O nouă „afacere” urbanistică patronată de municipalitate este pe cale să explodeze „Regele păcănelelor”, omul de afaceri Daniel Florescu, este noul protejat al primăriei A pus mâna pe terenul primăriei la jumătate de preț, iar blocul a fost aprobat, fără ca reclamațiile vecinilor să primească vreun răspuns Locatarii blocurilor din jurul supermarketului Mercur Mary vor să atace în justiție avizele date de primărie pentru construirea unui turn cu 6 etaje pe amplasamentul magazinului Șmecherii care ridică turnul au primit cadou un teren de la primărie un teren de 825 mp după ce experta municipalității Gabriela Diaconu l-a evaluat la 200 euro pe metrul pătrat, în condițiile în care de pe piața liberă aceștia au cumpărat o suprafață în același loc la un preț de 390 euro pentru un metru pătrat
„Regele păcănelelor” Daniel Florescu este noul copil teribil adoptat de Primăria municipiului Iași. Omul de afaceri originar din Vaslui are toate ușile deschise în primărie, șefii municipalității fiind la cheremul acestuia. Florescu a fost de două ori favorizat în afacerea Mercur Mary. Primăria i-a vândut un teren la o valoare înjumătățită față de prețul pieții, iar apoi i-a aprobat acestuia PUZ-ul pentru ridicarea unui bloc turn, într-o procedură accelerată, fără să țină cont de reclamațiile locatarilor din blocurile învecinate.
Aprobat de Consiliul Local în urmă cu o săptămână, blocul cu 6 etaje care se va ridica în Podu Roș pe amplasamentul fostului supermarket Mercur Mary stârnește revolta locatarilor de la blocurile vecine. Cei mai revoltați sunt locatarii de la blocul A 1 de pe șoseaua Națională nr.57 și de la blocul C1 de pe șoseaua Națională nr.53 adică de la cel de la turnurile aflate în fața și în spatele viitoarei investiții. Oamenii s-au opus încă din faza în care proiectul construirii noului bloc se afla în faza dezbaterii publice, trimițând mai multe petiții către primărie. Cele mai multe petiții se refereau la faptul că ridicarea noului bloc va duce la dispariția spațiilor verzi precum și la aglomerarea nepermisă a zonei din lipsa locurilor de parcare dar și la faptul că o bună parte din apartamentele aflate în blocul C1 nu vor avea suficientă luminăn timpul zilei. Trebuie să precizăm că noul bloc cu o înălțime de 25 metri se va ridica la o distanță de numai câțiva metri de blocul C1, astfel încât nemuțumirile locatarilor sunt îndreptățite. Acum, oamenii sunt cu atât mai revoltați cu cât au aflat din presă că membrii Consiliului Local Iași au aprobat Planul Urbanistic Zonal comandat de SC Mercur Mary SRL în condițiile în care municipalitatea nu le-a dat un răspuns cu privire la obiecțiile pe care le-au formulat asupra acestei „investiții”.
„Cum să se aprobe dacă primăria nu ne-a răspuns la obiecții? Este nepermis așa ceva. Ne vom întruni toți locatarii să luăm o decizie. Dacă primăria nu va îndrepta lucrurile, noi ne vom adresa justiției”, a spus Alexandru Jekel, președintele Asociației de Proprietari de la blocul A1.
A dispărut și spațiul verde. Aprobare împotriva reglementărilor legale
Municipalitatea a dat dovadă de multă bunăvoință atunci când a aprobat Planul Urbanistic Zonal depus de Mercur Mary, deși a primit reclamațiile vecinilor care au arătat că o serie de lucrări demarate de patronii complexului comercial au dus la tăierea unor copaci și dispariția unor zone verzi. De altfel, Consiliul Local Iași a aprobat PUZ-ul prin ignorarea reglementărilor legale în vigoare. Potrivit Legii, suprafața spațiilor verzi care trebuie amenajate în cadrul unei viitoare investiții variază în funcție de destinația clădirilor, dar de regulă aceasta nu trebuie să fie mai mică de 15 la sută din suprafața destinată amenajării. Aceste aspecte sunt reglementate prin HG nr.525/1996 privind Regulamentul General de Urbanism. Acest act normativ prevede că pentru construcțiile de locuințe vor fi prevăzute spații verzi și plantate, dar nu mai puțin de 2 metri pătrați pe cap de locuitor. Ori în viitorul bloc de la Mercur Mery vor fi 48 de locuințe, dar și spații comerciale, iar suprafața spațiilor verzi prevăzută este de numai 102 metri pătrați, adică circa 5 la sută din suprafața totală de 2.476 mp, cea prevăzută în PUZ. Asta în condițiile în care, în alte situații, municipalitatea nu a aprobat PUZ-uri fără să fie alocată minim o suprafață de 15 la sută metri pătrați de spații verzi.
„Când au început primele lucrări de modernizare au tăiat mulți copaci din jur. Noi am sesizat și Garda de Mediu. După aceea, restul materialelor de construcție le-au îngropat în pământ nu le-au mai dus la groapa de gunoi. Am sesizat și acest lucru. Am depus și noi locatarii blocului C1, la primărie obiecțiile noastre legate de construirea acestui bloc. Acum vedem că obiecțiile noastre nu au fost luate deloc în seamă, iar lucrurile evolueză din rău în mai rău. Eu personal voi sprijini orice demers juridic comun al locatarilor de anulare a Planului Urbanistic Zonal”, a spus Elena Ursu, una din locatarele blocului C1.
Ignorați complet de municipalitate
Deși primăria nu a răspuns obiecțiilor locatarilor, pe site-ul Consiliului Local se precizează că a fost parcursă faza informării și dezbaterii publice înainte de adoptarea acestui PUZ. Numai că în documentul postat pe site primăria recunoaște că a ignorat total obiecțiile locatarilor.
„Reprezentanții asociațiilor de locatari au prezentat sesizări legate de aglomerarea zonei prin construirea noilor apartamente și pierderea unor locuri de parcare pentru locatari în urma reamenajării incintei din jurul spațiului comercial. Beneficiarul este înștiințat și răspunde asociațiilor: prin studiul de însorire se demonstrează că edificarea construcției propuse nu umbrește cele două blocuri de 10 etaje învecinate. Locurile de parcări necesare sunt amenajate pe teren concesionat”, se arată în raportul de consultare și informare a publicului legat de acest proiect, document semnat de arhitectul șef al municipiului Iași, Alexandru Florin Mustiață.
Teren cadou de la primărie
Din suprafața totală de 2.476 metri pătrați alocată Planului Urbanistic Zonal întocmit în vederea autorizării acestui bloc, 1.651 mp au fost cumpărați de patronii firmei atunci când au preluat complexul comercial, 825 mp au fost concesionați în anul 2016 de la primărie, iar 143 mp au fost cumpărați de pe piața liberă de la o anume Elena Juverdeanu. Constatăm o diferență mare între valoarea stabilită de primărie și cea plătită de Mercur Mary pentru achiziția suprafeței de 142 mp de la o persoană privată. Conform procedurii, înainte de concesionarea unui teren aflat în domeniul public proprietatea respectivă trebuie evaluată. Și în acest caz evaluarea terenului a fost făcută de expertul evaluator Gabriela Diaconu prin intermediul firmei sale Diaconu& Asociații. Terenul în suprafață de 825 metri pătrați concesionat de primărie către SC Mercur Mary SRL se compune din trei parcele: una de 419 metri pătrați pe care Gabriela Diaconu a evaluat-o la un preț de 218 euro pentru un metru pătrat, una în suprafață de 365 mp evaluată de aceiași expertă la un preț de 200,07 euro pentru un metru pătrat și în sfârșit o parcelă de 41 mp evaluată la un preț de 203 euro pentru un metru pătrat. Trebuie să precizăm că Gabriela Diaconu a transmis municipalității această evaluare la sfârșitul anului 2016. La numai câteva luni de la încheierea contractului de concesiune, SC Mercur Mary SRL cumpără în același loc de la o persoană privată un teren în suprafață de 143 metri pătrăți la un preț de circa 390 metrul pătrat. Persoana care a vândut acest teren către Mercur Mary SRL se numește Elena Juverdeanu și a moștenit suprafața de teren lipită de complexul comercial. Mai exact, în data de 22 martie a.c Elena Juverdeanu a vândut către SC Mercur Mary SRL suprafața de 143 mp la un preț de 234.500 lei.
Florescu: „Nu eu am stabilit prețurile”
În baza evaluării realizate de Gabriela Diaconu, primăria a stabilit pentru suprafața concesionată de Mercur Mary SRL o redevență de 7.000 euro pe an, o sumă foarte mică având în vedere că prin adăugarea suprafeței 825 metri la cei circa 1.800 s-a putut îmbunătățit coeficientul de utilizare a terenului (CUT). Cu alte cuvinte, pentru că au obținut o suprafață mai mare de teren „dezvoltatorii” de la Mercur Mary au putut obține în plus cel puțin două etaje pentru viitoarea construcție ceea ce înseamnă un profit de sute de mii de euro.
„Nu eu am stabilit prețul, primăria a făcut evaluările. Dacă primăria vrea să refacă evaluarea și să scumpească terenul, nu are decât. În ceea ce privește contestațiile locatarilor, e dreptul lor să se adreseze justiției. Ei m-au reclamat că am distrus spațiul verde când de fapt pe terenul concesionat de la primărie eu am amenajat un spațiu verde”, a spus Daniel Florescu.
„Spațiul verde” de care vorbește Daniel Florescu reprezintă o suprafață cu dale înerbate aflată în spatele complexului comercial.
Cine este în spatele afacerii
Potrivit Registrului Comerțului asociații societății Mercur Mary SRL, sunt Daniel Florescu, Bogdan Valentin Moțoc, Marcela Harabagiu și Maria Dascălu. SC Mercur Mary SRL a cumpărat magazinul în anul 2005 de la SC For One SRL din Bacău plătind pentru întreaga proprietate suma de 755.000 euro.
Constantin MAZILU