@ Cetățenii pot beneficia de teste gratuite pentru a verifica dacă sunt infectați cu virusul hepatitei C @ Campanie a fost lansată ieri la Iași de prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș
Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș și prof.dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, au lansat ieri la Iași campania națională de testare în vederea depistării infecției cu virusul hepatitei C. Testările se vor face atât în conturi stradale care vor putea fi văzute zilele acestea în zona centrală a orașului cât și în spitale sau în farmaciile care comercializează acest test rapid. De precizat că testarea se face prin recoltarea unei mici cantități de salivă după care rezultatul va fi furnizat în cel mult 20 de minute.”Iașul este al doilea mare oraș din țară unde am lansat această campanie de testare pentru virusul C. Este important acum să depistăm acest virus deoarece avem tratament cu tabletă. Circa 99,3 la sută din cei care au urmat acest tratament s-au vindeca”, a spus Streinu Cercel.
Pentru a sublinia necesitatea unei intervenții majore în depistarea și eradicarea acestui virus, Streinu Cercel a prezentat ieri în conferința de presă prilejuită de lansarea campaniei, o serie date statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 71 de milioane de oameni un infecție cronică cu virsul hepatitei C la nivel global. Anual circa 3-4 milioane de oameni se infectează cu virsul hepatic C și mor între 350.000 și 500.000 fie de ciroză sau cancer hepatic. În România circa 3,3 la sută din populație țării adica 650.000 de cetățeni sunt infectați cu acest virus. Prof. dr. Carmen Dorobăț a adăugat că la nivelul județului Iași această campanie va fii coordonată de Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva. „Această campanie se va derula și în mediul rural, vom merge să ne întâlnim cu oamenii, să-i testăm și să le asigurăm asistența necesară pentru tratament”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăț.
Constantin MAZILU