Interviuri în oglindă

0
599

Ciprian Bostan (PNL): „ Întârzierea PUG-ului se datorează lentoarei Primăriei, a proastei funcționări a statului sau a unor interese private”

Florin Boca (PSD): „Cel mai redutabil adversar politic al PSD este timpul scurt pentru rezolvarea problemelor”

Lupta politică în Consiliul Local se ascute de la lună la lună, de la o ședință la alta. Am ales să-i punem față în față la „Interviurile în oglindă” pe Ciprian Bostan de la PNL și pe Florin Boca de la PSD. Deciziile importante ce privesc orașul se iau în urma unor dezbateri ce uneori provoacă scântei. Asaltul opoziției este susținut de Bostan, în vreme ce Boca apără reduta puterii din Palatul Roznovanu. Din perspectiva celui aflat în opoziție și a celui din barca puterii, Bostan și Boca ne spun încotro cred ei că se îndreaptă Iașul sau ce scârție și ce a început să meargă în privința administrării orașului.

 

  1. A trecut mai bine de un an de la preluarea mandatului de consilier local. Cum evaluați activitatea dumneavoastră din această perioadă?

 

Ciprian Bostan: Pentru o analiză pertinentă, apreciez activitatea mea în Consiliul Local din două perspective:

Cantitativă -foarte bună:  întrucât am participat active la aproape toate ședințele, atât în plen, în comisiile reunite,  cât și în cele patru comisii de specialitate din care fac parte, fiind unul dintre consilierii cu cele mai multe prezente în comisii.

Calitativă – satisfăcătoare : deoarece am avut interpelări la fiecare ședință de plen și am propus mai multe amendamente la hotărârile dezbătute, dintre care doar o parte au fost aprobate; am fost inițiator sau semnatar al mai multor propuneri de hotărâri, care, din păcate, nu au fost puse pe ordinea de zi de către Executiv pentru a fi dezbătute în plen.

 

Florin Boca: În perioada trecută de la începerea mandatului, am adoptat, împreună cu colegii din PSD și Alde, multe proiecte benefice comunității ieșene. Am acționat întotdeauna responsabil în cadrul întâlnirilor din Consiliul Local, fie ele de plen sau comisii, îndemnând și ceilalți consilieri să trateze în mod responsabil activitatea din Consiliul Local. Chiar dacă mi-aș fi dorit să pot realiza mai multe, din postura de consilier local, sunt mulțumiț de inițiativele bune adoptate, pentru Municipiul Iași, la care am contribuit împreună cu colegii mei din PSD și ALDE.

  1. Cum evaluați activitatea Consiliului Local și a primarului Municipiului Iași raportat la promisiunile electorale și la nevoile orașului și ale cetățenilor?

 

Ciprian Bostan: Apreciez activitatea Consiliului Local și a Primarului ca fiind nesatisfăcătoare, dacă este să o raportam la promisiunile electorale. Concret, este vorba de câteva promisiuni făcute în campania electorală de către actualul Primar și echipa propusă de el pentru Consiliul Local, extrem de importante și așteptate de către ieșeni, care nu au fost deloc onorate, sau au fost doar în mică măsură onorate în acest prim an de mandat:

– nefinalizarea PUG-ului

– situația traficului auto în oraș

– eșecul în atragerea de fonduri europene pentru proiecte majore cum ar fi: modernizarea transportului public, reabilitarea termică a blocurilor sau reabilitarea unor clădiri monument istoric.

– lipsa unui drum de acces corespunzator pentru Aeroportul Iași

– transparentizarea activității administrației locale

– măsuri concrete de reducere a poluării în oraș

– modernizarea transportului public cu mijloace de transport noi, ecologice

 

Florin Boca: Nicio primărie nu are suficienți bani pentru a acoperi toate nevoile deodată, însă, după cum ați putut observa, în linii mari, suntem în grafic. Noi, consilierii PSD, răspundem cu maximă deschidere și solidaritate, la inițiativele primarului care aduc au un rol benefic pentru cetățenii Iașului și conduc la dezvoltarea urbei noastre : dezvoltarea infrastructurii, înnoirea parcului ce deservește transportul public, reabilitarea parcurilor și a spațiilor de joacă pentru copii, reabilitarea termică a blocurilor și altele.

  1. Planul Urbanistic General este amânat la nesfârșit. În Iași se construiește haotic. Când vom avea un PUG care să pună capăt degringoladei urbanistice?

 

Ciprian Bostan: Este inacceptabil ca PUG-ul Iașului să treneze de atât de mult timp, acesta fiind, de altfel, încă una dintre promisiunile electorale neonorate ale primarului în funcție. Este regretabil că nu există nici în acest moment un termen clar asumat de către executivul Primăriei Iași, (neoficial, ultimul termen, de care eu am cunoștință, fiind toamna acestui an, care a și început – e drept că e lungă, și care este împins către sfârșitul anului). Explicația oficială este că unele dintre avize au expirat și trebuie obținute din nou. Nu știu dacă acest lucru se datorează în primul rând lentoarei cu care este tratat de către Executiv acest subiect vital al unei administrații, ori a proastei funcționări a instituțiilor centrale ale statului, sau a unor interese private de a se construi cât de mult posibil în lipsa unei reglementări clare a unui PUG valabil. Pentru că, în conjunctura actuală de dezvoltare explozivă a sectorului imobiliar, în principal pe segmentul rezidențial, și secundar, pe cel de birouri, această situație convine unor dezvoltatori care, în lipsa PUG-ului, pot să propună și să obțină autorizări de PUZ-uri care să exceadă prevederilor viitorului PUG.  Cel putin în domeniul residential, lucrurile sunt scăpate de sub control de către executiv, se construiește de multe ori fără a exista căi de acces corespunzătoare sau locuri de parcare funcționale, și fără a se urmări o armonizare arhitectonică a clădirilor învecinate. Acestea sunt și principalele aspecte pe care eu insist în Comisia de Urbanism. Aștept cu nerăbdare o comunicare oficială din partea Primăriei asupra datei obținerii PUG-ului.

 

Florin Boca: Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Iași a fost îmbunătățit prin aducerea multor tineri specialiști. Eu cred că acest departament va face față provocării, care înseamnă dezvoltarea urbanistică a Iașului, în lipsa unui PUG actualizat. Dar sper ca în cel mai scurt timp să avem PUG-ul aprobat. Din câte știu eu, aprobarea PUG-ului nu depinde de Primărie în momentul de față. Sunt alte instituții de la nivel local sau central care întârzie PUG-ul, prin întârzierea avizării studiilor ce stau la baza acestui PUG.

  1. Iașul este, în prezent, o destinație de business. Care sunt soluțiile pentru a deveni o destinație turistică și de distracție?

 

Ciprian Bostan:  Pentru a deveni o destinație turistică și de distracție, (atenție, nu doar turism religios sau medical), în Iași este absolut necesar să fie organizat anual cel puțin un eveniment de divertisment de anvergură ( muzical, arte vizuale, modă) care să devină tradiție. Ideal ar fi două astfel de evenimente, unul la începutul și altul la sfârșitul verii, care să fie organizate de firme private și la care Primăria să contribuie doar cu suport logistic de calitate (locație, utilități, transport, promovare). Aftehills a fost un început promițător, în ciuda unor minusuri inerente poate oricărui început.

De asemenea, organizarea unei competiții sportive de importanță națională sau chiar regională, la unul din sporturile cu succes la public, altul decât fotbalul (baschet, handbal, atletism, aerobic, dans sportiv, scrima, etc), pentru care este necesar să existe o sală adecvată.

În al doilea rând, ar trebui să existe o Strategie funcțională de promovare turistică a Iașului, și aici Primăria are responsabilitatea principală, nu doar pentru realizarea strategiei, ci și prin participarea la târgurile de turism naționale și internaționale.

În al treilea rând, trebuie ca cei care viziteaza Iașul să fie mulțumiți atât de serviciile primite (hoteluri, restaurante, pub-uri, organizatori de spectacole,etc), cât și de interacțiunea cu instituțiile statului, atunci când e cazul (servicii comunitare, spitale, Poliție Locală, OPC, etc.), astfel încât să devină „ambasadori ” ai Iașului odată întorși acasă.

 

Florin Boca: Una dintre soluții ați putut să o vedeți la sfârșitul săptămânii trecute. Primăria a fost partenerul Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe Romane pentru întâlnirea care a avut loc la Iași și a reunit mii de tineri din mai multe țări. Bineînțeles sunt și alte soluții, printre care aș aminti și manifestările dedicate Centenarului, încurajarea desfășurării de festivaluri naționale de muzică și artă, sprijinirea desfășurării de competiții sportive la Iași, refacerea Grădinii Zoologice , ș.a.m.d

  1. Care este cel mai redutabil adversar politic din Consiliul Local? De ce?

 

Ciprian Bostan: Singurul adversar politic redutabil din CL este PSD, celelalte două partide reprezentate fiind într-o alianță formalizată și întotdeauna de acord cu acesta (ALDE), sau informală și de cele mai multe ori de acord cu acesta (PMP). Consilierul independent, în funcție de interesul propriu, poate deveni aliat sau adversar.

Motivele sunt două:

-au singuri majoritate simplă, deci pot trece toate proiectele pe care le doresc, mai puțin cele de patrimoniu, lucru pe care noi liberalii nu îl putem realiza.

– fiind din același partid, au de partea lor atât Primarul cât și întreg executivul Primăriei, ceea ce le asigură acces facil la toate informațiile solicitate cât și suportul necesar în implementarea proiectelor proprii, lucruri la care noi, liberalii, suntem în mod evident dezavantajați.

 

Florin Boca: Cel mai redutabil adversar politic ar fi timpul scurt pentru rezolvarea multor probleme ce necesită resurse importante. În altă ordine de idei, Andrei Postolache e un adversar politic respectabil și cu idei interesante.

 

  1. Numiți trei proiecte de dezvoltare locală pentru care partidele din Consiliul Local ar trebui să își dea mâna și să le susțină la unison.

 

Ciprian Bostan: În viziunea mea, trei proiecte importante pentru ieșeni, care trebuie susținute de către întreg Consiliul Local și care  nu trebuie să aibă paternitate politică, sunt proiectele de investiții în dezvoltare:

– realizarea unui parc tehnologic destinat firmelor ce dezvoltă tehnologii înalte și industrii creative

– realizarea unui nou drum de acces către Aeroportul Iași

– construirea unei săli polivalente de capacitate mare

 

Florin Boca:  Din punctul meu de vedere prioritățile ar trebui să fie: înnoirea parcului ce deservește transportul public, construirea podurilor peste Bahlui (cel ce leaga Str Sarmisegetuza de Str-dela Sofia Nadejde e deja demarat) și proiectul Iași Capitală Europeană a Tineretului

  1. Spuneți-ne un municipiu din România care poate fi un exemplu de bună administrație și dezvoltare pentru Iași. Care sunt argumentele?

 

Ciprian Bostan: Cred că cel mai bun exemplu de bună administrație, de la care Iașul poate prelua bune practice, este Clujul, un oraș comparabil ca dimensiune și buget, cu următoarele argumente:

– a reușit cea mai mare creștere a numărului de turiști în 2016

– a fost clasat al doilea oraș din România în care merită să locuiești.

Câteva exemple concrete de proiecte implementate de către adiministrația locală în beneficiul cetățenilor, la Cluj, care pot fi preluate de Primăria Iași:

° Modernizarea transportului public cu autobuze electrice noi

* Buget  participativ prin care municipalitatea finanțează proiecte propuse direct de cetățeni

° Depunerea electronică a documentațiilor de urbanism

° Monitorizarea electronică a locurilor de parcare

 

Florin Boca: Eu cred că e mult de muncă la Iași, că lucrurile bune și sănătoase pentru o comunitate au nevoie de timp, dar consider că Iașul poate fi un exmplu de administrație și dezvoltare pentru multe localități din țară.

 

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments