DIICOT a intrat pe fir! Executarea primăriei pentru 100 milioane de euro, deturnată de procurori

0
506

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism au declanșat o investigație cu privire la modul în care municipalitatea a ajuns în situația de a fi executată pentru suma de 100 milioane euro

Modul în care municipalitatea ieșeană a ajuns să fie somată să plătească 100 de milioane euro pe baza unor obligațiuni emise în anul 1906 și care au putut fi cumpărate pur și simplu de pe internet cu 112 lei a ajuns în atenția procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT). Reamintim că în data de 12 iunie, executorul judecătoresc angajat de Nicolae Limbășan a somat Primăria Iași să achite în termen de o zi suma de 91.924.731 euro la care se adaugă alte 4,9 milioane de euro, reprezentând onorariile avocatului și ale executorului. În somație se precizează că, în cazul în care suma nu va fi achitată, urmează să fie blocate conturile municipalității ieșene. Limbășan a trimis somația în baza unei hotărâri pronunțate de Judecătoria Iași prin care era aprobată executarea silită a primăriei. Imediat după ce a fost somată, municipalitatatea a depus contestație la executare dar acțiunea deschisă de primărie nici măcar nu a primit un prim termen de judecată deși a fost depusă pe 13 iunie.

DIICOT a cerut dosarul de la Judecătorie

Procurorii DIICOT au solicitat Judecătoriei Iași să trimită dosarul prin care i s-a aprobat lui Limbășan executarea silită a primăriei. Reamintim că această excrocherie a fost dezvoltată pe larg în ediția 7 Est din data de 14 iunie a.c în articolul cu titlul „Primăria Iași executată silit. 100 de millioane de euro pentru o hârtie cumpărată de pe net”.

A făcut două cereri

Reamintim de asemenea că prin intermediul executorilor judecătorești, Nicolae Limbășan a depus două cereri de executare silită a municipalității. În cele două cereri Limbășan a depus copii după obligațiuni municipale diferite. Acesta a invocat că inscrisurile fac parte însă din aceiași cerere de obligațiuni emise de Primăria Iași în anul 1906. Astfel, la data de  13.04.2017 Limbășan a solicitat încuviințarea silită a Primăriei Iași pentru a-și achita obligațiile ce rezultă din obligațiunea cu seria 018215 în valoare de 500 lei emisă în anul 1906. La data de 25.04.2017, judecătoarea Claudia Mandache a respins cererea doarece Limbășan nu a depus la dosar obligațiunile în original așa cum prevede legislația. „Instanța reține că petentul  nu a prezentat în original titlul executor reprezentând obligațiuni la purtător aspect de natură să împiedice instanța să facă verificări cu privire la certitudinea creanței”, a arătat magistratul ieșean în sentința prin care a respins executarea primăriei.

A doua oară a obținut executarea

Cealaltă cerere de încuviințare silită a fost depusă în aceiașii perioadă, iar sentința s-a dat a doua zi după decizia dată de Claudia Mandache adică pe 26 aprilie a.c. Limbășan a cerut în această cerere executarea primăriei pentru plata creanței ce ar rezulta din obligațiunea municipală la purtător având seria 0210120 cu o valoare de 500 lei emisă tot în anul 2006. De această dată judecătoarea Beatrice Ștefănescu a admis cererea. În baza acestei hotărâri a somat Limbășan municipalitatea să plătească, prin intermediul executorului.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments