Proces inedit. La UMF s-a furat apă de un sfert de miliard

0
842

Reprezentanții UMF Iași, prin rectorul Viorel Scripcariu, susțin că au fost țepuiți de 26.000 de lei de către Complexul Muzeal Moldova, care ar fi consumat ani în șir, cantități importante de apă rece, de la o conductă comună, printr-un branșament ilegal, iar apoi ar fi refuzat ca să-și onoreze facturile restante către Apa Vital. Într-o întâmpinare, șefa Complexului Muzeal, Lăcrămioara Stratulat, susține că “nu s-a știut niciodată de acest branșament și că mereu a avut credința că apa consumată a fost facturată împreună cu consumul de la Muzeul Petru Poni”. În incinta instituției de cultură funcționează o cafenea care vinde sute de cafele făcute cu apa plătită de UMF Iași.    

A intrat dihonia între reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie Iași și conducerea Complexului Muzeal Național Moldova. Motivul principal îl reprezintă un banal apometru instalat la o conductă de apă rece, prin care două edificii importante s-au folosit de serviciile Apa Vital. Războiul dintre cele două instituții a început în momentul când imobilul Casa Phillippide, situat pe str. Mihail Kogălniceanu, aparținând UMF Iași, a fost pus pe o listă prioritară în vederea demarării unor lucrări de consolidare, reabilitare și modernizare. Numai că, imobilul cu pricina este situat gard în gard cu un alt edificiu, o clădire-muzeu aflată în administrarea Complexului Muzeal Național Moldova. În momentul în care au început lucrările, constructorii au descoperit un apometru la conducta de apă rece comună ce alimentează cele două imobile, aparat care prezenta mai multe inadvertențe. Practic, la consultarea datelor contorului de apă rece s-au descoperit date inexacte între consumul real și cel înregistrat oficial de către apometrul montat de furnizorul Apa Vital. Conducta cu pricina alimentează practic două imobile distincte, aparținând unor entități separate, însă acela aflat în administrarea Complexului Muzeal nu ar fi respectat regula jocului.

Chemați la bară pentru datorii la apa rece în valoare de 26.000 lei

În momentul în care au refuzat să plătească facturile restante de peste 26.000 de lei, reprezentanții Complexului Muzeal Moldova au fost chemați la bară. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, conducerea UMF, prin rectorul Viorel Scripcariu, solicită daune în valoare de 26.083,78 de lei plus cheltuieli de judecată. Mai mult, Complexul Muzeal este acuzat pe față de furt de apă rece.

„Prin această faptă ilicită, Complexul muzeal trebuie să suporte efectele răspunderii civile delictuale care îmbracă și forma unei îmbogățiri fără justă cauză”, sunt de părere avocații UMF Iași.

O cafenea funcționează cu apa plătită de UMF Iași

Reprezentanții Universității arată că totul a ieșit la iveală în momentul în care constructorii au demarat reabilitarea și modernizarea Casei Phillippide.

“Un inginer, salariat al nostru din cadrul UMF a constatat, în urma verificării traseului conductelor că din același branșament derivă și cele ale imobilului apaținând Complexului Muzeal, aspect confirmat și de către furnizorul de utilități. Apometrul care înregistrează consumul de apă rece pentru cele două imobile este înregistrat pe contractual de furnizare apă rece al Universității. După solicitarea de informații s-a constatat că Complexul Muzeal Moldova nu are contract pentru punctul de consum din str. Mihail Kogălniceanu. Mai mult, dincolo de activitatea specifică muzeului, în aceeași clădire mai funcționează și o unitate de alimentație publică – respectiv o cafenea – care utilizează tot instalația de furnizare apă a UMF”, arată în plângere, avocata Roxana Ruja, cea care reprezintă interesele instituției de învățământ superior.

Apărătorii UMF, Roxana Ruja și Gianina Morozan, mai susțin că în urma verificărilor efectuate s-a descoperit că instituția Complexul Muzeal Moldova figurează ca și subconsumator din branșamentul UMF, situație ce impune ca instituția de cultură să suporte urgent costul consumului propriu prin plata către Universitate (n.r.- titularul contractului de furnizare utilități) a facturilor la apă rece”, consideră avocatele UMF Iași.

Complexul Muzeal: N-am știut”

În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, conducerea Complexului Muzeal Moldova, prin directoarea Lăcrămioara Stratulat, neagă realitatea consumului de apă descoperit întâmplător de către un angajat al UMF și crede că instituția pe care o conduce este de bună-credință. Ulterior, șefii instituției de cultură revin oarecum și își toarnă cenușă-n cap arătând că nu au avut vreodată cunoștință de acest branșament ilegal la rețeaua de apă a instituției de învățământ medical superior.

“Nu am avut niciodată cunoștință că nu există un branșament legal la rețeaua de apă. Am avut mereu credința că apa consumată ar fi fost facturată împreună cu consumul Muzeului Petru Poni din cauza faptului că ani de zile consumurile celor două muzee, atât la căldură cât și la apă, au fost plătite la comun”, mai consideră apărătorii Complexului Muzeal Moldova, reprezentați în justiție de avocatele Irina Raihel Arnăutu și Alexandra Oprea.

Pentru audierea unor martori în cauză și efectuarea unor expertize, magistrații Judecătoriei Iași au stabilit următorul termen de judecată tocmai la data de 13 februarie 2018.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments