor de proiectare? Sunt doar câteva din întrebările pe care am dorit să le punem primarului Mirică Dodan, însă acest nu a binevoit să răspundă apelurilor noastre.
Nicu SAMSON