Continuăm amplul proiect de cartografiere a culturii ieșene independente, înțelegând prin „independent” ceea ce nu este instituționalizat și, implicit, ceea ce nu beneficiază de confortul unei finanțări publice constante. În cele ce urmează, prezentăm, prin intermediul lui Alice și Emanuel Florentin, proiectul Teatro Blu, impus deja ca unul de referință în zona ofertei teatrale pentru cei mici și distingându-se prin câteva trăsături inedite pentru piața culturală ieșeană. (Călin Ciobotari)
Descrieți-ne, vă rugăm, proiectul! Cum, când și de ce v-a venit ideea unui astfel de proiect?
Suntem trupa de teatru de magie TEATRO BLU și am luat naștere, ca gând, în anul 2013, în Italia (de unde și numele trupei), primele spectacole prezentate publicului ieșean fiind în 2014. Este o trupă mică, „de familie”, fiind prima (și singura) trupă de teatru de magie din Iași (poate chiar dintr-o arie geografică mai largă). Avem în repertoriu mai multe spectacole care se adresează copiilor, în care îmbinăm arta teatrală cu cea a magiei. Spectacolele noastre sunt interactive (copiii participă la realizarea trucurilor de magie), au scenariu, regie, scenografie, coregrafie, personaje, costume etc. Acestea se pot juca pe scene tradiționale, dar și în spații neconvenționale: spații de joacă, săli de clasă, săli de sport, sedii de firme, restaurante etc.
Cât de deschisă vi s-a părut piața culturală ieșeană pentru implementarea proiectului dvs.?
Fiind primii care propunem genul acesta de spectacole, încă întâmpinăm probleme (e drept, din ce în ce mai puține), deoarece unii viitori spectatori se întreabă (și ne întreabă) dacă vor vedea un magician „clasic” (obișnuitul magician cu masa plină de obiecte colorate, care face truc după truc) sau vor asista la un spectacol de teatru. Însă îmbinarea celor două arte a prins foarte bine la public, având surpriza să auzim copii care îi corectează pe cei care spun că vor vedea, la spectacolele noastre, magie, zicându-le că vor urmări teatru de magie. Și tocmai această simbioză ne face unici pe piața ieșeană.
Problemele de început erau legate de faptul că publicul nu înțelegea foarte limpede ce oferim. Ne dorim să nu mergem pe linia spectacolelor și a textelor clasice, toate spectacolele noastre fiind originale. Au fost apoi problemele logistice. A trebuit să gândim (și o facem în continuare) cum să concepem decoruri care să poată fi transportate, montate și demontate ușor și repede, dar și să poată fi adaptate diferitelor spații de joc. Fiecare spațiu are caracteristici unice, trebuind să adaptăm jocul actoricesc, dar și trucurile de magie, atât la spațiu cât și la numărul de spectatori și vârsta acestora.
V-ați asumat riscuri financiare?
Am cheltuit și cheltuim, în continuare, foarte mult. Producția unui spectacol ne costă foarte mult, trucurile de magie sunt foarte scumpe, costumele sunt realizate pentru fiecare spectacol în parte, facem imprimări în studio pentru fiecare spectacol etc. Dincolo de ceea ce vede publicul, este partea mai puțin știută și anume investiția în perfecționare: cărți, DVD-uri, participare la conferințe on-line și altele, toate acestea nefiind deloc ieftine. Am avut spectacole în care am investit timp și bani și de care nu am fost mulțumiți, așa încât fie nu le-am prezentat publicului, fie le-am retras după o perioadă, fie le-am regândit până au ajuns la forma pe care ne-o doream.
Există la Iași, în cultură, un mediu concurențial?
Pe piața spectacolelor pentru copii există concurență, dar este loc pentru mai multe trupe. Însă pe segmentul nostru, spectacole de teatru de magie pentru copii, suntem unici.
Se poate câștiga din cultură independentă la Iași?
Nu știm cât de bine, financiar, o duc celelalte trupe independente din Iași. Noi am preferat, cel puțin o perioadă, să percepem prețuri mai scăzute decât considerăm că ar fi normal. Vrem să obișnuim publicul cu genul acesta de spectacole și ne-am dori ca, atunci când vine vorba de magie, cel puțin în Iași, numele trupei TEATRO BLU să fie primul pe buzele celor cărora ne adresăm.
Vorbiți-ne despre satisfacțiile – morale și, eventual, financiare – pe care proiectul vi le-a adus!
Ne bucură și ne onorează faptul că suntem foarte solicitați și cunoscuți. Anul acesta, până la începutul lunii septembrie, am avut peste 200 de spectacole la care au asistat peste 6000 de spectatori. Este o creștere față de anii trecuți, și am avut parte de astfel de creșteri în fiecare an. Nu sunt puțini cei care ne solicită la aproape fiecare eveniment din familie, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure.