Firma ieșeană Mira Export SRL, care se numără printre marii exportatori de medicamente, produse farma și cosmetice, a ajuns pe buza prăpastiei din cauza unor operațiuni suspecte cu partenerii de afaceri și deduceri ilegale de cheltuieli și TVA de aproape 6 milioane de lei. În urma unui control efectuat de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, s-a reținut că administratorii Mira au înregistrat în contabilitate achiziții fictive de mărfuri și servicii de la furnizorul SC DEPMED TOP PHARMA SRL, în scopul diminuării TVA-ului de plată și a impozitului pe profit. Deoarece s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale către bugetul statului, distribuitorul ieșean de medicamente are conturile blocate și riscă sistarea activității.
Vin vremuri grele pentru societatea Mira Export, un important jucător pe piața distribuției de medicamente și cosmetice, exportator în Republica Moldova și Ucraina. De aproape două luni de zile, firma are conturile blocate și riscă să-și întrerupă definitiv activitatea din cauza unei lovituri năucitoare primită din partea comisarilor Direcției Antifraudă Fiscală Suceava.
Toate problemele au început pe 27 aprilie 2017, în urma unui control efectuat de Antifraudă în registrele financiare și în documentele contabile ale Mira Export. Mai precis, comisarii Antifraudă au stabilit că distribuitorul ieșean ar fi efectuat rambursări ilegale de TVA în valoare totală de 5.995.246 lei, înregistrând în contabilitate achiziții fictive de mărfuri și servicii de la partenerul DEPMED TOP PHARMA SRL. În opinia controlorilor, administratorii Mira au dedus aceste cheltuieli și TVA-ul aferent fără nici un temei legal, iar operațiunile efectuate cu DEPMED nu au fost reale. La finalul controlului, Antifrauda a emis o decizie prin care a instituit măsuri asiguratorii de blocare a conturilor Mira și a indisponibilizat bunurile acesteia, în scopul recuperării prejudicului produs bugetului consolidat al statului.
Control încrucișat
La începutul lui 2017, pe parcursul a 60 de zile, comisarii Antifraudă au luat la puricat toate afacerile comerciale derulate de Mira Export cu partenerii, obiectul controlului vizând toate contractile încheiate SC DEPMED TOP PHARMA SRL. Verificările au fost efectuate în paralel, atât la Mira cât și la furnizorul DEPMED, acestea cuprinzând îndeosebi declarațiile fiscale și facturile fiscale emise între cele două părți. Controlul a vizat descoperirea unor posibile tranzacții suspecte între cele două societăți precum și tranșabilitatea produselor (circuitul mărfurilor). În urma verificărilor, Direcția Antifraudă a încheiat un proces-verbal în care a specificat că societatea Mira Export a dedus fără drept cheltuieli suplimentare și TVA de aproximativ 6 milioane de lei. Mai precis, și administratorii de la DEPMED au efectuat operațiuni fictive cu alți parteneri de afaceri, parteneri ce nu au livrat niciodată mărfuri și produse către distribuitorul de medicamente din Iași. Totodată, Antifrauda a mai stabilit că raporturile comerciale dintre părți au fost fictive și nu au respectat dispozițiile legale privind întocmirea documentelor contabile, inclusiv modalitatea de achiziționare a unor mărfuri. Prin acest procedeu, SC Mira Export SRL s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin evidențierea în actele contabile sau alte documente, a unor cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale.
Firma se apără: “Scopul controlului a fost închiderea activității”
Pentru a contracara lovitura aplicată de Antifraudă, administratorul Mira Export a contestat la Judecătorie procesul-verbal întocmit de controlorii fiscali și a cerut anularea măsurilor obligatorii instituite de aceștia asupra bunurilor și conturilor bancare. Prin intermediul apărătorului Ioana Bîcîin, din cadrul Societății de Avocați, Bîcîin, Luca & Zarojanu, distribuitorul ieșean de medicamente a susținut că nu a eludat în nici un fel legea și nu s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale. “Scopul comisarilor de la Antifraudă a fost închiderea activității Mira prin stabilirea unui potențial prejudiciu. Poprirea impusă a condus la imposibilitatea achitării salariilor angajaților firmei, chestiune care va genera demisii și concedieri. Totodată, acest lucru ne va afecta grav imaginea, o imagine creată în decursul celor peste 5 ani de existență, timp în care Mira Export a prestat servicii de distribuție de medicamente de cel mai înalt grad de calitate. Măsurile inpuse ne-au cauzat o perturbare gravă a funcționării activității. Acestea sunt lovite de nulitate. Organul fiscal nu a reținut faptul că noi am fi săvârșit vreo faptă penală. În urma blocării conturilor, ne aflăm practic în imposibilitatea de a susține orice fel de activitate economică. Din cauza faptului că activitatea societății Mira este preponderent orientată spre livrări intracomunitare și export am fost verificați lunar de către inspectorii ANAF privind recuperarea TVA-ului, și nu au fost decoperite nereguli. Mai mult, la sfârșitul lui 2016, am fost supuși unei inspecții fiscale generale (control de fond) care a durat două luni de zile și care nu a descoperit nereguli majore în ceea ce privește rambursările de TVA, impozite sau în privința derulării activității comerciale cu furnizorii și clienții”, a detaliat avocata societății Mira, Ioana Bîcîin, în plângerea-contestație înaintată judecătorilor ieșeni.
Antifrauda: “S-au descoperit achiziții și servicii ilegale”
În replică, reprezentanții ANAF, în subordinea căreia se află Direcția Antifraudă, cer respingerea contestației formulate de avocații Mira și susțin că în perioada 11 aprilie 2014 – 8 mai 2015 distribuitorul ieșean de produse farmaceutice a înregistrat achiziții fictive de mărfuri și servicii de la furnizorul DEPMED TOP PHARMA. Într-un clasament întocmit în 2016, referitor la societăţile cu cei mai eficienţi angajaţi care comercializează produse farmaceutice, cei de la Mira Export Iași s-au situat pe locul al 3-lea, cifra lor de afaceri per angajat fiind de cca 6,2 milioane lei.
Nicu SAMSON