În timp ce era anchetat de DNA, Cristian Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, a reușit să scoată ilegal din Trezoreria Iași aproape 5 miliarde lei vechi Fiscul trebuia să blocheze contul firmei lui Herțanu, dar a făcut acest lucru abia după ce banii au fost retrași Acest lucru s-a petrecut se pare cu complicitatea unor directori din Fisc susținuți pe funcții de PSD Cu complicitatea unor șefi din Fiscul ieșean, firma lui Herțanu a scăpat de o procedură executare silită demarată de o altă firmă cu care făcuse afaceri Acum, Fiscul ieșean trebuie să acopere din banii ieșenilor prejudiciul creat firmei cu care Herțanu făcuse afaceri
Situația incredibilă la Direcția Regională de Finanțe Iași, care a fost obligată recent de magistrați să plătească despăgubiri de miliarde unei societăți comerciale din bucurești din cauza unor abuzuri săvârșite de directori și alți funcționari ai instituție. Așa cum a fost conturată după investigațiile jurnalistice realizate de jurnaliștii săpștămânalului 7 Est, situația este izbitor de asemănătoare cu un caz clasic de corupție româneacă în care directori sprijiniți politic săvârșesc unele abuzuri în dauna bugetului public pentru a servi o serie de firme controlate de politicieni sau rudele acestora. Dezvăluirile de astăzi îl vizează pe cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, care a fost ajutat să scoată bani ilegal dintr-un cont aflat la dispoziția Fiscului ieșean, în dauna unei alte societăți comerciale. Și, pentru că instituția a permis să se săvârșească o asemenea ilegalitate, judecătorii au decis ca firma care a suferit prejudiciul să fie despăgubită de Direcția Regională de Finanțe din banii pe care-i colectează de la contribuabilii de bună credință. Șocant este că ilegalitatea s-a petrecut în timp ce firmele lui Iulian Herțanu erau în vizorul unei anchete instrumentate de Direcția Națională Anticorupție, investigație care s-a finalizat cu trimiterea în judecată a rudei fostului premier Victor Ponta și a altor persoane implicate
Ajutat să scape de executarea silită
Pe scurt, este vorba despre faptul că la începutul lunii decembrie a anului 2014, când Victor Ponta era încă premier al României, firma Grossman Engineering Group SRL, administrată de Cristian Iulian Herțanu a reușit să scoată circa 5 miliarde de lei vechi dintr-un cont deschis la Trezoreria Iași în condițiile în care toate conturile acestei societăți ar fi trebuit să fie blocate în baza unei sentințe judecătorești, pentru recuperarea unor sume cuvenite unui creditor și anume o altă companie cu sediul în București.
A golit contul când Fiscul ținea de șase
Direcția de Finanțe a fost înștiințată la timp și în mod legal de către un executor judecătoresc că trebuie să blocheze contul pentru ca firma bucureșteaă să-și recupereze banii. Dar, cu toate acestea, firma Grossman a fost lăsată să-și scoată banii. După ce firma Grossman și-a golit contul, reprezentanții firmei bucureștene au rămas cu buzele umflate deoarece nu au mai avut ce să execute. Totul s-a petrecut într-o zi în care la cârma instituției se afla unul dintre directorii PSD al Fiscului și anume Mircea Soroceanu.
Afaceri cu statul
Wavin este un important producător maghiar de tuburi din plastic reprezentat în România de SC Wavin România SRL. Având în vedere că SC Grossman Engineering Group SRL contractase în perioada Guvernului Ponta mai multe lucrări de înființare sau extindere a unor rețele de canalizare în mai multe localități ale țării, firma lui Herțanu a achiziționat de la Wavin România o anumită cantitate de țevi și alte profile din plastic, piese necesare finalizării investițiilor respective. Numai că firma Grossman nu a mai achitat materialele cumpărate de la Wavin acumulând către producătorul maghiar de țevi o datorie de 1.015.103 lei. Wavin România a dat în judecată firma Grossman și a obținut la Judecătoria București o sentință care îi permitea executarea silită a firmei lui Herțanu. La scurt timp după aceea, Wavin România se adresează unui executor judecătoresc care începe demersurile de recuperare a debitului. În data de 11.12.2014, executorul judecătoresc transmite către Direcția Regională de Finanțe o adresă de înființare a popririi pe contul deschis de la Trezorerie al firmei Grossman Engineering Group. Mai trebuie precizat că reprezentanții Wavin aveau informații că în contul de la Trezorerie, firmei Grossman urmau să intre a doua zi, adică pe 12.11.2014 , sume considerabile de bani de la o companie de stat și anume Hidro Prahova SA, lucru care de altfel s-a și întâmplat. Este vorba despre suma de 1,8 milioane lei, bani din care Wavin putea să-și recupereze o bună parte din banii pe care îi avea de încasat după ce erau plătite celelalte debite legale cum ar fi taxele și impozitele.
Au dosit banii
Deși adresa de poprire a ajuns la Direcția de Finanțe Iași la data de 11.12.2014, adică a doua zi, reprezentanții Grossman au scos bani din conturi. Astfel, din cele 1,8 milioane încasate de la Hidro Parhova, după plata taxelor și impozitelor a mai rămas în contul de la Trezorerie al firmei Grossman doar o sumă infimă, puțin peste 100.000 lei. În aceste condiții Wavin România nu a putut să-și recupereze banii. Cum era și firesc firma Wavin a considerat că numai Fiscul ieșean se face vinovat de faptul că firma Grossman a scăpat de executare silită și în aceste condiții s-a adresat justiției solicitând ca banii nerecuperați să fie plătiți de Direcția Regională de Finanțe. Cererea depusă de Wavin România s-a judecat la Tribunalul București în dosarul cu numărul 26477/3/2016. În acest dosar, Tribunalul București a decis la data de 16.03.2016 ca Direcția Regională de Finanțe să-i plătească firmei Wavin România suma de 494.756 lei, pentru că a tratat cu neglijență adresa de înființare a popririi transmisă de executorul judecătoresc angajat de producătorul maghiar în anul 2014. Inițial, Wavin România a solicitat ca Fiscul ieșean să plătească întreaga sumă pe care compania maghiară o avea de recuperat de la firma cumnatului lui Ponta, însă judecătorii nu au admis cererea în totalitate. Magistrații au stabilit că suma retrasă nelegal de Grossman din contul de la Trezoreria Iași este de 494.756 lei, bani pe care urmează să-i achite în această perioadă Direcția Regională de Finanțe. Asta deoarece în ultimele săptămâni au fost pronunțate atât la instanțele bucureștene cât și la cele ieșene o serie de sentințe prin care s-au respins cererile de revizuire formulate de Fisc, dar și cele de suspendare sau anulare a executării silite.
Trezoreria: „Adresa de poprire a stat la Soroceanu”
În dosarul în care Wavin România a solicitat judecătorilor de la Tribunalul București să stabilească responsabilitatea Fiscului ieșean pentru faptul că nu și-a recuperat banii, Trezoreria Iași a depus o adresă în care arată că în această situație cei care se fac vinovați de neglijență trebuie căutați de fapt la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași care a dosit timp de trei zile adresa de poprire transmisă de executorul angajat de Wavin. „Adresa de înființare a popririi a fost primită de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași în ziua de joi 11.12.2014 așa cum rezultă din ștampila registraturii acestei instituții. Trezoreriei Iași i s-a transmis această adresă în ziua de luni 15.12.2014 ora 10.30 așa cum rezultă din ștampila cu numărul de înregistrare înscris în registratura noastră. La data de 12.12.2014 (data la care Grossman a retras banii-n.r) Trezoreria Iași nu avea cunoștință despre măsura privind înființarea popririi astfel încât debitorul nu a fost împiedicat să transfere sume din contul deschis la unitatea noastră”, se arată în adresa depusă la instanță de Trezorerie.
Soroceanu: „Nu știu cine sunteți”
În ziua în care Administrația Finanțelor Publice a Județului Iași a primit adresa de poprire, conducerea unității era asigurată de Mircea Soroceanu, unul dintre oamenii de bază ai PSD din cadrul Fiscului ieșean. Potrivit unor surse, Soroceanu a primit la timp adresa de poprire dar aceasta a ajuns la Trezorerie abia după câteva zile. Aceleași surse mai arată că unul dintre reprezentanții ieșeni ai firmei Grossman a intrat în biroul lui Soroceanu și a stat câteva zile tocmai într-una din zilele care s-au scurs de la momentul primirii adresei de poprire și până când aceasta a fost transmisă Trezoreriei.
„Eu nu știu cine sunteți dumnevoastră sau daca aveți acreditare la instituția noastră așa că nu pot să vă dau nici un fel de explicații”, a spus telefonic Mircea Soroceanu.
În timpul anchetei DNA
Trebuie observat că neregulile descrise mai sus se petreceau în timp ce cumnatul lui Ponta, Cristian Herțanu era anchetat de DNA cu privire la frauda cu fonduri europene obținute pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului Comarnic. În acest dosar este implicată chiar firma Grossman, firmă la care Herțanu este administrator de drept începând cu data de 25 aprilie 2014. În acest dosar Cristian Herțanu și complicii săi au fost trimiși în judecată.
Constantin MAZILU