Cadou pentru Rascenco: două etaje, din pix! Turnul crește ca vrejul din poveste

0
1665

De ani de zile se vorbește în Iași despre o adevărată mafie în zona imobiliarelor. Funcționarii Primăriei Municipiului Iași, fie că vorbim de cei de la Serviciul Urbanism, de cei de la Poliția Locală – Control Urbanism sau chiar de Arhitecții Șefi ai orașului, au fraternizat cu dezvoltatorii imobiliari. Autorizații peste autorizații, care mai de care mai ciudate. Imobile fără acte în regulă. S-au vehiculat șpăgi de ordinul zecilor de mii de euro purate prin birourile primăriei în ultimii ani. S-a întins coarda atât de mult încât unii dezvoltatori imobiliari nu mai au frică de nimic. Funcționarii primăriei și ai Poliției Locale sunt la degetul lor mic și de aceea aceștia fac ce vor în acest oraș. Nu mai există pic de respect față de lege. Totul se face pe față, sfidător și fără limite.

7 EST prezintă un caz școală în care funcționarii Primăriei Iași țin de șase unui dezvoltator imobiliar care încalcă legea. Miza: peste jumătate de milion de euro pe care acel dezvoltator îl face în plus cu complicitatea funcționarilor. Un bloc construit în zona Cimitirului Evreiesc s-a umflat peste noapte cu mai multe nivele față de cât prevedea autorizația de construire. Cinsprezece apartamente în plus în suprafață totală de 600 metri pătrați. În loc să îi dea sistare de lucrări pentru încălcarea dispozițiilor din autorizația de construire, Poliția Locală și inspectorii din cadrul Serviciului de Urbanism au făcut front comun să-l apere pe cel care construiește ilegal.

Pe 4 mai 2017, 7EST publica un material despre construirea unui turn de zece nivele în zona Cimitirului Evreiesc, clădire care nu respecta la vremea respectivă prevederile autorizației de construire eliberată de Primăria Municipiului Iași. Conform autorizației nr 563/19.07.2016, investitorul imobiliar, Aurel Rascenco, avea dreptul de a ridica un imobil de locuințe colective cu opt nivele (D+P+6E), imobilul ce urma să aibă la final 41 de apartamente. Demisolul și parterul clădirii, conform autorizației, trebuiau să aibă spații cu altă destinație decât cea de locuință. La data publicării articolului, ”turnul” lui Rascenco avea deja nouă nivele construite și cel de-al zecelea în curs de edificare. Cu două nivele în plus față de autorizația de construire. Contactat telefonic, Rascenco preciza pentru 7 EST că el are toate actele în regulă și construiește un bloc cu 56 de apartamente ( cu 15 mai multe decât se menționa în autorizația de construire) și nouă nivele (demisol, parter, șase etaje și mansardă bonus față de autorizație). Iar ca situația să semene și mai mult cu ”Dosarele X”, Poliția Locală zice că Rascenco respectă cu strictețe autorizația și că blocul are doar 6 etaje, deși fotografiile de la fața locului arătau altceva.

A doua autorizație. Rascenco schimbă regulile din mers

În iunie 2017, Rascenco obține o nouă autorizație de construire pentru modificarea celei emise în 2016. Prin noul document clădirea lui Rascenco se umflă cu două nivele și peste 600 metri pătrați construiți. Cum se poate fenta legea cu complicitatea funcționarilor?

Primăria spune că noua autorizație emisă lui Aurel Rascenco în 2017, menită să o înlocuiască pe cea emisă în 2016, a fost eliberată în deplină concordanță cu prevederile legale.

”Se  poate elibera o altă autorizație de construire care modifică o autorizație emisă, conform prevederilor art 66 și art 67 din Ordinul MDRL nr. 839/2009 republicat. Autorizația se emite cu respectarea scopului și specificațiilor din Certificatul de Urbanism”, precizează reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

În Lege scrie negru pe alb: trebuia să oprească lucrările

La nivel de teorie, Primăria Iași este neprihănită ca Fecioara Maria. Însă, când vine vorba de confruntarea cu realitatea, documentele emise de către funcționarii instituției se bat cap în cap cu declarațiile oficiale. Conform prevederilor ordinului invocat de primărie, un investitor poate cere modificarea autorizației de construcție pe parcursul desfășurării lucrărilor. Dar, doar în anumite condiții! În primul rând, investitorul trebuie să sisteze lucrările până la eliberarea unei noi autorizații, după care la nivel de aparat administrativ, prin compartimente de specialitate urmează o anumită procedură.  Primăria susține că s-au respectat prevederile ordinului invocat, dar tocmai prima condiție nu este întrunită: Rascenco nu a sistat lucrările. La data de 4 mai 2017, când 7 EST publica artcolul despre turnul de lângă Cimitirul Evreiesc, noua autorizație nu era încă eliberată. Prin urmare, clădirea lui Rascenco trebuia să aibă maxim 8 nivele conform autorizației vechi. Conform fotografiilor publicate de 7 EST, blocul avea deja ridicate 9 nivele si le lucra la cel de al zecelea etaj. Lucrările erau în toi pe șantier, deși teoretic trebuiau să fie sistate. Culmea nesimțirii, Poliția Locală merge să verifice dacă lucrările corespund cu autorizația, dar suferă de orbul găinii și nu vede etajul în plus și nici faptul că se lucrează pe șantier. Complicitatea lor îi permite lui Rascenco să continue lucrările deși construcția a trecut pe tărâmul ilegalității.

Un etaj în plus, dispar locurile de parcare

Tot Primăria Iași susține că noua autorizație trebuie să respecte întocmai certificatul de urbanism emis în acest sens. Certificatul de Urbanism emis în acest sens pe 24 februarie 2017 spune că Rascenco poate construi un bloc cu maxim cu 9 nivele (D+P+6E+M), iar spațiile de la parter să aibă o altă destinație decât cea de locuință. Autorizația de construire eliberată de Primărie îl bonusează pe Aurel Rascenco cu încă un nivel, iar despre destinația spațiilor de la parter mucles. Locurile de parcare care trebuiau sa fie la demisol au dispărut și ele. Cum poate un funcționar să umfle o clădire din documente? Nu cred că vom afla pentru că, la Iași, aceste lucruri par să țină de zona crepusculară.

Câștigul crește cu jumătate de milion de euro

În mod legal, funcționarii Poliției Locale trebuiau să constate că dezvoltatorul nu respectă condițiile tehnice impuse prin autorizația eliberată de Primăria Municipiului Iași și să decidă sistarea lucrărilor la turnul de la Cimitirul Evreiesc. Conform legii, pentru a continua lucrările, Aurel Rascenco trebuia să reia procedura de autorizare pentru intrarea în legalitate. În cazul altor dezvoltatori, care nu au avut același lipici la funcționarii din Primărie, Poliția Locală a dispus sistarea lucrărilor impunând acestora să intre în legalitate, adică să obțină o nouă autorizație. De la momentul emiterii dispoziției de sistare a lucrărilor investitorilor le este interzis să realizeze orice fel de lucrare până la intrarea în legalitate. În cazul lui Rascenco, Poliția Locală a ținut de șase cât dezvoltatorul efectua lucrări ilegale, în afara autorizației de construire. Diferența de atitudine a Poliției Locale între ceea ce trebuiau să facă legal și ceea ce au făcut în cazul lui Aurel Rascenco a generat jumătate de milion de euro în plus în buzunarele omului de afaceri.

Rareș NEAMȚU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments