Clădire nouă, finanțată cu fonduri europene, Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie este cârpit periodic de lucrătorii firmei care a realizat lucările și anume Ted Construct Podeaua care ar fi trebuit să fie din vopsea epoxidică se crapă frecvent, fiind deja la a treia reparație Aparatele de aer condiționat nu funcționează Ambulatoriul trebuia dat în folosință în urmă cu un an „Vom remedia aceste defecțiuni și până la sfârșitul anului vom da clădirea în folosință”, a spus Cristina Grigorescu, managerul spitalului
Demult nu s-a mai pomenit în sănătatea ieșeană o asemenea batjocură. O unitate medicală nou-nouță, investiție finanțată de Uniunea Europeană cu circa 2,5 milioane de euro, nu poate fi dată încă în folosință deoarece mai trebuie cârpită din când în când și nu poate adăposti încă aparatura și personalul medical. Este vorba despre Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie, investiție care trebuia dată în folosință în urmă cu un an și unde în continuare mai este câte ceva de reparat, deși fondurile europene s-au cheltuit demult. Situația de la Pneumoftiziologie a mai făcut obiectul unor dezvăluiri într-una din edițiile anterioare ale săptămânalului 7 Est când s-a făcut și precizarea că lucrările de construcție au fost efectuate de Ted Construct SRL, firma lui Cornel Brânză, iar proiectarea și implementarea proiectului european a fost realizată de firma Bodo Invest SRL, societate patronată de un anume Ștefan Bodoga. Pe cât i se impută lui Brânză calitatea unor lucrări de construcții pe atât i se reproșează și firmei Bodo Invest unele erori uriașe de proiectare. În ceea ce privește calitatea lucrărilor de construcții realizate la Ambulatoriul de Pneumoftiziologie, cele mai grave reclamații se referă la faptul că podeaua care ar fi trebuit să fie din vopsea epoxidică se crapă frecvent. Oamenii de la firma lui Brânză vin la spital efectuează lucrările de reparații după care trebuie să se întoarcă deoarece vopseaua se crapă din nou. În articolul cu titlul „Căruța cu proști s-a răsturnat la Pneumo! Aparatură medicală de milioane de euro, fără curent la priză”, publicat în data de 16 februarie a.c jurnaliștii 7 Est atrăgeau atenția asupra crăpăturilor foarte mari apărute în podeaua Ambulatoriului. Ulterior, firma Ted Construct a efectuat unele reparații dar crăpăturile au reapărut.
Muncă de Sisif
Angajații Ambulatoriului susțin că până acum s-au efectuat trei serii de reparații. De asemenea, în această perioadă a verii, angajații Ambulatoriului au putut să constate că nici aparatele de aer condiționat nu merg cum trebuie, unele fiind golite total de freon și trebuie să se roage de Cornel Brânză să trimită pe cineva să le repare. De altfel, în urmă cu două zile după ce a aflat că jurnaliștii 7Est se aflau în spital și solicitau informații despre situația de la Ambulatoriu, Cornel Brânză a sunat conducerea spitalului solicitând să-i spună care sunt problemele înregistrate la aparatele de aer condiționat. S-ar părea că aceste aparate au fost montate de o firmă care subcontractase această parte din lucrare de la Ted Construct, iar Brânză nici măcar nu-și mai amintea cum se numește firma care montase respectivele aparate. De asemenea, angajații spitalului au mai reproșat calitatea slabă a materialelor sanitare montate de Ted Construct.
Nu este curent și nu încape aparatura pe ușă
În ceea ce privește erorile de proiectare care trebuie imputate pe bună dreptate firmei Bodo Invest, cele mai grave se referă la faptul că instalația electrică este subdimensionată și nu poate face față aparaturii medicale care urmează să fie montată în clădirea Ambulatoriului. O altă eroare gravă se proiectare se referă la faptul că ușile sunt prea înguste și nu poate fi adusă aparatura.
„Este vorba despre aparate care nu pot fi demontate și după aceea remontate în Ambulatoriu. Cred că va trebui să scoatem ușile să spargem ziduri. Asta e o să o rezolvăm și problema asta. În ceea ce privește instalația electrică, am demarat procedura de achiziție, iar într-o lună maxim două vom rezolva problema. Cred că vom găsi o soluție tehnică permanentă și în ceea ce privește podeaua. Până la sfârșitul anului vom da în folosință ambulatoriul, sunt optimistă”, a spus Cristina Grigorescu, managerul spitalului.
Proiect de aproape 10 milioane lei
Proiectul a demarat în anul 2013, când Consiliul Județean Iași a obținut prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est o finanțare europeană de 9,7 milioane lei adică circa 2,3 milioane euro pentru modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013-Axa prioritară 3 pe domeniul major de intervenție care se referă la modernizarea infrastructurii de sănătate. Lansat după în luna august 2013, proiectul urma să fie finalizat pe data de 11.06.2015. Inițial, licitația pentru efectuarea lucrărilor de construcții aferente acestui proiect, adică de renovare și modernizare a clădirii care găzduiește Ambulatoriul, a fost adjudecată de SC Compania pentru Construcții Moldoconstruct SA. Această firmă de construcții și-a cerut insolvența după circa un an de la demararea lucrărilor de la Pneumoftiziogie și prin urmare nu a mai putut continua proiectul. În consecință, Consiliul Județean Iași a fost nevoit să organizeze o nouă licitație pentru selectarea firmei de construcții care urma să finalizeze proiectul. Licitația a fost adjudecată de firma Ted Construct, patronată de Cornel Brânză. Firma Ted Construct a început lucrările în luna martie a anului 2015 și urma să le finalizeze pe data de 15.10.2015. Între timp și firma lui Brânză a intrat în insolvență dar chiar și în aceste condiții societatea comercială s-a angajat să finalizeze lucrările. În sfârșit, s-au obținut vreo două derogări pentru termenul de finalizare a proiectului dar după cum se poate observa problemele continuă să apară deși s-a făcut deja o recepție finală a proiectului. Cornel Brânză nu a vrut să discute cu jurnaliștii 7 Est.
Constantin MAZILU