Holicov prins la furat! Un miliard, tras din contor

0
890

Anul trecut, în urma unor verificări, reprezentanții E.ON au descoperit o defecțiune la contorul electric de la punctul de lucru de pe str. Chișinăului 29, aparținând SC Agropan Impex SRL, fapt ce ar fi produs un consum ilegal de energie electrică, în valoare de 108.000 lei. Juriștii Agropan cer o expertiză electroenergetică de specialitate și aruncă vina asupra E.ON care ar fi trebuit să se ocupe de remedierea deficiențelor tehnice și înlocuirea siguranțelor arse.

Război în justiție între E.ON Distribuție România și cunoscutul afacerist ieșean Ștefan Holicov, patronul societății Agropan Impex. Într-o plângere adresată Judecătoriei, reprezentanții E.ON, prin directorul general-adjunct  Radu Petre și juristul Ana Mandea, acuză firma Agropan Iași de furt de energie electrică în valoare de 108.000  de lei. Scandalul a izbucnit în iunie 2016, când în urma unor verificări, reprezentanții E.ON au descoperit la punctul de lucru de pe str. Chișinăului 29, aparținând Agropan Impex, defecțiuni la un contor electric, ce ar fi produs un consum ilegal de energie de cca 215. 554,13 KWh. Mai precis, contorul firmei Agropan nu ar fi înregistrat în mod corect un consum de energie electrică în valoare de 108.000 de lei, pentru perioada 10 aprilie 2015 – 29 iulie 2015, încălcându-se astfel legea și Ordinul ANRE. Totul, din cauza unor siguranțe arse și a unor deficiențe tehnice ce ar fi trebuit remediate de proprietar.

Un prejudiciu de 108.000 de lei

Reprezentanții E.ON au încheiat un contract cu un important furnizor de energie, respectiv SC Nova Power & Gas SRL Cluj Napoca, pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice pentru un număr de 41 de clienți finali, printre care s-a numărat și firma ieșeană Agropan Impex. Ca urmare a controlului efectuat de E.ON în iunie 2016, la sediul Agropan, a fost întocmită o notă de constatare în care s-a specificat negru pe alb că o cantitate de peste 215.000  KWh ar fi fost consumată și neînregistrată ulterior de contorul electric al societății. După constatarea acestor nereguli, conducerea E.ON Distribuție România a cerut celor de la Nova Power & Gas ca să emită facturi către Agropan Impex, pentru recuperarea prejudiciului de peste un miliard de lei vechi. Toate demersurile nu au avut însă nici un succes.

E.ON: “Agropan se sustrage nejustificat de la plata datoriei la lumină

Reprezentanții Nova Power s-au conformat, iar decontul a venit imediat pentru omul de afaceri Ștefan Holicov. Pe parcursul discuțiilor, juriștii E.ON au încercat o înțelegere amiabilă cu patronul Agropan Impex, însă fără folos. Ulterior, pentru a-și recupera energia electrică consumată ilegal, conducerea E.ON s-a adresat instanței, solicitând plata integrală a datoriei precum și achitarea cheltuielilor de judecată.

“Cei de la Agropan Impex au ignorat complet corespondența noastră, invocând aspecte de ordin tehnic. Defecțiunea constatată de noi la punctul de lucru al firmei a fost remediată în termenul legal prevăzut de lege și de Ordinul ANRE. Considerăm că pârâta (n.r. – Agropan Impex) se sustrage nejustificat de la plata obligațiilor sale. S-au folosit în perioada menționată de energia electrică, ce nu a fost înregistrată de contorul defect, însă vina nu ne aparține. Debitul trebuie recuperat”, menționează juriștii E.ON, în cererea de chemare în judecată.

Holicov: “Vina aparține E.ON

În replică, consilierul juridic al SC Agropan Impex SRL, Cristinel Străinu, a arătat că toată vina pentru situația creată o poartă doar cei de la E.ON care ar fi trebuit să remedieze defecțiunea de la contorul electric, înainte de apariția acesteia. Mai mult, cel care apără interesele firmei Agropan  a cerut judecătorilor să desemneze un expert în specialitatea electroenergetică, care să-și dea cu părerea referitor la defecțiunea majoră descoperită în sistemul de iluminare de la punctul de lucru de pe str. Chișinăului.

“Acțiunea în justiție a celor de la E.ON este întemeiată doar pe baza înregistrărilor contorului defect când aparatul nu a funcționat la toate cele trei faze, consumul fiind luat la perioade diferite. Corect ar fi fost ca să se determine data ultimei verificări la care contorul a funcționat corect și de la acea dată să se calculeze și să se determine cele trei luni de consum a energiei electrice”, a conchis juristul lui Holicov.

De asemenea, reprezentantul SC Agropan Impex SRL a invocat și o serie de motive de ordin tehnic precizând că, la data cu pricina, reductorii de tensiune erau utilizați în comun, cu un alt consumator, și că acest lucru nu ar fi tocmai corect și legal. În vederea stabilirii unui expert în specialitatea electroenergetică, magistrații ieșeni au stabilit următorul termen de judecată pe 19 septembrie 2017.

Bianca CRISTEA

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments