Interviuri în oglindă

0
1834

Q-BO: ”La 15 ani am improvizat primul meu aparat de tatuat: un motoraș de la casetofon,  un pix și cu un ac din arcul de la pix”

ROB STORM: ” Este foarte important contactul cu publicul – salonul de tatuaje devine un social club ”

„Tatuajul, între artă și prejudecată” sau  „tatuajul este un stil de viață” sunt stereotipuri pe care am încercat să le depășim atunci când am ales ca la Interviurile 7Est în oglindă să-i punem față în față în față pe Q-BO și pe ROB Storm, adică pe Andrei și Robert. Primul este un tânăr talentat care trudește pentru business-ul său în Iași, iar cel de al doilea a ales drumul „occidentului” și și-a deschis un cabinet de profil în Londra.

De la cei doi artiști tatuatori am vrut să aflăm, pe lângă lucruri legate de prejudecăți și modă în tatoo,  de ce este nevoie să transformi o astfel de pasiune în afacere, care a fost primul tatuaj pe care ei au ales să-l facă sau care a fost cea mai ciudată solicitare venită din partea unui client.

În rândurile de mai jos un interviu ca un tatuaj, cu umbre, nuanțe și simboluri, care rămân acolo…

  1. De unde pasiunea pentru tatuaje? Când v-ați făcut primul tatuaj și ce reprezintă?

Andrei ”Q-BO”:  Din pasiune pentru artă și, totodată, mai mult din curiozitate. Eram curios să aflu despre mecanismul legat de tuș și ac, sau mai bine zis fascinat de tușul pe care îl lasă acul în piele. Primul tatuaj este un simbol și mi l-am facut la 15 ani. Atunci am improvizat primul meu aparat de tatuat dintr-un motoraș de la casetofon,  un pix si cu un ac confecționat din arcul de la pix. Primul meu tatuaj reprezintă transcendența ritmică a celor șapte nivele ale fealing-ului natural.

Robert Furtună ”Rob Storm”: Încă de mic copil am avut o pasiune și o înclinație deosebită spre desen. Această pasiune s-a trasferat, în preajma adolescenței, spre arta tatuajelor. Primul tatuaj mi l-am făcut pe la vârsta de 14 ani și reprezenta un skater cu un palmier în fundal.

  1. Cum și când s-a transformat aceasta pasiune în business?

Q-BO: La început vroiam doar să mă joc cu aparatul pe piele ca să înțeleg despre cum trebuie să faci un contur sau o umbră, nu mă gândeam că aș putea câștiga de pe urma unui stil de artă ce era criticat pe atunci de majoritatea oamenilor ce au trăit în acel regim nefavorabil.  Într-adevar, după ce mi-am deschis salonul meu, Q-Bo Ink, am sesizat o mică schimbare și  mi-am dat seama că trăiesc de pe urma pasiunii mele.

Rob Storm: În timp am perfecționat tatuajele pe care le făceam și, după ce am cunoscut mai mulți tatuatori profesioniști, urmărind ceea ce fac, mi-am dat seama că este o profesie foarte frumoasă și o artă care dăinuie în lumea noastră de mii de ani.

  1. Ce înseamnă să ai un salon de tatuaje care să funcționeze legal? Ce autorizații sunt necesare și ce costuri presupune o astfel de investiție?

Q-BO: Să ai un salon de tatuaje care să funcționeze legal nu este ușor, mai ales dacă o faci pe ”pielea ta”, fără să te ajute aproape nimeni. Când am dat examenul de igienă  nu exista nici măcar un paragraf care să facă referire la tatuaje, totul rezumându-se doar la saloane de frizerie sau de cosmetică. Din păcate, sunt multe persoane care își pot deschide un salon tatuaje, poate mult mai ușor decât mine (financiar vorbind), dar mai mult ca sigur, o să întâmpine dificultăți în arta tatuajelor dacă nu stăpânesc această pasiune și se folosesc de ea doar pentru business și atât.

Rob Storm: Pentru un studio de tatuaje, în adevăratul sens al cuvântului,  este nevoie, în primul rând, de artiști cu experiență în arta tatuajului. Apoi discutăm de dotări care se pot duce și până la 20-30.000 de euro în funcție de mărimea salonului. A deține un salon de profil nu înseamnă doar să te rezumi doar la a realiza tatuaje. În ziua de astăzi este foarte important contactul cu publicul și modul de relaționare, astfel că salonul de tatuaje devine un „social club”. Autorizațiile necesare diferă de la o țară la alta și chiar în funcție de orașul unde te afli, dar în majoritatea locurilor e nevoie de o autorizație de la departamentul de sănătate, de la primărie și de la pompieri.

  1. Cum vedeți schimbarea mentalităților, de-a lungul timpului, vis-a-vis de ceea ce înseamnă un tatuaj?

Q-BO: Apreciez foarte mult această întrebare pentru că atinge un punct sensibil. Într-adevăr, ca lumea să înțeleagă conceptul de tatuaje, a fost nevoie de mult timp, muncă și răbdare. A fost nevoie de schimbarea mentalităților și de spargerea acestei bariere numită ”reticență”. Și aici, un rol important l-a avut informația digitală și audiovizuală, pentru că, nu cu foarte mult timp în urmă, vorbim de 10-15 ani, oamenii, atunci când treceau  pe stradă și te vedeau tatuat, o mare parte dintre ei, aveau tendința să te ocolească, crezând că numai delicvenții poartă tatuaje. Însă, datorită revistelor, internetului și televiziunilor, oamenii s-au informat și acum văd tatuajele ca pe o formă de artă… dar încă mai este nevoie de răbdare și timp.

Rob Storm: În ultimii 20 de ani am avut plăcerea să văd foarte multă lume, de toate vârstele, care a început să accepte și să vadă frumusețea care există în arta tatuajelor.

  1. Care este trend-ul în ultimii ani? Care este profilul clientelei dvs și ce este la modă în această perioadă?

Q-BO: Nu aș putea spune că există un trend anume sau că există un tatuaj la modă. În general, persoanele care își fac un tatuaj preiau ideea. Au văzut un tatuaj la o anumită persoană, la vedete gen fotbaliști, actori sau cântăreți și îl doresc identic sau puțin adaptat. S-au desenat atât de mulți oameni cu modele atât de diverse și diferite precum ceasuri, scări, ingeri, brazi, maori, etc, încât nu pot spune că există o regulă.

Rob Storm: Din fericire, fiecare tatuator profesionist reușește să aducă ceva al lui fiecărui tatuaj pe care îl face. Ceva să îl deosebească de restul artiștilor, un fel de marcă sau stil propriu. În ultimii ani, stiluri ca realistic, trash polka, dotwork, black geometry watercolor, sunt stiluri care au revoluționat arta tatuajelor. Stilul pe care mă axez este black and grey realistic.

  1. Care a fost cel mai ciudat (ieșit din comun) tatuaj pe care l-ați făcut? Care au fost cele mai neobișnuite cerințe din partea clienților?

Q-BO: Un tatuaj cu rapper-ul 2Pac dar care să se asemene cu Iisus ( :)) asta era cerința clientului )… sau un portret în care persoana apărea serioasă în toate pozele și cu riduri, dar eu să realizez un tatuaj în care zâmbește și să-i scot ridurile :)) întâlnești tot felul de oameni și e amuzant .

Rob Storm: Cel mai ciudat tatuaj făcut de mine ar fi un smiley face în interiorul buzei unui client, iar cea mai neobișnuită cerinta a fost a unui client care dorea să își tatueze pe tot spatele pe soția sa goala!

  1. Ce ar trebui să știe o persoană înainte de a se tatua?

Q-BO: Ar trebui să se intereseze despre persoana sau salonul care urmează să se tatueze. Răbdare și, dacă iubește această artă, înseamnă că știe sensul ei, sigur va ști unde să se tatueze, iar acei tattoo-artiști desigur vor avea tot ce este necesar pentru crearea tatuajului calitativ.

Rob Storm: Din păcate, în ziua de astăzi, există foarte mulți tatuatori fără experiență ce pozează ca tatuatori profesioniști. Când un client își găsește  un tatuator căruia își poate încredința pielea, ideal este să discute proiectele, designurile și ideile. Un tatuator bun va avea întotdeauna o viziune mult mai bună când e vorba de a alege un design de care clientul să nu se plictisească niciodată. La fel ca și designul, zona corpului și mărimea tatuajului trebuiesc discutate foarte riguros înainte de a începe procedura de realizare a designului. De asemenea, este important ca toți clienții să fie informați despre reacțiile adverse care pot apărea din diferite motive. Pentru a evita posibilele reacții adverse la oricare dintre sculele și tușurile folosite în studioul de tatuaje, ideal este ca orice client să își facă un test pentru alergii. În acest fel tatuatorul poate fi pregătit.

 

Rareș Neamțu

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments