Un teren valoros întins pe zeci de hectare din județul Ialomița, cunoscut drept Fondul cinegetic de vânătoare Făcăieni, bogat în faună și floră extrem de diversificată, a devenit miza unei dispute aprige în justiție între USAMV Iași și Asociația Vânătorilor și Pescarilor Amatori “Mistrețul”, din București. După ce au plătit timp de șase ani, o chirie anuală de 30.000 de euro, pentru pământul concesionat pe 10 ani, reprezentanții Asociației au fost dați în judecată de conducerea universității ieșene, care a solicitat despăgubiri și rezilierea contractului. Directorul Asociației Mistrețul nu recunoaște pretinsul debit și susține că terenul aparține de fapt Ministerului Apelor și Pădurilor, organismul care gestionează întreaga faună de pe fondurile cinegetice din țară.
Daune de 1,35 miliarde de lei vechi și peste 80 de milioane cheltuieli de judecată. Aceasta este suma totală pe care o pretinde conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași Ion Ionescu de la Brad, de la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mistrețul, cu sediul social în București, pentru pretinsa nerespectare a contractului de concesionare a unui fond cinegetic amplasat pe câteva zeci de hectare, în județul Ialomița, zonă denumită Făcăieni. Scandalul dintre USAMV Iași și asociația din Capitală a izbucnit în 2016, cele două părți revendicându-și dreptul de a se ocupa de gestionarea fondului, extrem de valoros și bogat în floră și faună. După ce au reușit să le demonstreze judecătorilor că au respectat întocmai contractul încheiat și au plătit corect și la timp contravaloarea terenului închiriat, Judecătoria Iași le-a dat dreptate membrilor AVPS Mistrețul. Ulterior, juriștii și avocații Universității ieșene, au revenit în forță și au contestat hotărârea inițială, printr-o cerere în anulare, prin care au solicitat daune și cheltuieli de judecată consistente de aproape 1,5 miliarde lei vechi.
Avocataul USAMV Iași: „Datoria e datorie!”
În acțiunea transmisă Judecătoriei Iași, SCA de Avocați Moșneguțu&Chiriță, care reprezintă interesele instituției ieșene de învățământ superior, a explicat că Asociația Mistrețul ar fi refuzat să achite o factură fiscală de peste 1,35 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea terenului concesionat, motiv pentru care s-a cerut rezilierea contractului.
„Creanța noastră este certă, lichidă și exigibilă. Debitorul (n.r. – AVP Mistretul) a contestat contractul cât și factura fiscală emisă de noi. A mai stipulat apoi și faptul că fondul cinegetic de la Făcăieni-Ialomița nu ne aparține nouă, ci Ministerului Apelor și Pădurilor. Contractul de concesionare a fondului cinegetic a fost semnat pentru 10 ani și trebuie respectat ca atare”, a explicat avocata Oana Chiriță, în cererea de anulare, de la Judecătorie.
Chirie anuală fixă de 30.000 de euro
Contractul de concesionare a fondului cinegetic Făcăieni – Ialomița a fost semnat între USAMV Iași și reprezentanții AVPA Mistrețul București, la data de 4 noimebrie 2010, pentru o perioadă de 10 ani, dreptul de gestionare a fondului revenindu-i exclusiv directorului asociației Ovidiu Tone. Conform contractului, AVPA Mistrețul s-a obligat să plătească o sumă anuală de 30.000 de euro pentru arendarea fondului de vânătoare, la cursul BNR din ziua facturării, banii fiind achitați în perioada 1-15 ianuarie a fiecărui an, pentru anul în curs. În actul semnat de părți mai este stipulat clar și faptul că neplata integrală a sumei atrage penalități de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, cu specificația că respectivul contract de cesionare se reziliază de drept după 30 de zile, fără punerea în întârziere a debitorului și fără intervenția instanțelor judecătorești. Reprezentanții asociației au plătit chiria timp de 6 ani de zile, însă, la un moment dat a intervenit o modificare legislativă a Legii vânătorii și protecției fondului cinegetic, când bucureștenii au refuzat să mai achite facturile fiscale. Într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, directorul AVPA Mistrețul a precizat că documentul semnat cu USAMV Iași nu ar fi unul legal pe motiv că gestionarea fondurilor cinegetice din România ar revenit ulterior Ministerului Apelor și Pădurilor.
AVP Mistrețul: “Noi ne-am onorat toate obligațiile de plată”
“Contractul ce stă la baza facturilor fiscale emise de USAMV Iași nu este unul legal atâta timp cât contractul de gestionare a fondurilor cinegetice sunt reglementate prin ordin al ministrului Agrriculturii. Noi nu recunoaștem presupusul debit. Ministerul Apelor și Pădurilor are ca atribuție legală încheierea și verificarea contractelor ce au ca obiect gestionarea faunei cinegetice. Asociația Mistrețul și-a onorat obligațiile legale de plată la timp. Contractul încheiat cu USAMV Iași a fost considerat reziliat”, a conchis directorul Ovidiu Tone, într-o întâmpinare adresată magistraților ieșeni.
Nicu SAMSON