Consiliul Local a adoptat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Iaşului

0
277

 

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Iașului a ajuns la final, ultima formă a documentului fiind aprobată cu ocazia şedinţei Consiliului Local de vineri, 23 iunie.

„A fost un proiect intens dezbătut, a făcut obiectul unei dezbateri de peste şase luni, cu întâlniri multiple, atât la Primărie, cât şi la alte instituții. A venit timpul să-i dăm forma finală şi, în felul acesta, să fie şi un document pe care să-l supunem spre avizare Ministerului Dezvoltării atunci când vom depune documentaţiile în vederea finanţării europene”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iaşi, document obligatoriu în procesul atragerii fondurilor europene, a fost publicată în data de 15 mai pe site-ul Primăriei, www.primaria-iasi.ro. Întrucât proiectul de plan nu are efecte semnificative asupra mediului, nu a necesitat evaluare de mediu.

SIDU este un document care schiţează cadrul de dezvoltare a Iaşului şi a Zonei Mitropolitane pentru următorii minim 15 ani şi care cuprinde o listă de proiecte, o viziune şi un concept de dezvoltare, precum şi câteva direcţii prioritare de acţiune. Conceptul de dezvoltare este: „Iaşi – Metropolă Europeană inteligentă, cu o economie competitivă la nivel naţional şi o identitate marcantă, clădită pe tradiţia istorică, culturală şi universitară, animată de o comunitate dinamică, creativă şi cu o dezvoltare echilibrată, susţinută de servicii publice performante”. Ca principiu general, va fi urmărită crearea unui „sistem de sisteme” de Tehnologia Informaţiei şi Calculatoare, energie, transport, utilităţi, comunicare şi informare.

Documentul a fost elaborat de către Municipiul Iaşi, în colaborare cu Zona Metropolitană Iaşi şi cu instituţiile şi organizaţiile locale relevante, cu sprijinul SC GEA Strategy & Consulting SA.

Obiectivul fundamental al SIDU este ca, după implementarea proiectelor care vor deveni prioritare, Municipiul Iaşi şi Zona Metropolitană să atingă statutul unei comunităţi de talie vest-europeană, iar Iaşul să îşi recapete demnitatea de oraş-simbol al Moldovei, de capitală istorică, culturală şi economică, de promotor al valorilor Regiunii Nord-Est la nivel internaţional.

Municipiul Iaşi va putea prioritiza un portofoliu de proiecte în valoare de 293,57 milioane de euro. În acest moment, Primăria are pregătite – în diverse faze, de la documentaţie completă la intenţii – proiecte eligibile în valoare de circa 600 milioane de euro.

Iată câteva exemple de proiecte cuprinse în SIDU (valoarea estimată):
– Înfiinţarea Parcului Industrial Fortus – 40.000.000 de lei.
– Extinderea sistemului de închirierie biciclete – 4.726.810 lei
– Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu – 48.372.942 de lei.
– Sistem de managementul transportului public şi e – ticketing – 8.027.603 lei.

– Reabilitare şi amenajare clădiri având destinaţia de locuinţe sociale – 135.619.092 lei
– Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe – 9.140.000 de lei.
– Înfiinţarea centrului de producţie şi formare cinematografică pentru amatori România – Moldova – 2.215.000 lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments