Dosar bombă la DNA! Fosta șefă DIICOT, un executor și oameni de afaceri, denunțați pentru un tun de peste 3 milioane euro

0
3806

Societatea RFKI Comercial, care se ocupă în prezent de activele și proprietățile care au mai rămas din defuncta Terom Iași, a formulat recent o plângere penală la DNA București împotriva celor care se fac vinovați de înstrăinarea ilegală a unei hale industriale de producție ce a aparținut fostului colos comunist. Sunt vizați de anchetă executorul judecătoresc Bogdan Vasile Tufeanu, samsarul imobiliar Gavril Țibu, omul de casă al lui Paul Diaconu, soțul fostei șefe a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, dar și alți afaceriști cunoscuți în domeniul imobiliarelor, printre care se numără și Cătălin Crișu. Administratora RFKI Comercial susține că toți cei menționați ar face parte dintr-o grupare infracțională care a contribuit la înstrăinarea, la un preț derizoriu, de numai 500.000 de euro, a unui imobil care valorează în realitate 3,8 milioane de euro.

bogdan tufeanuÎn plângerea penală înregistrată la DNA București, pe 19 septembrie 2017, Viorica Zlate, administratora SC RFKI Comercial SRL, îi aduce acuzații grave executorului judecătoresc Bogdan Vasile Tufeanu, care, în opinia sa, ar fi principalul artizan al tunului imobiliar ce a produs statului român un prejudiciu de peste 3 milioane de euro. Mai mult, executorul este acuzat de fals și uz de fals, abuz în serviciu dar și de folosirea de metode dolosive și interpretări tendențioase ale legislației în vigoare. Zlate mai arată că Tufeanu, executor judecătoresc în cadrul BEJ Dominte & Tufeanu, ar fi înstrăinat la un preț derizoriu un imobil al fostei societăți de stat Terom SA, asupra căruia era instituit sechestru asigurator de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „Executorul, prin constituirea unui grup infracțional organizat, a vândut ilegal o hală de producție de cca 9480 mp, proprietatea RFKI Comercial, cu prețul derizoriu de 500.000 de euro, prin metode frauduloase, imobilul fiind evaluat initial la 3,8 milioane de euro. Totodată, după vânzarea la licitație a spațiului de peste 9.400 mp, prin fals, acesta continuă executarea silită și pentru restul spațiilor rămase încă în proprietatea firmei RFKI”, mai susține Zlate, în plângerea înaintată anchetatorilor.

O rețea infracțională cu relații sus-puse, în Justiție, Poliție și Parchete

iulia diaconuDocumentul care a încăput recent în mâinile procurorilor DNA-Sediul central stipulează în mod clar faptul că vânzarea imobilului cu pricina, care a aparținut fostei societăți de stat Terom SA, nu a ținut cont de nici un articol de lege, nici din codul civil și nici din codul penal, deoarece, la data respectivă acesta era vizat de măsura sechestrului asigurator impus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. “Tufeanu, bazându-se pe relațiile din grupul său infracțional – Gheorghe Plai, fostul șef al IPJ Iași, Neculai Paul Diaconu, soțul fostei șefe a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, Gavril Țibu – omul de acoperire al celor doi menționați, au vândut spațiul Terom sfidând toate instituțiile statului român, inclusiv PÎCCJ, care a avut și are încă înscris sechestru asigurator printr-un dosar penal”, precizează Zlate.

Gavril Țibu, amicul de șprițuri al lui Paul Diaconu, soțul ex-șefei DIICOT Iași?  

Administratora RFKI Comercial consideră că toți cei menționați, în frunte cu executorul judecătoresc, fac parte în prezent dintr-un grup infracțional bine organizat cu legături în domeniul Justiției, gruparea fiind specializată în trucarea licitațiilor și achiziția de imobile cu valoare mare de piață, la prețuri derizorii. “Membrii grupării participă la licitațiile organizate de către executorul Bogdan Tufeanu, cumpără apoi imobile la prețuri mici și pe care le revând imediat obținând profituri consistente. Licitațiile sunt adjudecate pe rând de către membrii grupării, pentru a nu atrage atenția”, mai arată Zlate.

În afara persoanelor enumerate, din grupare ar mai face parte samsarul imobiliar Gavril Țibu, amicul de casă al familiei fostului șef al DIICOT, Iulia Diaconu, care ar participa la licitații pentru Paul Diaconu, dar și alți doi afaceriști bine-cunoscuți în zona imobiliarelor, Cătălin Crișu și Bogdan Maxim. În plângerea adresată DNA mai este specificat faptul că toți cei menționați au întâlniri săptămânale cu executorul, la sediul unei firme situate pe str. Stihii dar și pe la terasele din zona Palasului, unde discută afaceri imobiliare și pun țara la cale.

Zlate: „Licitația a fost ilegală”

viorica zlateContactată telefonic, administratora RFKI a confirmat faptul că a inițiat un demers penal legat de înstrăinarea unei foste hale industriale care a apaținut Terom-ului. “Este strigător la cer ce s-a întâmplat. Licitația a fost una ilegală. Ea a fost câștigată de către Gavril Țibu pentru suma de 2,26 milioane de lei, de 8 ori mai puțin decît prețul de pornire. Am făcut plângere la DNA București. Acesta a fost înregistrată pe 19 septembrie. Vizează exact persoanele menționate în plângere. Vrem să se facă dreptate”, a conchis Viorica Zlate.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments