O golănie pe care o demonstrăm cu documente! Evaluatorul DNA, Gabriela Diaconu și-a pregătit terenul pentru a cumpăra de la primărie la un preț de nimic o suprafață pe care și-a construit vila Totul s-a făcut prin intermediul unui vecin de pe strada Nicolae Costin al Gabrielei Diaconu, care comandase o expertiză în vederea achiziționării unui teren de asemenea de la primărie Diaconu a stabilit pentru vecin un preț mic, iar în baza acestei expertize va putea achiziționa la rândul său terenul pe care și-a construit vila Gabriela Diaconu a fost ani de zile evaluatorul imobiliar al primăriei O altă enormitate a Gabrielei Diaconu: în Tătărași, un imobil a fost evaluat la 30 euro/mp, iar altul situat pe aceeași stradă la aproape 300 euro/mp!
Numai Dumnezeu știe cum reușește această expertă să stabilească prețuri diferite pe metrul pătrat pentru imobile din aceiași zonă, în cadrul unor evaluări făcute în aceiași perioadă de timp sau cum ajunge la concluzia că unele terenuri aflate la periferia municipiului sunt mai valoroase decăt cele din zona centrală. Vorbim din nou despre expertul evaluator Gabriela Diaconu după ce am prezentat în numerele anterioare faptul că soții Gabriela și Silviu Lesner au depus plăngere penală împotriva acesteia dar și a unor funcționarii bancari acuzăndu-i că au lucrat împreună pentru a-i deposeda de casa a cărei valoare era de circa 600.000 euro. Soții Lesner au arătat că Diaconu& Asociatii, firma expertei, a subevaluat în mod intenționat imobilul pentru ca acesta să fie preluat de funcționarii bancari. Pentru că cititorii ne-au sesizat și alte cazuri similare, am realizat unele investigații jurnalistice care ne-au dus în pragul concluziei că experta Gabriela Diaconu stabilește prețuri pentru imobilele evaluate mai mult în funcție de interese, lăsănd pe locul doi reglementările din domeniu.
Teren subevaluat pentru vecinul
În aceiași ordine de idei, vom arăta în rândurile de mai jos că Diaconu& Asociații a subevaluat un teren din municipiul Iași pentru că avea și un interes personal. Iată despre ce este vorba. Precizăm că Gabriela Diaconu locuiește pe strada Nicolae Costin nr.27, într-o vilă construită printr-un program derulat de Agenția Națională a Locuinței. În anul 2016, unul din locatarii din zonă, un anume Gabriel Pohoață, solicită primăriei să-i văndă un teren în suprafață de 102 mp aflat chiar lăngă casa pe care tocmai și-a construit-o. Bărbatul a cumpărat în anul 2014 o suprafață de 531 metri pătrați și a solicitat municipalității să-i văndă suprafața de 102 metri pătrați, teren liber la limita proprietății sale. Municipalitatea a dat curs cererii bărbatului respectând prevederile legale care impun realizarea unei expertize valorice pentru proprietatea ce urmează a fi vândută și parcurgerea unei proceduri de licitație.
În perioada respectivă, evaluările bunurilor imobile aflate în proprietatea primăriei erau făcute de firma Diaconu& Asociații în baza unui contract încheiat între cele două părți în urmă cu cățiva ani. Diaconu&Asociații preia sarcina evaluării acestui teren și la data de 12.01.2017 transmite municipalității un raport în care spune că suprafața respectivă poate fi înstrăinată de Consiliul Local la un preț de 87,2 euro pe metrul pătrat. Asta în condițiile în care se știe că în zonă un metru pătrat de teren se vinde cu cel puțin 150 euro acesta fiind de fapt prețul pieței.
Pentru Diaconu terenurile din oraș se ieftinesc
Prezentăm mai departe detalii dintr-un document care demonstrează că Diaconu& Asociații a subevaluat terenul Consiliului Local de pe strada Nicolae Costin. Astfel, după cum s-a mai precizat, în anul 2014, Gabriel Pohoață a cumpărat la aceiași adresă, adică strada Nicolae Costin nr.13-15, suprafața de 530 metri pătrați de la o persoană fizică, un anume George Alexander Moruzi, cetățean canadian. Mai exact, pe data de 25 august 2014, George Alexander Moruzi a vândut către Gabriel și Gabriela Pohoață suprafața de 531 metri pătrați la un preț de 56.711 euro, adică 107 euro pe metrul pătrat. Prin urmare, în anul 2014, un metru pătrat în zonă se vindea cu 107 euro, iar trei ani mai târziu, prețul a ajuns conform expertizei făcute de Diaconu& Asociații la 87,2 euro pe metrul pătrat. Adică, în viziunea Gabrielei Diaconu, în municipiul Iași, prețurile la terenuri scad în loc să crească, ceea este absurd având în vedere că de la an la an rămân din ce în ce mai puține suprafețe libere. Explicăm această aberație săvârșită de Diaconu& Asociații prin faptul că Gabriela Diaconu are un interes personal, legat de faptul că pe aceiași stradă a obținut un teren de la primărie pe care îl ocupă în baza unui contract de folosință.
Vilă ANL pentru tineri la 50 de ani
Strada Nicolae Costin se află în cartierul de vile ANL construit în perioada 2004-2006 în zona Spital Pașcanu. În perioada respecivă presa ieșeană și națională a relatat modul netransparent în care au fost selectați beneficiarii acestui program. Cei care erau admiși în acest program primeau o subvenție de la stat de circa 13.000 euro și primeau credit ipotecar în condiții mult mai avantajoase. De regulă, acest program se adresa tinerilor căsătoriți cu vărsta de până la 25 de ani, dar Gabriela Diaconu a fost admisă în acest program la 50 de ani. Casa Gabrielei Diaconu a costat 68.750 euro, dar a obținut o subvenție de la stat de 13.000 euro. De asemenea, a mai obținut 10.000 euro printr-un credit ipotecar obținut în condiții avantajoase.
Casă construită pe terenul primăriei
Casa Gabrielei Diaconu a fost construită de firmele AS construct SA și SC Iasicon SA în baza unui contract încheiat la data de 26 ianuarie 2006. Casa a fost construită pe o suprafață de 246 metri pătrați pe care, familia Diaconu îi deține în baza unui contract de folosință. Toate casele construite pe această stradă prin programul ANL au fost ridicate pe terenurile primăriei. În ultimii doi ani, mai mulți proprietari de case din această zonă au depus cereri la primărie pentru a cumpăra fie terenul aferent casei, fie suprafețe aflate la limita proprietăților pentru amenajarea unor grădini.
Cei care au intenționat să cumpere terenul repartizat pentru construirea casei au argumentat că ar putea obține un preț mai bun atunci cănd ar putea să văndă proprietatea. Deocamdată, în afară de tranzacția încheiată cu familia Pohoață, municipalitatea nu a dat curs nici unei alte cereri de cumpărare. Însă, atunci când aceste cereri vor fi soluționate, expertiza realizată de Diaconu&Asociații pentru familia Pohoață va fi luată în calcul și va cântări foarte mult iar de această situație poate să beneficieze și familia Diaconu chiar dacă deocamdată nu a depus o cerere în acest sens.
„Familia Diaconu Valentin și Diaconu Gabriela are o locuință cumpărată urmare a unui contract încheiat cu ANL din anul 2004. Nu am avut, nu avem și nici nu vom avea niciodata intenția de a cumpăra terenul deoarece acesta este atribuit în folosință pe perioada de existență a construcției”, a spus Gabriela Diaconu, răspunzănd unor întrebări adresate de jurnaliștii 7 Est.
Aceasta nu a explicat totuși cum de firma sa a stabilit familiei Pohoață, pentru terenul luat de la primărie un preț mai mic decăt cel cu care achiziționase cei 531 metri pătrați de la o persoană fizică.
„Diaconu și Asociatii SRL a avut un contrat de prestări servicii de evaluare cu Primăria Iași. Pe parcursul derulării acestui contract am efectuat mai multe rapoarte de evaluare care au fost discutate, analizate de o
Comisie de Consilieri ce exista la nivelul Consiliului Local Iași. Această comisie nu a avut obiecțiuni privitoare la valoarea de piață estimată de evaluatorii societății noastre în cazul despre care dumneavoatră faceți vorbire. Raportul de evaluare dă o valoare de piață, dar urmare a licitației se stabilește prețul”, a fost răspunsul evaziv oferit de Gabriela Diaconu la întrebarea legată de modul în care a stabilit prețul.
Constantin MAZILU