În urmă cu un deceniu, Pușcașu a cumpărat împreună cu fostul subprefect de Vaslui, Cătălin Vasile Cupșan, un teren de 13.000 mp, situat în extravilanul municipiului Iași, pentru care a plătit 167.470 de euro Cupșan a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, după ce procurorii DNA l-au acuzat că a orchestrat și sprijinit mai multe retrocedări ilegale Fostul subprefect de Vaslui l-a ajutat pe omul de afaceri Gigi Nețoiu să pună mâna ilegal pe 700 hectare de vie Pușcașu și Cupșan s-au judecat cu vecinii într-un dosar de succesiune ce se referea și la refacerea unui drum riveran de acces În proces, a avut calitatea de intimat și un doctor-celebru de la UPU Spiridon, respectiv Gabriel Perianu.
“Spune cu cine te-nsoțești, ca să-ți spun cine ești”, spune o vorbă veche din popor. După ce afacerea cu mijloace de transport în comuna a explodat, Pușcașu s-a apucat de afaceri imobiliare.
În 2007, patronal de la Unistil l-a avut drept camarad într-o afacere cu terenuri pe un personaj extrem de dubios și de controversat de la Prefectura Vaslui, respectiv pe fostul suprefect Cătălin Cupșan, ce a fost condamnat ulterior pentru fapte de corupție. În urmă cu un deceniu, Vasile Pușcașu împreună cu soția sa Monica, alături de familia fostului funcționar public din Vaslui, au cumpărat un teren în suprafață de 12.899 mp, situați în extravilanul municipiului Iași. Pământul le-a aparținut fraților Vad, Viorel și Gheorghe Ionescu, cu domiciliul în Miroslava. Prețul vânzării di 2007 a fost stabilit la suma de 167.470 de euro, bani virați în întregime de cumpărători, prin virament bancar, în tranșe egale. Practic, după ce au achitat banii jumate-jumate, Pușcașu și amicul său Cupșan au intrat în stăpânirea imobilului cu pricina.
Proces cu un medic celebru
Ulterior, după ani de zile, Vasile Pușcașu a solicitat, într-un document separat, dezmembrarea (dezlipirea) terenului de 12.899 mp, dobândit prin cumpărare, precum și împărțirea acestuia în loturi distincte de câte 600 și 650 mp, dimensiunile și vecinătățile fiind în conformitate cu planul cadastral. Practic, pământul a fost “feliat” în 20 de bucăți pentru a putea fi vândut ulterior. La un moment dat însă, Pușcașu a cerut în instanță partajarea succesiunii și intrat ușor-ușor și în conflict cu vecinii, din cauza unui drum riveran de pâmânt. Fiind mult mai potent financiar decât partenerul său de afaceri imobiliare, Cupșan, fostul subprefect de Vaslui, patronul Hotelului Bucium și-a manifestat intenția de a asfalta cu propriile resurse respectivul drum. Numai că, unii dintre vecini zic da, iar alții ba. În cadrul partajului succesoral, au intervenit și vecinii în calitate de intimați. Printre aceștia s-a aflat cunoscutul medic urgentist de la UPU Spiridon, Gabriel Perianu.
Contactat telefonic, doctorul Perianu a recunoscut că a fost citat în respectivul proces dar susține că doar în calitate de vecin.
“Eu nu mă judec cu nimeni. E vorba de drumul riveran, un drum de țară, de pământ și noroi, pe care noi ca vecini dorim să mai intrăm și cu mașina. Vreau ca acest drum să fie asfaltat de dl Pușcașu, ca se ne putem deplasa. Sunt de acord cu acest lucru. În dosar, am avut doar calitatea de intimat”, a conchis Perianu.
Pușcașu: “Eu nu am nici o legătură cu ceea ce a făcut și a fost Cupșan”
“Terenul îl mai am și acum. Nu l-am vândut încă. Dacă doriți, și dvs puteți să cumpărați. Cât despre dl. Cupșan, el deține doar posesia de uzufruct, respectiv doar cireșii din livadă, pentru că acolo se află acum o livadă. Nu văd însă care e legătura a ceea ce a făcut fostul subprefect de Vaslui în trecut și terenul meu. Chiar nu are nici o treabă acest lucru. Nu m-a interesat niciodată care sunt problemele penale ale acestuia. Însă, au trecut de atunci mai bine de zece ani, credeți-mă că nu mai țin bine minte asemenea amănunte”, a menționat Vasile Pușcașu.
În primăvara lui 2017, judecătorii Tribunalului Vaslui l-au condamnat pe Vasile Cătălin Cupșan, fost subprefect și fost secretar al Prefecturii, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare. Alături de Cupșan au mai fost condamnați și fostul subprefect Sergiu Marian, la 6 ani și 8 luni de pușcărie, cu executare, dar și alți angajați ai Prefecturii Vaslui.
Acuzații de corupție și retrocedări ilegale de terenuri
Potrivit acuzațiilor DNA, în 2007, Sergiu Marian, în calitate de subprefect al județului Vaslui, urmărind să dobândească anumite suprafețe de teren în condiții avantajoase, a conceput un plan potrivit căruia terenurile respective urmau să fie scoase din patrimoniul Agenției Domeniilor Statului (ADS) Vaslui și retrocedate unor persoane cu care urma să încheie ulterior contracte de vânzare-cumpărare. Deși persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea în vedere că putea să influențeze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în funcție de propriile interese, locația terenurilor. La final, Cătălin Cupșan a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, fiind obligat să execute 80 de zile de muncă în folosul comunității.
Cupșan l-a împroprietărit fraudulos pe Nețoiu cu 700 hectare de vie
Fostul subprefect Cupșan a mai fost implicat, alături de fostul senator Dan Marian, șeful liberalilor din Vaslui, și de celebrul milionar Gigi Nețoiu, la înstrăinarea a cca 700 hectare de vie către Vincon Vrancea, societate aparținând fostei soții a afaceristului, pe nume Luchi Georgescu. Practic, simbolul viticulturii din anii comunismului, respectiv SC Vidișamp Huși, o adevărată perlă în domeniul vinului și viței de vie, a fost cedată fraudulos unei firme viticole controlate de Nețoiu. Procurorii DNA au stabilit că, în 2007, societatea controlată de Gigi Neţoiu (n.r.- Vincon Vrancea) ar fi dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa totală de 692,685 ha – plantată cu viţă de vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale Vidişamp Huşi, teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului. Concret, în primăvara lui 2006, Gigi Neţoiu, în înţelegere cu fosta sa soţie, Luchi Georgescu, ar fi căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, a suprafeței de teren în cauză.
Bianca CRISTEA