În stilul de bîlci ieftior cu care a obișnuit deja norodul culturalnic ieșean ( metoda Beatrice Rancea, varianta sărmană ), Ateneul Tătărași a trîmbițat recent, la pachet cu tam-tamul aferent & aferat, ultima sa realizare măreață : cu ocazia zilei sfîntului duet Mihail & Gavril, la așezămîntul de treburi artistice de lîngă Piața Chirilă a fost programată premiera națională a spectacolului de teatru „Alegerea „, în regia lui Toma Hogea.
Ce-i așa deosebit la premiera asta ? Ne spun chiar gazdele cestiunii : ” Spectacolul de teatru « Alegerea » este unul dedicat, în primul rând, Majestății Sale – Regele Mihai I care, cu ocazia onomasticii Sale, va urmări în direct prima punere în scenă a piesei scrisă de către Majestatea Sa , împreuna cu Regina Ana, în anul 1960 la Versoix”.
Vrasăzică : dacă ați crezut cumva știrile din care reieșea că sărmanul moș regal, trecut de 90 de ani, e aproape în comă, conectat la aparatele medicale cu ajutorul cărora supraviețuiește … sînteți în eroare, stimabililor. Și ar fi bine să-l credeți pe managerul Ateneului, care, iată, ne-a informat că semi-autorul piesei e bine, mersi. Și n-are altă grijă decît să urmărească, live și în direct, premiera teatrală din Tătărași.
Altfel spus, e foarte posibil ca musiu Apreotesei, vocalnicul șef atenescian, să fi brevetat o terapie teatrală de trezit din morți pacienți regali, sau un descîntec similar, asortat cu vrăji pe bază de vocalize false, limbisme mieroase și mult carton presat. Deși, la calibrul lui de verbalist , ar fi putut anunța o minune și mai bengoasă : prezența printre spectatori a reginei Ana. Pe care numai niște republicani infami au anunțat-o ca fiind răposată de ceva timp. Dar, precum se știe, arta face minuni.
E drept, după ce stabilimentul apreotesian ne-a comunicat că spectatorul majestuos va sta cu ochii lipiți de scena din Tătărași, Casa Regală a anunțat că starea de sănătate a lui Mihai I s-a înrăutățit și mai tare. O fi fost din cauza emoției că piesa lui și a răposatei regine va fi jucată pe o scenă atît de prestigioasă ? Ori cumva prințul Dudă of Bahlui l-a supărat pe tata socru, fiindcă a uitat să aducă urda și cașul de toamnă de la stîna regală ?
Nu ne rămîne decît să așteptăm cu inima strînsă ziua de Sfîntul Nicolae. Dacă o fi scris și Ceaușeștii ( nea Nicu & tanti Leana ) vreo piesă de teatru …
L. Postu
.