Drumurile din Vișani sunt pline de cratere dar autoritățile locale nu le pot repara deoarece toate căile de acces din zonă sunt în proprietatea SC Agroindustriala Bucium SA, patronată de Daniel Panaite „Noi l-am invitat pe domnul Panaite la discuții să găsim împreună o soluție, dar nu s-a prezentat. Noi nu putem interveni pe aceste drumuri, deoarece nu sunt în domeniul public al Consiliului Local”, a spus Mihai Balan, primarul comunei Bârnova
Situație incredibilă la Vișani, unde se află una dintre cele mai râvnite zone rezidențiale, fiind preferată de cei care vor să-și construiască o casă la marginea orașului. Oamenii s-au trezit recent că drumurile dintre case sunt înregistrate ca fiind în proprietatea Agroindustriala Bucium SA, societate patronată de Daniel Panaite și, prin urmare, nu pot solicita primăriei din localitate să le asfalteze sau să le deszăpezească. În ultimii doi ani, zeci de proprietari de case din satul Vișani s-au adresat Primăriei Bârnova, solicitând modernizarea drumurilor. Cererile acestora sunt îndreptățite având în vedere că drumurile respective sunt pline de cratere, iar din acest motiv mașinile celor care s-au mutat în această zonă se strică foarte des. De fiecare dată, Primăria Bârnova a fost nevoită să le ofere cetățenilor un singur răspuns și anume acela că autoritățile locale nu pot efectua investiții pe terenurile aflate în proprietatea unor persoane fizice sau societăți comerciale.
„Noi am vrut să preluăm drumurile în proprietatea Consiliului Local, să le putem asfalta, să le deszăpezim. Drumurile respective sunt intabulate de Agroindustriala Bucium. Noi am făcut o adresă către această societate, solicitând demararea unor negocieri. Inițial au spus că sunt de acord să discute cu noi dar după aceea nu s-au mai prezentat”, a spus Mihai Balan, primarul comunei Bârnova.
Cum au fost vândute drumurile
Zona aflată în discuție se află în jurul fostei ferme de la Vișani, acolo unde Agroindustriala Bucium a deținut o bună parte din podgoriile pe care le avea în exploatare. Agroindustriala Bucium SA a obținut documente de proprietate în anul 2000, înainte de „privatizarea” cu scandal din perioada 2001-2002 când Daniel Panaite a preluat controlul societății. Astfel, Agroindustriala Bucium a obținut în data de 15.11.2000, Certificatul de Atestare a Dreptului de Proprietate seria M07 nr.2567, emis de Ministerul Agriculturii, document ce arată care sunt bunurile imobile din patrimoniul Agroindustriala Bucium SA. Conform acestui document, Agroindustriala Bucium deține în zonă clădirile Fermei Vișani și o suprafață de 1,8 hectare de teren. Însă, același document mai arată că Agroindustriala Bucium deține și o rețea de drumuri de 1,6 hectare care se află în locul numit „Doi peri”, care se află de asemenea la o distanță de câțiva kilometri de zona aflată în discuție. Certificatul nu are atașate și schițe cadastrale astfel încât nimeni nu poate spune cu certitudine care sunt căile de acces aflate acum în proprietatea societății comerciale. Situația va putea fi lămurită cu ajutorul experților topometriști. În orice caz, documentul nu confirmă pretențiile lui Panaite de a primi la schimb o suprafață de 3,5 hectare teren într-o zonă imobiliară cu prețuri ridicate așa cum ar fi transmis Primăriei Bârnova.
„Eu cred că prin dialog putem găsi o soluție. Eu am terenurile respective în capitalul social. Am putea face un schimb de terenuri, putem găsi o soluție”, a spus Daniel Panaite.
Privatizare cu scandal
Daniel Panaite a preluat Agroindustriala Bucium SA în perioada 2001-2002 cu sprijinul fostului baron PSD Ioan Solcanu. Procesul de privatizare de la Agroindustriala Bucium a fost urmat de o serie de plângeri penale care se refereau la faptul că Daniel Panaite ar fi folosit unele documente false pentru a pune mâna pe Agroindistriala Bucium. Astfel, acesta a preluat acțiunile combinatului de vinificație prin intermediul Asociației Salariaților. Cei care voiau să facă parte din Asociația Salariaților trebuia să fie angajați ai combinatului. Cu complicitatea unor funcționari de la birouri de la combinat, Panaite a antedatat documentele care atestau că a fost angajat la Agroindustriala și a devenit membru al Asociației Salariaților. După aceea, în calitate de lider al Asociației Salariaților, a semnat contractul de cumpărare a acțiunilor cu Ministerul Agriculturii. Potrivit unor informații făcute publice în presă, în perioada respectivă Panaite a preluat Agroindustriala Bucium plătind doar 4 miliarde lei vechi. Asta în condițiile în care societatea avea în administrare 20 hectare de teren intravilan și stocuri de vin și coniac de 100 miliarde lei vechi. Potrivit unor surse, Panaite nu a terminat nici acum, la peste aproape 15 ani de la privatizare, să vândă în întregime stocurile de băuturi. O afacere mai mult decât avantajoasă pentru Panaite. O afacere care a fost dată uitării de Direcția Națională Anticorupție ca multe altele de acest gen. Având în vedere că Panaite a luat acest combinat pe doi lei de la statul român, nu ar fi deloc exagerat ca drumurile de la Vișani să fie cedate de Agoindustriala Bucium către comuna Bârnova cu titlu gratuit.
Constantin MAZILU