Omul de afaceri Cornel Brânză a concesionat de la Primărie un teren de peste 500 metri pătrați în zona Calea Chișinăului cu o taxă de doar 70 de bani pe metrul pătrat, iar pe această suprafață vrea să construiască un bloc Cu toate că prețul este infim, Brânză nu a achitat timp de un an de zile redevența, iar Primăria l-a dat în judecată Reacție de golan a omului de afaceri Cornel Brânză: „Uite așa să scrieți: vă doare pe voi în cur că nu a plătit Brânză 4.000 de lei!” Deși are datorii către municipalitate, Brânză se înfruptă dintr-un contract de 1,3 milioane de euro încheiat cu Primăria Iași pentru modernizarea spațiilor de joacă
Unul dintre cei mai bine cotați oameni de afaceri din Iași se află într-o situație jenantă. Cornel Brânză a fost dat în judecată de Primăria municipiului Iași pentru că nu a plătit redevența pentru un teren pe care l-a concesionat în urmă cu mai mulți ani. Deși a primit terenul la un preț de nimic, 70 de bani pe metru pătrat pe lună, Brânză nu a achitat redevența pentru anul 2016 și, mai mult, solicită primăriei aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru a ridica un bloc pe această suprafață de teren.
Un loc în cămin, mai scump decât chiria lui Brânză
În dosarul 30875/245/2017 înregistrat la Judecătoria Iași, Municipiul Iași, prin Primar, l-a chemat în judecată pe Cornel Brânză pentru plata sumei de 4.200 lei reprezentând taxa de concesiune pentru teren și penalități în valoare de 425 de lei.
Terenul este situat pe strada Atelierului nr.1, la intersecție cu Calea Chișinăului, unde se află sediul firmelor controlate de familia Brânză. Suprafața acestuia este de 536 metri pătrați, iar până la sfârșitul anului trecut, Cornel Brânză ar fi trebuit să plătească taxa de redevnță în valoare de doar 1.100 de dolari. Această taxă, de doar 2 dolari/mp/an, a fost stabilită în anul 2003, când Brânză a concesionat terenul, iar de atunci nu a mai fost actualizată de către municipalitate. Cu toate acestea, omul de afaceri nu a achitat nici un leu vreme de mai bine de un an de zile.
Pentru un loc în cămin, un student trebuie să achite un tarif lunar ce depășește taxa percepută de primărie lui Brânză pentru întreg terenul din zona industrială.
Hostel și birouri pe terenul pleașcă
Familia Brânză are planuri mari pentru terenul luat aproape degeaba de la primărie. Gabriela Brânză, fosta soție a omului de afaceri, a depus la Primăria Iași o cerere de aprobare a unui Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui bloc pe o suprafață de teren de aproximativ 1.000 metri pătrați. În presa locală, Cornel Brânză a declarat că a divorțat și că fost soție are propriile afaceri. În proiectul imobiliar supus aprobării cei doi sunt însă parteneri.
Blocul ar urma să fie ridicat pe terenul concesionat de la primărie în suprafață de 536 metri pătrați, restul pe teren proprietate privată. Altfel spus, Brânză vrea să construiască un bloc pe terenul primăriei, deși nu a plătit infima taxă de concesiune.
Conform documentației depusă de Brânză, pe terenul de pe strada Atelierului nr.1, urmează să fie ridicată o clădire cu parter, două etaje și mansardă, în care va funcționa un hostel, dar în care vor fi amenajate și birouri.
Milioane de lei de la Primărie
Deși are datorii către primărie și a fost acționat în instanță pentru neplata acestora, Cornel Brânză primește bani de la municipalitate și nu puțini. Firma acestuia, Con Ted Company SRL în asociere cu firma Ischia SRL a semnat cu Primăria municipiului Iași un contract pentru modernizara a 47 de spații de joacă din oraș. Valoarea contractului este de 6,186 milioane de lei, adică peste 1,3 milioane de euro.
„Vă doare pe voi în cur că nu a plătit Brânză 4.000 de lei!”
Cornel Brânză s-a arătat deranjat de faptul că este întrebat de presă de ce nu a reușit să achite către primărie taxa de redevență datorată. Folosind un limbaj golănesc, omul de afaceri a arătat că procesul său cu primăria este un fleac și că presa ar trebui să relateze alte lucruri.
„Uite așa să scrieți: vă doare pe voi în cur că nu a plătit Brânză 4.000 de lei! De ce nu scrieți și voi despre firmele care ajută și fac donații pentru copii în această perioadă, despre legile justiției sau despre contractul de deszăpezire”, a spus Cornel Brânză, după care a închis telefonul.
Statul țepuit, afaceri mutate pe altă firmă, conac în Germania
Cea mai cunoscută dintre firmele lui Cornel Brânză este Ted Construct, firmă abonată la bani publici până nu de mult, având în portofoliu contracte de asfaltare și reabilitare a drumurilor sau de deszăpezire. Cu toate acestea, omul de afaceri ieșean a înființat o firmă clonă, Con Ted Company, pe care a trecut toate afacerile, lăsând creditorii, printre care și statul român, cu buza umflată. 7Est a arătat în edițiile anterioare cum patrimoniul Ted Construct a fost înstrăinat la prețuri derizorii. Case și terenuri au fost vândute către soții Brânză, pentru a nu putea fi valorificate de către creditori. Ulterior a urmat un contract de partaj voluntar semnat de către soții Brânză. Și firma Con Ted Company este deținută în proporție de 99 la sută de către Gabriela Brânză, fiind însă administrată de același Cornel Brânză.
Tot 7Est a dezvăluit că în anul 2013, la scurt timp după ce Direcția Antifraudă a sesizat la DIICOT practicile evazioniste ale firmei Ted Construct, patronul Cornel Brânză a cumpărat în numele familiei și al societății sale un conac în Germania, în localitatea Emskirchen. Baronul drumurilor județene și-a pus astfel banii la adăpost în străinătate.
Tudor LEAHU