Mai bine de jumătate dintre angajații Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași au fost anul trecut în concediu pe banii instituției Plata mascată a concediilor s-a făcut prin decontarea unor cursuri de perfecționare care s-au desfășurat numai în perioada iulie-septembrie și numai în stațiuni de pe litoral sau la Băile Felix
Continuăm seria dezvălurilor despre modul în care funcționarii Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași (DJADP) au înțeles să-și bată joc de milioanele de euro alocate în ultimii ani pentru întreținerea arterelor care leagă comunele și orașele județului. Dacă în edițiile anterioare arătam că drumurile județului sunt pline de gropi în condițiile în care firmele de casă printre care cele patronată de Cornel Brânză au încasat milioane de euro pentru întreținerea acestora, în ediția de astăzi vom arată că și angajații DJADP s-au bucurat de unele privilegii întreținute din banii instituției, în afara drepturilor salariale care li se cuvin.
Astfel, angajații DJADP s-au folosit de faptul că Legea prevede sprijinirea funcționarilor care participă la cursuri de perfecționare și au făcut tot ce este posibil ca aceste „specializări” să pice numai vara, în perioada concediilor (iulie-septembrie) iar acestea să se desfășoare numai în stațiunile de pe litoral sau cele balneare cum ar fi Băile Felix.
Bani cheltuiți aiurea
Mai bine de jumătate dintre angajații DJADP au mers anul trecut la „cursuri de perfecționare” care s-au desfășurat în perioada concediilor de vară pe Litoral sau după cum s-a mai precizat în stațiuni balneare. Ironia face că cei mai mulți dintre funcționarii respectivi susțin că s-au „specializat” în modul de derulare a achizițiillor publice astfel încât să se asigure transparența și legalitatea acestor proceduri. Ori, raportul de audit întocmit recent de experții Consiliului Județean Iași a scos la lumină faptul că la DJADP Iași cele mai mari deficiențe constatate se referă la modul în care au fost încheiate contracte care vizau asfaltarea drumurilor județene. În aceste condiții, se pune întrebarea de ce a mai plătit DJADP anul trecut sute de milioane pentru perfecționarea angajaților. Mai trebuie precizat că instituția a plătit cursul, iar în unele situații a decontat și cheltuieli de deplasare, diurnă etc. Un astfel de curs poate să ajungă și la 3.000 lei la care se mai pot adăuga cheltuieli de deplasare, diurnă etc.
Au lăsat totul baltă și au plecat
Mai trebuie remarcat că toți funcționarii instituției au plecat să se recreeze la cursuri tocmai în lunile de vară adică în cea mai potrivită perioadă din an pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și modernizare a drumurilor. De asemenea, în aceiași perioadă se pregătesc procedurile de achiziție pentru selectarea firmelor care urmează să se ocupe de deszăpezirea drumurilor și de întreținerea arterelor pentru anul care urmează. Pentru că vara trecută „specialiștii” de la drumuri județene au fost plecați în vacanțe și nu s-au organizat la timp licitațiile pentru deszăpezire, în această iarnă selecția firmelor care au eliberat drumurile acoperită de nămeți s-a făcut prin procedură de urgență.
Șefa a stat o lună la Băile Felix
Începem prezentarea listei funcționarilor de la drumuri județene care au beneficiat de o vacanță plătită chiar din bani publici cu fosta directoare Antoneta Manolache, care a fost plecată în perioaa 5.08.2018 – 11.09.2016, adică mai bine de o lună de zile la Băile Felix și ar fi participat la un curs de specializare cu titlul „Sistemul integrat al achizițiilor publice. Noutăți legislative”.
Sora acesteia, Carmen Irimia, a participat în perioada 11-16 iulie 2016 la un curs de specializare în achiziții publice care s-a desfășurat culmea la Eforie Nord. La același curs a participat în aceiași perioadă și Mihai Aioanei, funcționar la serviciul de administrare a drumurilor județene. La acest curs cei doi funcționari ar fi trebuit să învețe cum să asigure legalitatea și transparența în procedurile de achiziție publică.
Alți trei funcționari au participat în perioada 18 – 23 iulie 2016 la două cursuri având ca teme „Transparența publică , relații instituționale și gestiunea documentelor”. Este vorba despre Toader Ioan și Laurențiu Diaconu, ambii funcționari la serviciul de administrare a drumurilor și despre Corina Vicol, o funcționară cae lucreză la biroul de achiziții. Ioan Toader și Laurențiu Diaconu au fost plecați la Mamaia, iar Corina Vicol a fost la Eforie Nord.
Tot la Eforie Nord a fost plecat și Bogdan Bența, cel care este economistull unității. De la acesta ar fi trebuit să aflăm care au fost cheltuielile efectuate în 2016 de DJADP pentru participarea funcționarilor la cursurile de perfecționare. De altfel, jurnaliștii 7 Est au depus în acest sens și o solicitare în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
„Sigur, mă uit puțin prin documente și vă transmit suma. Vă sun eu”, a spus Bența.
Acesta nu a mai sunat. La rândul său Bența a participat în perioada 1-6 august 2016 la un curs având ca temă „Funcția publică și statutul funcționarului public”. Acest curs s-ar fi desfășurat în stațiunea Eforie Nord.
Când Brânză repara, funcționarul era plecat
Un alt funcționar care a participat de asemenea la un curs legat de achizițiile publice, la fel ca șefa sa Antoneta Manolache, este Marius Nedelcu un funcționar. Acesta se ocupă de achiziții publice la DJADP. Este interesant că era plecat la Felix în perioada 22 – 27 august, adică atunci când firmele lui Brânză reparau drumul Iași – Movileni, care este acum plin de gropi. Deși era plecat, Nedelcu a semnat situațiile de lucrări puse la dispoziție de firmele lui Brânză.
„Sincer nu mai țin minte. Eram plecat în perioada aceea? Nu mai țin minte”, a spus Nedelcu.
Ceilalți funcționari care s-au „specializat” anul trecut la munte sau la mare sunt Neli Adăscăliței, secretara instituției, care a fost plecată la Mamaia în perioada 8-13 august pentru a participa la un curs având ca temă comunicarea instituțională și gestionarea documentelor, Georgeta Stăvilă funcționar la serviciul de întreținere drumuri care a participat în perioada 29.08.2016 – 3.09.2016 la un curs privind achizițiile publice care s-a desfășurat la Neptun, jurista Simona Popa care a participat la Sinaia în perioada 29.08-3.09 la un curs privind legalitatea contractelor public.
Un alt fost director al instituției și anume Sorin Babliuc a participat în perioada 5.09 – 10.09 la un curs privind scrierea și implementarea proiectelor.
Ultimii doi funcționari care trebuie menționați sunt Cladiu Butucel care a participat la un curs privind achizițiile publice care s-a desfășurat în luna septembrie la Băile Felix și Sebastian Boboc care a participat tot în luna septembrie la un curs pe aceiași temă care s-a desfășurat însă la Bușteni.
De precizat că numai pentru plata unui astfel de curs, instituțiile plătesc în medie 3.000 lei dar după cum s-a arătat mai sus sunt decontate și alte cheltuieli.
Constantin MAZILU