Mitropolia, executată silit de un funcționar din Primărie. Starețul a pierdut banii la „păcănele”

0
2406

Judecătorii Curții de Apel au decis pe 24 octombrie a.c că Mitropolia Moldovei și Bucovinei trebuie să-i plătească lui Gabriel Ghergheșanu angajat al primăriei nici mai mult nici mai puțin decât 51.500 euro  „Le mai deschid un proces pentru plata cheltuielilor de judecată”, a spus Gabriel Ghergheșanu

Unul dintre cei mai cunoscuți funcționari ai municipalității să pregătește să execute în următoarea perioadă Mitropolia Moldovei, având de recuperat de recuperat de la această instituție nici mai mult nici mai puțin decât 51.500 euro. Gabriel Ghergeșanu, în prezent funcționar al Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat (DAPP), se luptă de mai bine de un an în justiție să-i returneze un împrumut de 60.000 de euro, dar abia pe data de 24 octombrie a obținut de la Curtea de Apel Iași o sentință definitivă și irevocabilă care-i va permite să blocheze conturile acestui debitor.

„Aștept să primesc sentința și după aceea să vorbesc cu avocatul să o punem în executare. Mă lupt de aproape cinci ani să-mi recuperez acești bani”, a spus Gabriel Ghergheșanu.

Necazurile lui Ghergheșanu au început în anul 2012, când a fost rugat de starețul Mănăstirii Golia, Vitalie Victorin Danciu, să-i împrumute suma de 60.000 euro. Părintele Vitalie i-a spus că are nevoie urgent de cei 60.000 euro pentru a plăti utilitățile mănăstirii. Vitalie i-a spus că Mănăstirea risca să fie deconectată de toate utilitățile dacă nu achita facturile restante. De asemenea, Vitalie i-a spus lui Ghergheșanu că-și va recupera banii în cel mult o lună. A trecut un an de când i-a dat banii și Ghergheșanu nu mai avea nici o speranță că-și va recupera banii pe cale amiabilă.

Starețul a pierdut banii la jocuri de noroc

Între timp însă s-a aflat că funcționarul municipalității nu era singurul păgubit și că starețul împrumuta sume considerabile în numele Mănăstirii Golia și pierdea banii la jocurile de noroc. Scandalul izbucnise deja în jurul anului 2014 când mai mulți păgubiți au reclamat conducerii Mitropoliei că fuseseră înșelați de starețul Vitalie. Pe lista păgubiților lui Vitalie figurau zeci de persoane dar și societăți comerciale. În cele din urmă, Mitropolia Moldovei și Bucovinei dar și Patriarhia au decis să-l „transfere” pe Vitalie la o mănăstire din Sudul țării, așezământ de cult al cărui nume nu a fost făcut public nici până astăzi cel mai probabil din cauza creditorilor care deveniseră destul de nervoși. Mitropolia a încercat să plătească o parte dintre datoriile acumulate de părintele Vitalie. În ultimii ani, aceștia au fost chemați la birourile din Palatul Administrativ al Mitropoliei unde au primit în tranșe o parte din banii pe care aveau să-i recupereze.

Din informațiile pe care le deținem, sumele recuperate de aceștia sunt nesemnificative. Acesta este unul dintre motivele pentru care, după patru ani de la acordarea împrumutului, Ghergheșanu a decis să se adreseze justiției. Din 2012 și până în 2016, când a deschis procesul la Tribunal, Ghergheșanu a primit de la Mitropolie în tranșe de câte 100, maxim 200 euro, suma totală de 850 euro. De aceea, prin sentința pronunțată pe 24 octombrie de Curtea de Apel Iași, s-a stabilit că Ghergheșanu mai are de recuperat 51.500 euro din 60.000 euro. Norocul lui Ghergheșanu a constat în faptul că, în anul 2013, la un an după ce i-a dat banii lui Vitalie, l-a convins pe acesta să semneze un contract de împrumut și să imprime pe document ștampila Mănăstirii Golia cu sigla Mitropoliei. În timpul procesului, Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a apărat cât a putut de bine pentru a scăpa de plata acestei datorii. Avocații instituției au susținut că Vitalie a semnat contractul în numele Mănăstirii Golia și astfel Mitropolia nu facea parte din înțelegere și nici nu garantase în vreun fel creditul respectiv. Potrivit legislației și a regulamentelor de funcționare a lacășelor de cult, mănăstirile nu pot angaja credite fără avizul mitropoliilor. Acesta este motivul pentru care acum Mitropolia Moldovei și Bucovinei trebuie să ramburseze cei 51.500 euro în solidar cu Mănăstirea Golia. Aceștia nu sunt însă toți banii pe care Gergheșanu îi are de recuperat de la fețele bisericești.

„O să deschid un proces separat pentru plata cheltuielilor de judecată care se ridică la vreo 8.000 euro. Nu am cerut aceste cheltuieli de judecată în primul proces, am anunțat că mă voi judeca separat”, a mai spus Ghergheșanu.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments