Transmixt SA, patronată de omul de afaceri Ilie Foia, a vândut proprietățile din spatele Mitropoliei moldovenilor de la Zinan Investement Familia Zincenco, cu afaceri în Moldova și Ucraina, a intrat puternic pe piața imobiliară din Iași, realizând până în prezent mai multe tranzacții și demarând mai multe proiecte imobiliare de anvergură
Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ieșeni a reușit recent o tranzacție imobiliară bombă. Dispărut de ceva timp din atenția publică, Ilie Foia, patronul restaurantului Corso, dă una dintre cele mai mari lovituri de pe piața imobiliară în anul 2017.
Trei loturi de teren achiziționate de Ilie Foia în anii 2002-2006 în apropierea Mitropoliei Moldovei au fost vândute în urmă cu o lună pe o sumă fabuloasă. Pe 21 iunie, la biroul notarilor publici Paula Pantilimon Tătaru și Bogdan Daniel Florea se semnează contractul de vanzare – cumpărare numărul 2947 între Transmixt SA, reprezentată de Ilie Foia, și Zinan Investment Group SRL, reprezentată de Alexandr Zincenco. Obiectul contractului îl reprezintă vânzarea de către Transmisxt SA a unui teren în suprafață de 5.600 metri pătrați (și a clădirilor edificate pe acesta, în suprafață totală de 1.260 metri pătrați) situat în strada Uzinei nr. 74, în spatele Mitropoliei. Prețul tranzacției: puțin peste 2 milioane euro, respectiv 9,5 milioane lei, bani pe care Ilie Foia i-a încasat integral în contul deschis la BRD la data perfectării contractului de vânzare cumpărare.
Foia trebuie să predea terenurile și clădirile abia în iunie 2018, contractul prevăzând un drept de uzufruct pentru Transmixt SA.
Cine este Zinan?
Zinan Investment Group SRL a fost înființată în anul 2015 de către familia Zincenco. Ludmila, Nicolai și Andrei Zincenco dețin câte 30% din acțiunile societății, iar mezinul Alexandr restul de 10 procente.
În anul 2016, moldovenii au majorat capitalul social al firmei cu suma de 870.000 euro aport în numerar!
Firma moldovenilor a achiziționat începând cu anul 2016 mai multe proprietăți de valoare în municipiul Iași în valoare de câteva milioane de euro. Inițial, compania a avut obiectul de activitate fabricarea vopselurilor. Conform informațiilor deținute de reporterii 7 EST, familia Zincenco deține o fabrică de vopseluri în Republica Moldova și una în Ucraina.
După perfectarea mai multor achiziții de terenuri, compania și-a schimbat obiectul de activitate în dezvoltări imobiliare, intenționând realizarea unor clădiri de apartamente și birouri pe terenurile respective. Unul dintre proiectele companiei Zinan a ajuns în instanță. Moldovenii vor să ridice un bloc cu șase etaje pe strada Arcu, în spatele sălii Voința, însă s-au lovit de opoziția vecinilor.
Onorariul notarului și taxa la Cadastru: 1 miliard de lei!
Statul, dar și notarul care a perfectat tranzacția s-au ales la rândul lor cu bani frumoși de pe urma acestui contract imobiliar.
Astfel, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a taxat această operațiune cu 47.520 lei, peste 10.000 de euro. De asemenea, tariful de onorariu al Societății Profesionale Notariale „Paula Pantelimon Tătaru și Florea” a fost de peste 52.000 de lei. Toate aceste taxe și onorarii au fost suportate de către cumpărătorii de la Zinan Investement Group.
Rareș Neamțu