Scena pe care, în ultimele două zile, un roi de albine și-a făcut de cap, mai păstra miercuri după amiază urmele tragicelor evenimente. Leșul unui cal, în stare de putrefacție, mai multe biciclete lăsate de izbeliște și o căruță arătau că lângă lanul de floarea soarelui de la granița comunelor Heleșteni și Costești s-a întâmplat ceva groaznic.
La 48 de ore de la primul incident, primarul şi viceprimarul din Costeşti nu ştiau că lanul respectiv, în dreptul căruia au fost înţepaţi şapte oameni de mii de albine, se afla pe teritoriul comunei pe care o conduc. Roiul de albine care a ucis un om şi un cal şi a înţepat alţi şase oameni şi doi cai încă reprezenta un pericol pentru săteni în cursul zilei de ieri.
„Vă pot spune că primarul a fost luni pe teren şi nu a găsit nicio albină. Acum, am mers cu dumneavoastră, am văzut ce se întâmplă şi am sunat la DSV să vină după calul mort şi să vedem ce facem cu albinele“, a declarat Stelică Palade, viceprimarul comunei Costești.
Primarul comunei Heleșteni, Constantin Hîra, a venit cu o poveste și mai greu de crezut. „Calul negru pe care l-am crezut cu toţii mort s-a ridicat a doua zi din câmp şi acum e acasă“, a spus edilul.
Proprietarul albinelor, identificat de Poliţie, şi-a ridicat stupii. „Proprietarul stupinei şi proprietarul terenului au fost identificaţi după primul incident, seara. Stupii aparţineau unui bărbat din Târgu Frumos care i-a ridicat din teren în seara de 17 iulie“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.
A doua zi, pe 18 iulie, albinele rămase în câmp fără stupi au atacat o familie din Criveşti, comuna Strunga.
„Oamenii au mers să-şi adune lucerna din câmp. Când au trecut dimineaţă, pe răcoare, nu au păţit nimic. La amiază, când se întorceau spre casă, au fost înţepaţi şi ei de insecte. Au lăsat căruţa cu lucernă şi bicicleta copilului aici. Alături este calul lor mort după ce l-au atacat albinele. După cazul acesta, eu am sunat la DSV“, a mai afirmat Hîra.
DSV a ajutat la strângerea albinelor
Direcţia Sanitară Veterinară Iaşi a convocat marţi seara mai mulţi apicultori din judeţul Iaşi care au încercat să strângă albinele folosind soluţii speciale. Au făcut foc să le potolească şi apoi au adunat mare parte din insectele rămase după ce proprietarul stupinei şi-a luat stupii din câmp. A doua zi, însă, sute de albine încă zburau deasupra lanului de floarea-soarelui, respectiv pe drumul de lângă acesta.
„Apicultorii au mers acolo cu lăzi şi siropuri şi au adunat o parte din albine. Cel puţin marţi seara nu s-a putut intra în zonă fără mască şi costum de protecţie. Astăzi (n.r. – miercuri, 19 iulie) am fost sunaţi iar să ajutăm. Primarul din Costeşti ne-a spus acum că a găsit şi el doi apicultori care ne pot ajuta şi pe seară o să formăm o echipă să meargă din nou în teren“, a arătat Vasile Gaboran, director adjunct al DSV.
Astăzi, joi, 20 iulie, prima victimă a albinelor, Florin Nenică, va fi înmormântată. Bărbatul în vârstă de 49 de ani din comuna Heleşteni avea nouă copii.