Au furat un deal! Un afacerist și un primar au dat lovitura

0
1279

O firmă de construcții a amenajat ilegal o carieră de nisip, exploatarea ilegală producându-se de ani de zile sub nasul celor care au ocupat fotoliul de primar al comunei Costuleni  Firma în cauză, SC Telechi SRL, patronată de un anume Ghiorghe Telechi, folosește materialul extras ilegal la amenajarea unor drumuri comunale realizând astfel profituri de miliarde

Fără să încerce măcar să obțină vreo licență de exploatare sau vreo autorizație așa cum prevede Legea, fără să intenționeze măcar să plătească statului o redevență simbolică pentru materialele de construcție obținute, o firmă din Răducăneni a amenajat o carieră de nisip de unde a extras de ani de zile, sute sau chiar mii de tone de material. Cariera este amenajată în satul Covasna din comuna Costuleni iar nisipul extras are unele calități speciale, putând fi folosit la amenajarea atunci când se realizează pietruirea, dar și pentru reamanajarea terasamentului atunci când  se efectuează lucrări de asfaltare. De asemenea, nisipul extras din satul Covasna poate fi folosit ca material și pentru celelalte construcții civile. Faptul că această carieră funcționează de ani de zile și că din acest loc au fost extrase mii de tone de nisip se poate vedea și din imaginile surprinse de jurnaliștii 7 Est. În fotografiile respective se vede destul de clar că în zona în care funcționează cariera, coama dealului a fost pur și simplu aplatizată ceea ce trădează o exploatare intensă. De altfel, faptul că această carieră funcționează de ani de zile a fost confirmat și de localnici care au precizat că totul s-a petrecut atât cu acordul fostului primar Dumitru Harabagiu, cât și cu acceptul actualului primar Mirică Dodan. De altfel, în fotografiile realizate de jurnaliștii 7 Est au surprins utilajele și camioanele firmei Telechi SRL, la locul de exploatare din comuna Covasna.

Telechi, jupânul drumurilor din zonă

Firma Telechi SRL a încheiat în ultimii ani mai multe contracte pentru amenajarea unor drumuri comunale atât în comuna Costuleni cât și în localitățile limitrofe cum ar fi Răducăneni. De altfel, în ultimii doi ani, SC Telechi SRL a încheiat nici mai mult nici mai puțin decât patru contracte pentru pietruirea unor drumuri în comuna Costuleni, lucrări la care a folosit și materialele de construcție extrase ilegal. Două dintre contracte au fost încheiate cu fostul primar iar celelalte două, se înțelege, au fost semnate cu actualul edil Mirică Dodan. Valoarea celor patru contracte depășește 10 milioane lei. Având în vedere că pentru astfel de lucrări, SC Telechi SRL nu plătește pentru nisipul folosit se poate deduce că își asigură astfel un profit consistent. Modul în care se împarte acest profit asigurat de contracte cu statul dar și din obținerea ilegală a unor materiale de construcție știe numai Ghiorghe Telechi și probabil prietenii săi.

Patronul recunoaște. „Nu am licență de exploatare!”

De altfel, primarul Mirică Dodan, cel care-i plătește facturile de pietruire a drumurilor emise de Telechi a devenit foarte agitat atunci când a aflat că jurnaliștii 7 Est au descoperit cariera ilegală de  piatră din satul Covasna. Contactați de jurnaliștii 7 Est atât Ghiorghe Telechi cât și Mirică Dodan au prezentat o serie de explicații penibile. „Este adevărat că nu am licență de exploatare, dar nici autorizație. Chiar dacă ați fotografiat utilajele la fața locului trebuie să vă spun că m-a trimis domnul primar să iau două mașini de nisip. Atât am fost să iau, două mașini de nisip”, a spus Telechi.

După cum s-a precizat și mai sus, de când Mirică Dodan a devenit primar al comunei Costuleni, adică din luna iunie 2016, SC Telechi SRL a obținut două contracte de pietruire și întreținere a drumurilor comunale, ambele prin negociere directă. Primul contract a fost atribuit în luna august a anului 20016 și are o valoare de 258.058 lei. Al doilea contract a fost atribuit în urmă cu două luni și are o valoare de 418.500.

„E adevărat că eu am trimis firma să ia niște mașini de nisip pentru că aveam nevoie să reparăm ceva la primărie. Eu nu știu de exploatarea unor cantități mari de nisip din această carieră”, a spus primarul.

Exploatarea ilegală reprezintă infracțiune

Potrivit Constituției și a celorlalte legi aplicabile în domeniu, resursele subsolului aparțin statului indiferent de cine este proprietarul suprafeței de teren unde au fost identificate. Aceste resurse pot fi exploatate numai cu acordul statului după  ce autoritățile competente, în special Agenția Națională a Resurselor Minerale, a eliberat avizele necesare, licență de exploatare, autorizație etc. De asemenea, cel care exploatează resursele minerale trebuie să plătească statului o redevență în funcție de cantitatea de material recoltată. Nisipurile pentru construcții intră în categoria rocilor sedimentare iar exploatarea acestora este reglementată de Legea nr.85/2003 cunoscută și ca Legea minelor. „Activitățile miniere se efectuează de către persoane juridice care sunt înregistrate, conform legii, și sunt specializate și atestate în desfășurarea unor astfel de activităţi sau se organizează în acest scop. Întocmirea documentaţiilor tehnico-economice şi expertizele aferente activităților miniere se efectuează și de către persoane fizice atestate în acest scop de autoritatea competentă, conform legii”, se arată în actul normativ menționat.

De asemenea, aceiași Lege prevede că exploatarea fără licență a resurselor statului se pedepește cu închisoarea. Reprezentanții Agenției  Naționale a Resurselor Minerale au precizat că au luat la cunoștință despre situația de la Costuleni și vor lua o decizie în perioada următoare.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments