Familia Dobre a beneficiat de un credit consistent, reprezentând bani europeni, 430.000 de euro, în cadrul unui program derulat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural, care, în final, s-a dovedit a fi un fiasco total
S-a ales praful și pulberea de fosta întreprindere de stat Comat SA, cunoscută pe vremuri drept Baza Județeană de Aprovizionare Tehnico-Materială (BJATM), patronată de familia fostului parlamentar Traian Dobre. Potrivit unui anunț de vânzare, executorul judecătoresc Mihai Florea, din raza de activitate a Curții de Apel Iași, averea fostului deputat PNL, reprezentând active ce au aparținut societății Comat SA, vor fi înstrăinate, în cadrul unei licitații publice. Astfel, pe 10 octombrie 2017, la ora 14.00, la sedul BEJ Florea, vor fi vândute un imobil din Pașcani, care a aparținut cunoscutei societăți, plus alte acareturi, constituite din magazii, depozite, stații de pompare, solarii, cabine metalice, ateliere mecanice, și nu în ultimul rând cabina de la poartă unității dar și un coteț. O parte importantă din imobilul scos la vânzare este înscris în Cartea Funciară a localității Pașcani, prețul de începere a licitației fiind stabilit la suma de 458.619 lei plus TVA, acesta reprezentând cca 75% din prețul de evaluare a acestuia. Conform unui raport de evaluare întocmit de SC Property Partners Valuation Consulting SRL, în ianuarie 2016, prețul la care a fost stabilită valoarea de circulație a imobilului situat în Pașcani, și care aparține falimentarei Comat SA, este de fix 611.492 lei. În această sumă stabilită inițial de experți se regăsesc anexele, magaziile, atelierele și depozitele societății, cu punct de lucru în Pașcani.
Împrumuturi uriașe, afaceri lovite de faliment
Potrivit executorului judecătoresc care se ocupă de vânzarea patrimoniului Comat SA, reprezentanții societății au contractat împrumuturi consistente de milioane de lei, de la Garanti Bank, dar și fonduri europene prin Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN. Astfel, familia Dobre a făcut un împrumut uriaș în 2010 de aproape 4,4 milioane de RON, de la Garanti Bank, punând gaj o parte din terenurile și bunurile societății Comat. Ulterior, în 2011, familia Dobre a beneficiat de un credit consistent, reprezentând bani europeni, cca 430.000 de euro, în cadrul unui program derulat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural, care, în final, s-a dovedit a fi un fiasco total pentru business-ul familie Dobre, cât și pentru fosta întreprindere comunistă, BJATM.
Active transferate sau vândute pe nimic tot membrilor familiei
Amintim că, la finele anului 2006, o parte din activele Comat SA, format din clădiri și terenuri, au fost vândute unei alte firme înființate tot de familia lui Traian Dobre, lăsand astfel fosta BJATM fără nici o valoare. Practic, atunci, patrimoniul societății a fost vândut pe un pret de nimic către firma Trado Motors, societate aparținînd tot clanului Dobre. Din cei 4.265.966 de ron Comat SA nu a primit decît 735.000 ron. Fostul deputat PNL Traian Dobre a dat o puternică lovitură imobiliară în anul 1993 când a cumpărat la un preț derizoriu SC Comat SA, de la FPP II Moldova, printr-o inginerie financiar-imobiliară arhicunoscută.
Nicu SAMSON