Statul vrea să confiște averea prodecanului-dezvoltator imobiliar. Țeapa este uriașă!

0
3382

Adrian Șerbănoiu, prodecan la Universitatea Tehnică, cel care a ridicat un bloc turn pe strada Ovidiu, este acuzat de creditorii săi de fraudă  Lichidatorul firmei Art Instal SRL, cea prin care Șerbănoiu a ridicat blocul, cere ca averea acestuia să fie executată pentru plata datoriilor firmei

Statul român și ceilalți creditori fac o ultimă încercare pentru a recupera bani din țeapa trasă de firma Art Instal, firmă patronată de Adrian Șerbănoiu, prodecan al Facultății de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi. Este vorba despre firma prin intermediul căreia Adrian Șerbănoiu a ridicat un bloc turn cu 80 de apartamente în cartierul Nicolina, pe strada Ovidiu nr.4 și, după ce a vândut locuințele, a falimentat societatea, lăsând neachitate datoriile către statul român și partenerii de afaceri. Astfel, în momentul în care a fost declarat falimentul, valoarea totală a datoriilor Art Instal era de 1,59 milioane lei din care 1,1 millioane lei era suma care urma să fie recuperată de ANAF în contul taxelor și impozitelor neachitate de Șerbănoiu. În aceste condiții, recent, lichidatorul judiciar, firma Express Lichidator a formulat împotriva lui Șerbănoiu o cerere de „angajare a răspunderii patrimoniale”, o procedura prevăzută de legislația insolvenței care prevede că managerii firmelor care au adus prejudicii companiilor pe care le-au condus pot răspunde cu averea personală pentru daunele produse partenerilor de afaceri și statului român.

“În opinia Express Lichidator IPURL ajungerea debitoarei Art Instal SRL de la o situațiefinanciară bună la starea de insolvență a fost premeditată și s-a datorat acțiunilor întreprinse de administratorul statutar Șerbănoiu Adrian Alexandru”, se arată în cererea lichidatorului.

De altfel, în acest proces prin care se cere ca judecătorii să aprobe executarea averii lui Șerbănoiu s-au scurs câteva termene, iar magistrații ar putea pronunța o sentință în acest dosar până la sfârșitul anului acesta.

După intrarea în faliment a firmei lichidatorul judiciar nu a mai găsit în patrimoniul societății bunuri care puteau fi vândute pentru acoperirea datoriilor. De precizat că în cererea depusă la instanță, lichidatorul îl acuză pe Șerbănoiu și de devalizarea societății comerciale. Asta deoarece o bună parte din cele 80 de apartamente au fost vândute de firma Art Instal, dar banii au fost încasați  de Adrian Șerbănoiu în nume personal. De exemplu, dacă un apartament costa 80.000 euro, Art Instal încasa jumătate din sumă sau chiar mai puțin. Pentru diferența de preț până la 80.000 euro cumpărătorul încheia un contract de împrumut cu persoana fizică Adrian Șerbănoiu. Astfel, cumpărătorul se obliga să-i achite banii în rate lui Șerbănoiu. Unii cumpărători plătesc și astăzi rate la Șerbănoiu, deși firma este în faliment și nu are în conturi nici un fel de fonduri din care creditorii să-și recupereze banii. O altă modalitate prin care Șerbănoiu a devalizat firma este vânzarea unor apartamente la prețuri derizorii. În această categorie intră și vânzarea unui apartament în suprafață de 90 metri pătrați la un preț de numai 14.000 de euro către Bogdan Șerbănoiu, fratele lui Adrian Șerbănoiu. Asta în condițiile în care alte apartamente cu o asemenea suprafață sau vândut cu peste 80.000 euro.

Asociatul i-a făcut plângeri penale

În această firmă, Adrian Șerbănoiu a fost asociat cu Vasile Filip, un alt dezvoltator imobiliar ieșean. Una din plângeri se referă la faptul că Șerbănoiu a falsificat o hotărâre AGA astfel încât să preia administrea exclusivă a firmei și să vândă apartamentele numai în folos personal. O altă plângere penală se referă la faptul că Șerbănoiu a transferat în conturile personale suma de 500.000 euro primită de firmă sub formă de avans de la Primăria Ciohorăni pentru realizarea unor lucrări de extindere la rețeaua de apă și canalizarea și construirea unui podeț. În acest sens, primăria a încheiat cu firma Art Instal un contract la data de 27 iulie 2009. După încheierea contractului, Art Instal SRL a solicitat Primăriei Ciohorăni să achite o sumă în avans, astfel încât societatea să achiziționeze materiale în vederea continuării lucrărilor. În data de 28 decembrie 2011, Primăria Ciohorăni a achitat către SC Art Instal SRL un avans pentru lucrări în sumă totală de 706.385 lei, plata fiind efectuată cu ordinele de plată nr.510 și 511. Cu ordinul de plată 510/28.12.2011 a fost achitată suma de 28.483,56 lei, iar cu ordinul de plata 511 din aceiași zi s-a achitat 677.902 lei. Având în vedere că valoarea contractului a fost de 2.400.000 lei, rezultă că Art Instal a primit sub formă de avans o treime din suma totală. Numai că, imediat ce banii au intrat în contul firmei Art Instal, Șerbănoiu i-a transferat în conturile sale personale. Mai exact, Șerbănoiu a transferat în conturile sale personale 500.000 lei, în trei tranșe, două de câte 200.000 lei și una de 100.000 lei. Așa a fost devalizată firma Art Instal.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments