– despre lingurile de rahat din butoiul cu gem –
Cu cîţiva ani în urmă, un observator atent al pădurii internetice putea descoperi, în zona numită Facebook, un episod interesant : Corina Bernic, membră a echipei care a organizat prima ediţie a Festivalului de Literatură şi Traduceri, aplica o delicată limbuţă dorsală unui posterior politico-administrativ, cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, ex-ministrul liberal Cristian Adomniţei. Posteriorul facebookist aparţinea celui care susţinuse finanţarea FILIT din bani publici, prilejul limbuţei era o banală fotografie, iar Corina Bernic avea în vitrina personală un CV de manager cultural cu evidente nuanţe germane.
De ce amintesc acest episod aparent insignifiant ? Fiindcă, dincolo de succesul indubitabil, pe care FILIT îl merită din plin, acel găinaţ marginal era un simptom al bahluismului care, uneori, e mult prea prezent în organizarea celui mai important eveniment cultural din această parte a Romîniei. Şi, cînd spun asta, nu mă refer la politicienii implicaţi în finanţare, ci la echipa care organizează, în mod direct, festivalul.
N-o să amintesc, din nou, balegile care au pătat, încă de la prima ediţie, blazonul FILIT. Le puteţi rememora citind textul meu de săptămîna trecută. O să spun doar că, culcîndu-se pe lauri, echipa festivalului dă dovadă de o autosuficienţă absolut toxică. Una care nu face bine nici FILIT, nici organizatorilor. Iar această tentaţie nocivă s-a confirmat şi la această ediţie, odată cu invitarea la festival a unuia dintre cioclii nesimţiţi ai proiectului ” Iaşi, capitală culturală europeană „. Şi s-a reconfirmat prin reacţia penibil-funcţionărească a echipei FILIT, atunci cînd acest aspect scandalos a fost pus în discuţie publică.
Mai exact, după publicarea articolului despre cazul ” FILIT – Dan Alexe „, redacţia ” 7 est ” a trimis către echipa MNLR, vinerea trecută, următorul mesaj : ” Avînd în vedere aspectele controversate prezentate în articolul din link-ul de mai jos, precum și lipsa unei reacții publice din partea instituției dvs, vă solicităm să ne transmiteți , în scris, poziția oficială a echipei MNLR Iași vizavi de situaţia incriminată în acest articol. Sperăm că răspunsul dvs ne va parveni în timp util, conform uzanțelor europene cu care FILIT e asociat de opinia publică locală, națională și internațională . https://www.7est.ro/opinii/barometru/item/216092-smecheria-porceasca-invitata-la-filit.html „. Cum jupînii FILIT nu s-au obosit să răspundă, mesajul a fost retrimis luni la prînz. Miercuri, la miezul nopţii, alteţele lor filitice au binevoit să răspundă : „Articolul pe care l-ați citat este unul de opinie privind programul FILIT, ne vom limita să nu comentăm opiniile exprimate. FILIT este un festival care își alege invitații printr-un consiliu alcătuit din întreaga echipă, având în vedere criterii obiective de selecție precum: prestigiul editurilor care au publicat autorii, premiile literare, numărul de exemplare vândute, interesul public etc., indiferent de gustul personal. Aceste criterii au fost exprimate public încă de la prima ediție și pot fi probate, iar echipa își asumă întreg programul FILIT și prezența fiecărui invitat, de la autori debutanți până la laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură. ”
Un răspuns de un pesedism mircea-geonesc perfect, pe care l-ar fi putut trimite şi subalternii direcţi ai actualului şef al CJ Iaşi, mediocrul Maricel Popa. Prin urmare, o să le vorbesc autorilor acestei mostre de funcţionărism ieftin aşa cum merită : băi băieţi şi fete cu pretenţii scriitoriceşti şi europene, voi ştiţi să citiţi un text simplu, în limba romînă ? Nu v-a cerut nimeni părerea despre opiniile din articol, ci despre „situaţia incriminată în acest articol „. Panimaite ? E o diferenţă. ” Situaţia ” înseamnă fapte. Adică invitarea la FILIT, pe banii ieşenilor, a unuia care şi-a bătut joc de ieşeni. Punct. Restul e ieftineală de doi lei, cu pretenţii europene.
Cred că ar fi cazul să vă treziţi, tovarăşi organizatori & comunicatori ai FILIT. Nu de alta, dar izul de vedetă pe care îl emanaţi începe să devină cam prea brebănesc. Şi aminteşte de povestea vacii care, după ce a umplut căldarea cu lapte, a slobozit şi o balegă peste litrii de lichid alb. Şi parcă nu despre asta e FILIT, nu … ?
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.